Klimatyzacja ?
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Re: Klimatyzacja ?
Koledzy . czy ktoś z was używał takiego zamiennika , do nabicia klimatyzacji ? Zdaje egzamin , czy to tylko KIT? https://allegro.pl/oferta/samodzielne-n ... 4f5f42af71
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3461717.html
W skrócie to albo izobutan albo mieszanka propan-butan.
Osobiście testowałem w Vectrze B nabijanie klimy izobutanem i efekty były dobre ale ostrzegam że żeby nie narobić sobie bałaganu to naprawdę trzeba wiedzieć co się robi i mieć odpowiednie zaplecze techniczne.
W skrócie to albo izobutan albo mieszanka propan-butan.
Osobiście testowałem w Vectrze B nabijanie klimy izobutanem i efekty były dobre ale ostrzegam że żeby nie narobić sobie bałaganu to naprawdę trzeba wiedzieć co się robi i mieć odpowiednie zaplecze techniczne.
-
- Fachman
- Kontakt:
Co masz na myśli pisząc " wiedzieć co ? I zaplecze techniczne ?" Przecież jest intsrukcja obsługi
Mam trochę doświadczenia przy klimatyzacji , dla innych może być to problem. Zapytałem , bo na dzień dzisiejszy nie znam cen czynnika. Klima była nabijana ok.5 lat temu , przy wymianie sprężarki i osuszacza.Jeszcze w marcu sprzęgło kliknęło i klima zadziałała . Może znowu mam zimne luty albo wtyczka przy kompresorze?

Mam trochę doświadczenia przy klimatyzacji , dla innych może być to problem. Zapytałem , bo na dzień dzisiejszy nie znam cen czynnika. Klima była nabijana ok.5 lat temu , przy wymianie sprężarki i osuszacza.Jeszcze w marcu sprzęgło kliknęło i klima zadziałała . Może znowu mam zimne luty albo wtyczka przy kompresorze?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Trzeba wiedzieć ile dać zamiennika i mieć możliwość w miarę dokładnie to odmierzyć.
I dla czystego sumienia nie warto mieszać czystego czynnika z zamiennikami bo później jak ktoś te będzie serwisował to zanieczyści sobie butle
I dla czystego sumienia nie warto mieszać czystego czynnika z zamiennikami bo później jak ktoś te będzie serwisował to zanieczyści sobie butle
-
- Fachman
- Kontakt:
O ile się zorientowałem w opisie , to wszystko jest mieszalne i jedno drugiemu nie szkodzi. Ja i tak jadę do mechanika , co mi zakładał sprężarkę i servisował klimę od początku . Ma azot , nowy sprzęt no i zaplecze techniczne. Na razie ogarniam temat "zjadania oleju" na 100km 

VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Specjalista
- Reputacja: 40
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
ten cud zamiennik do klimy kupisz na litry na każdej stacji lpg ( ok. 3 zł/litr ), jest mieszanina propanu i butanu R600 i R290 , która miesza sie z freonem, poczytajcie skład freonu R410 i innych serii R4xx .
-
- Fachman
- Kontakt:
Taaaaa. Kup i sobie nalej do puszki ,a do tego zaworki , końcówki , manometry itp. podobne rzeczy
A freon znam z literatury, bo pracowałem dawno temu w Ameryce ,przy zakladaniu klimy. 

VIN >KL1NF35BJ6K335315
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Problem jest z czystością gazów. LPG z dystrybutora, a szczególnie z butli nie odważyłbym się zaaplikować do układu w aucie - zbyt precyzyjne wykonanie gdzie najmniejszy syf może spowodować uszkodzenia.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.