Czyszczenie wtrysków preparatem: "Liqui Moly Diesel Spulung"
-
- Aktywny
- Reputacja: 2
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva c100 (4x4)
- Silnik: 2.0 150KM (Automat) - 2008 rok
- Kontakt:
Czyszczenie wtrysków preparatem: "Liqui Moly Diesel Spulung"
Jak w temacie.
Planuję profilaktyczne przeprowadzenie czyszczenia wtryskiwaczy środkiem "Liqui Moly Diesel Spulung 0,5L/2666/"
Czy ktoś już przerabiał taką zabawę?
Wiem, że można to wlać do baku, można też zalać bezpośrednio do filtra paliwa, ale można też zasilić silnik(wtryski) bezpośrednio z preparatu. Ostatnia opcja najbardziej mnie interesuje, gdzie i w jaki sposób się podpiąć aby zasilić silnik z puszki i gdzie jest zwrotny przewód paliwowy aby wszystko szło w zamkniętym obiegu z pominięciem filtra paliwa.
Może ktoś przerabiał temat i podzieli się doświadczeniem.
Oczywiście cały zestaw przewodów i filtra do procesu czyszczenia sobie zakupię ale tu kolejne pytanie: jakiej średnicy wężyki będą potrzebne.
Dzięki za pomoc.
Planuję profilaktyczne przeprowadzenie czyszczenia wtryskiwaczy środkiem "Liqui Moly Diesel Spulung 0,5L/2666/"
Czy ktoś już przerabiał taką zabawę?
Wiem, że można to wlać do baku, można też zalać bezpośrednio do filtra paliwa, ale można też zasilić silnik(wtryski) bezpośrednio z preparatu. Ostatnia opcja najbardziej mnie interesuje, gdzie i w jaki sposób się podpiąć aby zasilić silnik z puszki i gdzie jest zwrotny przewód paliwowy aby wszystko szło w zamkniętym obiegu z pominięciem filtra paliwa.
Może ktoś przerabiał temat i podzieli się doświadczeniem.
Oczywiście cały zestaw przewodów i filtra do procesu czyszczenia sobie zakupię ale tu kolejne pytanie: jakiej średnicy wężyki będą potrzebne.
Dzięki za pomoc.
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Czyszczenie wtrysków preparatem: "Liqui Moly Diesel Spulung"
Ja stosowałem ten preparat w Megane II 1.9, w sumie to była ostatnia próba reanimacji bo wtryski już i tak były zarżnięte, do puszki włożyłem po prostu wężyk idący na pompę wtryskową i ten idący z przelewu z powrotem do zbiornika.
Za dużo ten preparat nie zdziałał, tak jak wspomniałem było już na niego za późno, ale delikatną poprawę dało się odczuć.
Jeśli u ciebie nie ma typowych objawów lejących wtrysków to nie kombinował bym z bezpośrednim zasilaniem tylko używał jako dodatek do paliwa.
Za dużo ten preparat nie zdziałał, tak jak wspomniałem było już na niego za późno, ale delikatną poprawę dało się odczuć.
Jeśli u ciebie nie ma typowych objawów lejących wtrysków to nie kombinował bym z bezpośrednim zasilaniem tylko używał jako dodatek do paliwa.
-
- Aktywny
- Kontakt:
Generalnie u mnie nic się nie dzieje. Wszystko działa jak należy. Rozważam wlanie do baku lub do filtra paliwa bo będę go niebawem wymieniać ale tak z ciekawości się zastanawiałem jak to podpiąć bezpośrednio, gdzie i do których węży, który jest powrotny a który zasilający (może jakiś schemat albo fotki).
Wiadomo, że takie zabiegi lepiej robić profilaktycznie a nie wtedy kiedy już może być za późno. Ogólnie dodaję dodatek K2 do baku co 3-4 tankowania (ten do czyszczenia wtrysków właśnie) ale czytałem że można raz na jakiś czas zrobić to silniejszym środkiem trochę bliżej wtrysków niż zalanie preparatu do baku. Najbardziej chyba rozważam opcję zalania filtra paliwa podczas jego wymiany.
Wiadomo, że takie zabiegi lepiej robić profilaktycznie a nie wtedy kiedy już może być za późno. Ogólnie dodaję dodatek K2 do baku co 3-4 tankowania (ten do czyszczenia wtrysków właśnie) ale czytałem że można raz na jakiś czas zrobić to silniejszym środkiem trochę bliżej wtrysków niż zalanie preparatu do baku. Najbardziej chyba rozważam opcję zalania filtra paliwa podczas jego wymiany.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Nie wiem jak w C100, bo w C140 nie ma opcji zalania filtra bo jest zamontowany od spodu. Najlepszy środek do Diesla na wtryski z jakim się do tej pory spotkałem to Archoil D-Max 6900. Dolewasz w proporcji 1:1000 co tankowanie, do baku.
-
- Aktywny
- Kontakt:
Filtr jest o góry także da radę. Właśnie się natknąłem na temat o tym preparacie i trochę o nim poczytałem. Brzmi interesująco o ile faktycznie tak działa jak piszą.
- Arbi
- Wymiatacz
- Reputacja: 33
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Przed stosowaniem ar6900-d max warto zastosować jednorazowo ar6400-d max, jest silniejszy.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Patryk
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Witam, zakupilem Liqui Moly Diesel Spulung i chcialbym aby preparat zasilic bezposrednio do silnika tylko nie wiem które węzyki mam podpiąc. Poradzi ktoś?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
przed pompą wysokiego ciśnienia
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Imię: Sylwek
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.0vcdi
- Kontakt:
Bez elektrycznej pompki paliwa nie odpali.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Patryk
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Jak weleje do baku z paliwem to raczej niewiele zdziała ten preparat nie?
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Zależy co chcesz osiągnąć.
Do baku stosuje się go prewencyjnie do pompy doraźnie kiedy próbuję podratować trochę wtryskiwacze.
Do baku stosuje się go prewencyjnie do pompy doraźnie kiedy próbuję podratować trochę wtryskiwacze.