Czujnik prędkości Chevrolet Epica

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
7majk8
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Michał
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 , 150KM , diesel
Kontakt:

Czujnik prędkości Chevrolet Epica

Post autor: 7majk8 » 12 lut 2022, o 14:34

Dzień dobry
Mam pytanie, gdzie w Epice znajduje się czujnik prędkości, dwa dni temu odebrałem auto z warsztatu gdzie miałem naprawiane zawieszenie wymieniono mi obydwa amortyzatory przedniego zawieszenia i wiele innych napraw jak wymiana zacisków hamulcowych klocków naprawa hamulca ręcznego itp. , wczoraj wieczorem jeszcze było w porządku padał deszcz a w nocy był przymrozek, dzisiaj rano przekręcam kluczyk i w momencie kiedy zapalają się kontrolki to wskazówka prędkości dochodzi do 90km/h i się zatrzymuje, po uruchomieniu silnika dalej to samo a w trakcie jazdy czy to zwalniam czy jadę szybko to wskazówka tak lata między 45 - 65 km/h :). Szukam gdzie on może się znajdować bo jak się odłączył to może sam to zrobię ale jak mi go uszkodzono w trakcie tych napraw to pozostaje mi jechać na reklamację do tego warsztatu gdzie mi naprawiano zawieszenie.

Dziękuję i pozdrawiam

Michał

Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Reputacja: 457
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Kontakt:

Re: Czujnik prędkości Chevrolet Epica

Post autor: bubu1769 » 12 lut 2022, o 16:02

Czujnik jest z tyłu skrzyni biegów.
Czasami jak są takie objawy to nie wina samego czujnika a zębatki wewnątrz skrzyni.
306122.gif
viewtopic.php?t=8832

7majk8
Świeżak
Kontakt:

Post autor: 7majk8 » 12 lut 2022, o 16:22

Jeszcze sobie przypomniałem że auto zostawiłem na noc na biegu wstecznym bez ręcznego, ciekawe czy to mogło spowodować ten problemem. Tak czy inaczej pozostaje mi zgłosić się do tego warsztatu, bo nigdy nie miałem takich objawów a pojawiło się to dwa dni po naprawie, a jak stwierdzą że to nie ich wina to pewnie sporo zapłacę za naprawę, już to podwozie mnie sporo kosztowało.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Dodano po 2 minutach 50 sekundach:
Zauważyłem jeszcze coś ciekawego, otóż jak przejechałem się po mieście to wskaźnik temperatury zaczyna falować rośnie do temperatury silnika rozgrzanego i maleje i tak cały czas a jak zatrzymuję auto to spada do zera, a kilometry na liczniku szybciej mi schodzą sprawdziłem nawet na mapach, bo przed chwilą podjechałem do sklepu i zamiast zrobić 4,3 km to licznik mi to zliczył jak bym przejechał 9 kilometrów, do tego oczywiście dochodzi to ciągłe falowanie prędkościomierza.

JEMI
Aktywny
Imię: Marcin
Samochód: EPICA
Silnik: x25d1
LPG: stag
Kontakt:

Post autor: JEMI » 14 lut 2022, o 17:25

ja dostałem błąd uszkodzonego czujnika prędkości po deszczu
i tak zdarzało się coraz częściej
zaczęła zapalać się kontrolka od trakcji/abs
po przeskanowaniu dokładniejszym pokazał się błąd prawej piasty
po wymianie błąd zniknął

7majk8
Świeżak
Kontakt:

Post autor: 7majk8 » 15 lut 2022, o 12:48

W poniedziałek zostawiłem auto pod zakładem pracy, dzisiaj wchodzę do auta odpalam silnik i wszystko wróciło do normy.
Wskaźniki przestały wariować, w sobotę poodkręcałem koła z przodu by podejrzeć ten czujnik prędkości i wtyczki ABS przy tarczach i nic wizualnie mnie nie zaciekawiło.
Ale mam to na uwadze i w niedługim czasie dam skrzynię biegów do przeglądu, auto kupiłem w ubiegłym roku i wolę się upewnić czy nie ma niespodzianek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Elektryka / Elektronika”