Od niedawna mam captive 2.0 Vcdi manual 2007r w wersji LT .
Na początku wszystko było pięknie , do czasu gdy oddałem auto Mechanikowi na wymianę rozrządu , on przy wymianie odpiął dla bezpieczeństwa akumulator gdy próbował później uruchomić auto zaświeciły się kontrolki od "zjazdu z wniesienia" " kontroli trakcji" i "abs" oraz "silnik" , auto odpalało i po 2 sekundach gasło .Auto pojechało na lawecie do elektromechanika on niby wyłączył jakoś immobiliser , a co do pozostałych kontrolek powiedział że trzeba zaprogramować wersję wyposażenia ale on tego nie zrobi bo nie ma takiej możliwości i podobno tylko aso taki coś może wykonać , Z racji że nie miałem czasu pojechać do Aso ,tak auto jeździło około 2 miesiące , po czym samo po prostu pewnego dnia znów jak by się zakodowało i nie było możliwości odpalenia. Pomyślałem że to wina sterownika więc zakupiłem drugi z innej captivy , ten elektromechanik wgrał znów kopię mojego softu bez tej wersji wyposażenia z wyłączonym immo , auto znów pojeździło około 2 mięsięcy i stało się to samo kolejny raz, zgubiło pamięć , te same objawy auto odpala i gaśnie po 2 sec.
Sterownik pokazuję błędy :
1. p161f componnent źle zaprogramowany
2. p0602 componnent źle zaprogramowany
3. U0121 komunikacja z abs/ebs brak komunikacji
4. p0630 sterownik źle zaprogramowany
5. p101c obwód koła componnet nie zaprogramowany
6. p0633 funkcja immobiliser nie zaprogramowany
Czy jest możliwe że drugi sterownik również jest uszkodzony że tak jak by nie ma trwałej pamięci ? chyba że problem jest z w jakimś innym module?
Co jeszcze mogło by ewentualnie powodować taki objaw?
Czy ktoś z was miał może podobny problem , albo zna kogoś na podkarpaciu kto umiał by to naprawić ?
Z góry dziękuję wszystkim za przeczytanie tego wszystkiego

Pozdrawiam