Witam,
Dzisiaj patrzę nakapane pod samochodem, sprawdziłem i wychodzi na uszczelniacz poloski od strony skrzyni biegów , aveo 1.2 . Wygląda tak jak by wysunęła się że skrzyni o jakieś 4 mm bo jest czyste . Jak poruszam przegubem to jest luz i jak odginam to cieknie.
Tam jest jakiś zatrzask który mógł wyskoczyć? Idzie to jakoś uratować?
Ewentualnie przy wymianie są jakieś pułapki ? Prosze o jakieś porady...
Uszczelniacz skrzyni biegów -wyciek
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Tomek
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Uszczelniacz skrzyni biegów -wyciek
Od strony kierowcy czy pasażera?
Nie jeździłeś po jakiś chaszczach?
Półosie mają na końcu taki pierścień sprężynowy który wskakuje w swoje miejsce i trzyma półoś.
Warto ją całą zdemontować i sprawdzić czy jest on dalej na miejscu.
Nie jeździłeś po jakiś chaszczach?
Półosie mają na końcu taki pierścień sprężynowy który wskakuje w swoje miejsce i trzyma półoś.
Warto ją całą zdemontować i sprawdzić czy jest on dalej na miejscu.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Ta dłuższa od pasażera, jest możliwość że uszczelniacz jest ok A tylko zabezpieczenie do naprawy ?
Ps. Wyjęcie całej półosi zrobię odkrecajac śrubę piasty i amortyzator i powinna wyskoczyć przy pociagnieciu?.
I jeszcze jedno mając odkrecone Koło i wszystko w powietrzu ręcznie mogę unieść całego makpersona do góry tak że śruba mocująca od góry jest luźna i idzie do góry z centymetr... to normalne ?
Ps. Wyjęcie całej półosi zrobię odkrecajac śrubę piasty i amortyzator i powinna wyskoczyć przy pociagnieciu?.
I jeszcze jedno mając odkrecone Koło i wszystko w powietrzu ręcznie mogę unieść całego makpersona do góry tak że śruba mocująca od góry jest luźna i idzie do góry z centymetr... to normalne ?
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Ja zazwyczaj wyciągam sworzeń wahacza z piasty i po odkręceniu półosi odsowam Macphersona na bok żeby wyciągnąć półoś.
Luz między górna podkładką amortyzatora a kielichem podczas gdy samochód stoi na kołach jest normalny ale nie kojarzę żeby można było całość ręcznie podnieść na tyle żeby się pojawił, warto sprawdzić czy dolna podkładka, ta opierając się na łożysku, nie jest wyrobioną.
Luz między górna podkładką amortyzatora a kielichem podczas gdy samochód stoi na kołach jest normalny ale nie kojarzę żeby można było całość ręcznie podnieść na tyle żeby się pojawił, warto sprawdzić czy dolna podkładka, ta opierając się na łożysku, nie jest wyrobioną.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Wyjęłam całość, zamontowalemod nowa i po zakliknieciu w skrzyni ma straszne luzy na boki, jak to odchylam to zaczyna wyciskać olej. Tam od strony skrzyni co może być spaprane? Jest tam jakieś łożysko czy raczej cala skrzynia szrot?
-
- Bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Aveo 1.2 16v 84KM
- Silnik:
- Kontakt:
I jak temat się wyjaśnił? Też mam problem już 3 razy wymieniany uszczelniac i ciągle cieknie olej ze skrzyni, co tu jest spaprane w tym Aveo ?