poprawienie oświetlenia wnętrza
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: poprawienie oświetlenia wnętrza
no to spota nie bedzie w najblizszym czasie 

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
a może do was na ślunsk na spota wpadnę? 

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 3
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
A ja bym się jeszcze napił tak na wszelki wypadek żeby wszystko grało 

"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
kiedyś wspominałem o aveo z listwą led przez cały sufit co świeciło w nocy jak za dnia:)
tutaj jest opis tej (jak i innych) modyfikacji w tym aucie, są zdjęcia jak wygląda i jak świeci ta listwa led:)
http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic ... 5663#45663
tutaj jest opis tej (jak i innych) modyfikacji w tym aucie, są zdjęcia jak wygląda i jak świeci ta listwa led:)
http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic ... 5663#45663
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Obejrzałem to sobie wg mnie za dużo "cufilu"
ja robię modyfikacje na ledy ale bez nadmiernej przesady, taśma ledowa wzdłuż wnętrza pojazdu wygląda nieciekawie od strony estetyki a i względy praktyczne wątpliwe bo czy ktoś czyta książki lub rozwiązuje krzyżówki po zmroku w aucie lub wykonuje inne czynności wymagające tyle światła?

"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
To juz pisalem ze mi się taka listwa nie podobała. Ale z 2 strony jak ci wieczorem piątak w aucie spadnie nie masz przy sobie więcej a zimnego piwka byś się napil w olku nie znajdziesz nawet jak będzie na fotelu leżeć:-)
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
no to prawdziwy pech i to wszystko usprawiedliwia, nawet takie bajeranckie oświetlenie choć piwko jak mówisz zimne lepiej otworzyć w domku na fotelu
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Bardziej chodziło mi o to że jeszcze tego piwka nie masz i musisz je kupić, ale to taka skrajność od nocy w orlando do jasności w aveo:) podałem to jako ciekawostkę o której kiedyś wspomniałem a ktoś to opisał i dał zdjęcia:)
-
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Samochód: Orlando
- Silnik:
- Kontakt:
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na forum - od 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Orlano MY2012. Oczywiście jak i Was, mnie też okropnie drażni brak oświetlenia z przodu. Udało mi się - dzięki Waszym wskazówkom - zdemontować obie lampki i przeciągnąć kabel. I niestety stanąłem, bo chyba nie do końca wszystko rozumiem.
Nie za bardzo wiem w którym miejscu mam wpiąć plusowy kabel idący z tylnej lampki do przedniej lampki. Nie zamierzam (przynajmniej na razie) dokładać trzeciej (środkowej) lampki ani modyfikować tych do czytania, tylko chcę by te do czytania włączały się wraz z tylnym światłem przy otwarciu drzwi itp. Kombinuję na wszystkie strony i nie wiem gdzie ten kabel w przedniej lampce podpiąć żeby działało. No i czy oryginalnie dochodzący plus do przedniej lampki mam wypiąć czy zostawić ?
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Nie za bardzo wiem w którym miejscu mam wpiąć plusowy kabel idący z tylnej lampki do przedniej lampki. Nie zamierzam (przynajmniej na razie) dokładać trzeciej (środkowej) lampki ani modyfikować tych do czytania, tylko chcę by te do czytania włączały się wraz z tylnym światłem przy otwarciu drzwi itp. Kombinuję na wszystkie strony i nie wiem gdzie ten kabel w przedniej lampce podpiąć żeby działało. No i czy oryginalnie dochodzący plus do przedniej lampki mam wypiąć czy zostawić ?
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Podłącz tak jak u mnie na fotkach ale nie odcinaj tych fragmentów miedzi które zaznaczyłem w czerwonych kółkach.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Fragmenty miedzi były już przerwane ale mogę je połączyć. A podłączasz dwa kable czy jeden bo na fotach idzie czarny i niebieski przewód?
A co z oryginalnym plusem? Zostawić czy odłączyć?
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
pewnie jak odłączysz oryginalny plus to nie będzie się ich dało włączyć przyciskami z przodu a działać będą tylko wtedy kiedy ta tylna.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Podłączyłem podwójny bo zrobiłem niezgodnie ze swoją zasadąrafiww pisze:Fragmenty miedzi były już przerwane ale mogę je połączyć. A podłączasz dwa kable czy jeden bo na fotach idzie czarny i niebieski przewód?

Ciekawe że u ciebie te fragmenty były fabrycznie przecięte

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Odp: poprawienie oświetlenia wnętrza
Drobne sprostowanie - to inne fragmenty miedzi były przerwane. Te ze zdjęć nie.
Robię wszystko jak w instrukcji i jak podłączam plus w przedniej lampce w miejscu pokazanym na zdjęciu to lampka nie świeci. Włącza się dopiero jak zewrę tą blaszkę z sąsiednią (obie oznaczone na zdjęciu czerwonymi kropkami) przy czym wówczas świecą niezależnie od lampki pasażerów....

Robię wszystko jak w instrukcji i jak podłączam plus w przedniej lampce w miejscu pokazanym na zdjęciu to lampka nie świeci. Włącza się dopiero jak zewrę tą blaszkę z sąsiednią (obie oznaczone na zdjęciu czerwonymi kropkami) przy czym wówczas świecą niezależnie od lampki pasażerów....

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No ja też sprostuję bo zapomniałem, że te linie od środkowej oprawy (w której brak żarówki) odchodzą do 3 pina wyłączników żarówek mapkowych. Wydaje mi się, że jak podłączysz ten twój plus do tego punktu który zaznaczyłeś większą kropą to lampki będą się zapalać jeżeli ich włącznik jest w pozycji wyłączonej. Nie trzeba więc żadnych diod. Nie tnij też tych połączeń jak u mnie.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Odp: poprawienie oświetlenia wnętrza
No to zrobione
Wielkie dzięki wszim za instrukcję i cenne wskazówki ! Zrobiłem tak jak w Twojej instrukcji i dalszych postach. Teraz przy otwieraniu drzwi zapalają się obie lampki (przód i tył) a po zamknięciu gasną. Jednocześnie lampki do czytania zapalają się niezależnie. Jedynie przy włączeniu lampki tylnej włącza się także przednia nawet przy zamkniętych drzwiach ale tej tylnej praktycznie w ogóle się nie używa wiec takie rozwiązanie w pełni mnie satysfakcjonuje
Do pracy wykorzystałem jeden przewód który podczepiłem po prostu do miedzianych blaszek jak na zdjęciach poniżej. Nie jest to może idealny przykład bo wypadałoby przewody przylutować ale jak widać tak też można
Lampka przednia:

Lampka tylna:

Wielkie dzięki wszim za instrukcję i cenne wskazówki ! Zrobiłem tak jak w Twojej instrukcji i dalszych postach. Teraz przy otwieraniu drzwi zapalają się obie lampki (przód i tył) a po zamknięciu gasną. Jednocześnie lampki do czytania zapalają się niezależnie. Jedynie przy włączeniu lampki tylnej włącza się także przednia nawet przy zamkniętych drzwiach ale tej tylnej praktycznie w ogóle się nie używa wiec takie rozwiązanie w pełni mnie satysfakcjonuje

Do pracy wykorzystałem jeden przewód który podczepiłem po prostu do miedzianych blaszek jak na zdjęciach poniżej. Nie jest to może idealny przykład bo wypadałoby przewody przylutować ale jak widać tak też można

Lampka przednia:

Lampka tylna:

- hamburger13
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- Samochód: Orlando 1,8
- Silnik:
- Kontakt:
Witam !!!
U mnie lampki z przodu tez juz swieca po otwaciu drzwi !!!
Nie ukrywam ze po Waszych podpowiedziach jak to ma byc zrobione !!!
Calosc w sumie 1 godzinke trwalo a najgorzej bylo z tylna lampka ale dalem rade !!!
Pozdrawiam !!!
U mnie lampki z przodu tez juz swieca po otwaciu drzwi !!!

Pozdrawiam !!!
...żyje się po to żeby jeździć, jeździ się po to żeby żyć ...
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
no to jak kilka osób już to zrobiło to mam pytanie...
- otwieram drzwi obojętnie jakie na wyłączonym podświetlaniu a więc we wnętrzu ciemno, ale z tego co pamiętam jak kiedyś zmieniałem żarówki na ledowe to w bagażniku wtedy też nie świeciło, a teraz mam tak że w bagażniku może nie świeci ale po otwarciu drzwi diody w bagażniku są jasne.
świecą tak bardzo delikatnie ale świecą.. nie chce mi się znowu lampki ściągać by sprawdzić czy ma to jakieś znaczenie że przednie są połączone z tylną?
- otwieram drzwi obojętnie jakie na wyłączonym podświetlaniu a więc we wnętrzu ciemno, ale z tego co pamiętam jak kiedyś zmieniałem żarówki na ledowe to w bagażniku wtedy też nie świeciło, a teraz mam tak że w bagażniku może nie świeci ale po otwarciu drzwi diody w bagażniku są jasne.
świecą tak bardzo delikatnie ale świecą.. nie chce mi się znowu lampki ściągać by sprawdzić czy ma to jakieś znaczenie że przednie są połączone z tylną?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie wiem jakie LEDy stosujesz ale jeżeli nie mają równoległego rezystora dociążającego to mogą się żarzyć samym napięciem próbkującym z BCMa.

-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
rezystora nie mają, ale przed podłączeniem przodu nie żarzyło.. chyba... no nic nie ważne:)
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Czego to chiniole nie wymysla :-For Chevrolet CRUZE 4door sedan/5door hatchback interior LED reading light 3pcs with remove control 12color+4function
http://www.aliexpress.com/item/For-Chev ... 14673.html
(from AliExpress Android)
-
- Specjalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Czytam o podłączeniu przedniej lampki bo nie ukrywam że tez mnie to denerwuje i zastanawiam się czy jak z tyłu włączy sie przełącznikiem to z przodu też będzie sie świeciło czy nie.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Niestety będzie się świeciło z przodu przy włączeniu tylnej lampki. To jedyny minus takiego podłączenia.
-
- Specjalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Ale teraz spojżałem na zdjęcie które zamieścił wszim i w tylnej lampce są trzy przewody więc powinno włączać się osobno (jeden przewód minus drugi plus cały czs do czytania a trzeci sygnał plus otwarcia dżwi) a z tego co zauważyłem na zdjęciach podpieliście pod plus ale żarówki czyli świeci się bez różnicy z kąd dochodzi prąd , czy może się mylę jeżeli tak to mnie poprawcie.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, o 21:36 przez andree1510, łącznie zmieniany 1 raz.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Coś dla etaca . On lubi kolorkipaulr pisze:Czego to chiniole nie wymysla :-For Chevrolet CRUZE 4door sedan/5door hatchback interior LED reading light 3pcs with remove control 12color+4function