Gdzie znajduje się czujnik temperatury spalin poz. 3 w captivie 2.2
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Marek
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2, 187KM, diesel
- LPG: Nie
- Kontakt:
Gdzie znajduje się czujnik temperatury spalin poz. 3 w captivie 2.2
Witam
Dziś dowiedziałem się w serwisie, że mam uszkodzony czujnik temperatury spalin poz. 3... Niestety serwis nie jest zbyt ochoczy by powiedzieć, który to dokładnie czujnik - gdzie się znajduje. Cena nowego u nich to 740 PLN więc trochę słabo.
Tak więc pomocy - gdzie on jest?
Czy po wymianie trzeba kasować błędy czujnika, dogrywać go jakoś czy wystarczy wymienić i ruszy?
Dziś dowiedziałem się w serwisie, że mam uszkodzony czujnik temperatury spalin poz. 3... Niestety serwis nie jest zbyt ochoczy by powiedzieć, który to dokładnie czujnik - gdzie się znajduje. Cena nowego u nich to 740 PLN więc trochę słabo.
Tak więc pomocy - gdzie on jest?
Czy po wymianie trzeba kasować błędy czujnika, dogrywać go jakoś czy wystarczy wymienić i ruszy?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
-
- Świeżak
- Kontakt:
Re: Gdzie znajduje się czujnik temperatury spalin poz. 3 w captivie 2.2
Super. Dzięki.
Po wymianie trzeba coś kasować czy samo ruszy?
Tak z ciekawości w tym silniku są 2 czy 3 czujniki?
Najpierw usłyszałem od serwisu, że jest uszkodzony czujnik poz. 2 a kiedy sprawdzali cenę usłyszałem, że uszkodzony jest czujnik poz. 3...
Po wymianie trzeba coś kasować czy samo ruszy?
Tak z ciekawości w tym silniku są 2 czy 3 czujniki?
Najpierw usłyszałem od serwisu, że jest uszkodzony czujnik poz. 2 a kiedy sprawdzali cenę usłyszałem, że uszkodzony jest czujnik poz. 3...
-
- Wymiatacz
Przeca w podanych linkach stoi że są dwa czujniki temperatury spalin. Po wymianie nic nie trzeba kasować. Coś się dzieje z silnikiem że należy wymienić czujnik tem. spalin. 

*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

-
- Świeżak
- Kontakt:
Widziałem, że są dwa.
Gość z serwisu najpierw powiedział, że do wymiany jest poz. 2 a kiedy nie mogli jej znaleźć w schemacie oddzwonili i podali, że to jednak chodzi o poz. 3. Trochę mi to daje do myślenia.
Co do silnika to chodzi normalnie ale podobno bez tego czujnika nie zainicjuje się proces wypalania DPF
Gość z serwisu najpierw powiedział, że do wymiany jest poz. 2 a kiedy nie mogli jej znaleźć w schemacie oddzwonili i podali, że to jednak chodzi o poz. 3. Trochę mi to daje do myślenia.
Co do silnika to chodzi normalnie ale podobno bez tego czujnika nie zainicjuje się proces wypalania DPF
-
- Wymiatacz
Jak silnik chodzi normalnie to prawdopodobnie "serwisowi" chodzi o ten czujnik temperatury spalin którego nie ma fizycznie. 

-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzisiaj byłem w serwisie odebrać auto. Dzięki forum mogłem z nimi pogadać trochę inaczej
. Okazali wydruki i rzeczywiście czujnik poz. 3 a nie 2 nie domaga. Ten systemowy poz. 2 jest ustawiony na 900st. Poz. 1 działa a poz. 3 utrzymuje 120 st. I koniec. Przez ten niedziałający czujnik DPF jest zawalony w 97 % a wypalanie nie może ruszyć bo temperatura na czujniku jest za niska.
Wymieniam czujnik i jazda na trasę
Wymieniam czujnik i jazda na trasę
-
- Wymiatacz
"Przez ten niedziałający czujnik DPF jest zawalony w 97 % a wypalanie nie może ruszyć"
Jak piszą na forum wyplanie systemowe rusza przy 100% zapełnienia. viewtopic.php?f=76&t=11103
Jak piszą na forum wyplanie systemowe rusza przy 100% zapełnienia. viewtopic.php?f=76&t=11103