Porównanie komfortu jazdy

Wszystkie inne tematy dotyczące danego modelu
ODPOWIEDZ
Mozuk

Porównanie komfortu jazdy

Post autor: Mozuk » 18 maja 2021, o 00:45

Siema. od roku mam już 10-letniego Cruza . Chciałbym wymienić się doświadczeniami odnośnie komfortu jazdy. Po zakupie wymieniono mi łączniki , amortyzatory, które stukały ,tuleje wahaczy--- z tyłu sprężyny bo jedna była pęknięta. Wjeżdżając na tzw kocie łby lub jakieś dziury w jezdni czuję jakbym jechał autem z lat wczesnej komuny. Czy wy też tak to odczuwacie ? Wiem że to nie jest komfortowa limuzyna ale jakieś granice przyzwoitości winny być. Zawieszenie tego auta wydaje mi się być nieco żenujące. Coś jak zdezelowany polonez. Wszystko dudni jak bym jechał w beczce z blachy. Jadąc Insygnią moich znajomych jest znacznie ciszej i amortyzacja nierówności też wydaje się być znacznie lepsza. Reasumując -wóz drabiniasty. Może ktoś z użytkowników tego auta ma podobne doświadczenia lub też znalazł jakiś sposób, żeby poprawić komfort jazdy ?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Porównanie komfortu jazdy

Post autor: wszim » 18 maja 2021, o 05:41

Niestety TTTM. W orlando ciut lepiej ale też wóz drabiniasty.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Post autor: dokia » 18 maja 2021, o 05:51

Trzeba było kupić Insignię ☺️😘 :ok:

Porównywanie do Insigni to tu nie bardzo, naprawdę. Insignia ma specyficzne i niestety bardzo drogie zawieszenie. Tam jest Flexride, gdzie oryginalny zestaw na jedno koło to ponad 2 tysie. Reasumując wymiana w niej zawieszenia to będzie ok 10tys, jeśli na nowe i oryginalne. A nawet ponad 10, jeśli ona z napędem na 4 koła. Natomiast userzy Insigni zazwyczaj wymieniają na używane z rozbitków, gdyż zamienniki nic nie wnoszą, jest tak jakby nie wymieniać. No i Insignia ma kilka rodzajów zawieszenia, bo zwykłe, twarde sportowe i miękkie do długiej jazdy. Sterowane guziczkami jest te adaptacyjne zawieszenie. Dodatkowo też znacząco wzrasta spalanie tej zdziry na trybie ze sportowym zawieszeniem. Ja dlatego moją sprzedałam, bo też minęło jej 10 lat i czekam właśnie na odbiór kolejnej. Chociaż zawieszenie było sprawne, no ale starowate. Na ostatnich badaniach w ASO na jednej osi było 70 a na drugiej 90% (ale czego i na której to nie pamiętam, jednak monitorowałam to).

A wymieniałeś te elementy w zawieszeniu swojego auta na nowe i oryginalne? Czy masz zamienniki? A poduszki silnika pozytywnie przeszły patronaż ich stanu?

Niestety w Insigni A to mnie irytowało trzeszczenie plastików wokół kokpitu przy jeździe po dużych nierównościach. Na rynku kamiennym w moim mieście można było dostać kota. Ale to problem naszych czasów tj wykładanie kamieni w centralnym punkcie miast. 😡
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 18 maja 2021, o 07:35

Też podpisuję się pod tym że Cruze nie jest komfortowym autem, zwłaszcza na 17tkach, ale nie zgodze sie że wszystko stuka puka trzeszczy. Miałem Cruze niemal od nowości przez 5 lat, zrobiłem nim koło 120kkm i do tego przebiegu absolutnie całe zawieszenie było jeszcze fabryczne. Jaki masz przebieg? Jak już wymieniałes tyle elementów to może Twój egzemplarz już jest mocno zmęczony? W Cruze nic mi nie hałasowało jedynie wyciszenie od kół kiepskie i twarde dość zawieszenie przez co na kocich łbach sie podskakuje.
Teraz w Captivie mam pełen komfort i niezłe wyciszenie, ale za to nie prowadzi się tak dobrze jak Cruze.

Dedalus4
Profesjonalista
Reputacja: 22
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 » 18 maja 2021, o 08:22

U mnie po 158k km i 8 latach piszczą plastiki w okolicach poduszki powietrznej pasażera i uchwyt pasa - ten przy fotelu kierowcy po lewej stronie. Na komfort jako taki nie narzekam, szczególnie na 16 jak wjade na szutrową drogę :) Jedyną ingerencją w zawieszenie do tej pory była wymiana sprężyn z przodu.

Awatar użytkownika
adammalecki
Specjalista
Reputacja: 11
Imię: Adam
Samochód: Cruze LS+MR,Spark LT
Silnik: 1.6 124KM, 1.2 84KM
Kontakt:

Post autor: adammalecki » 18 maja 2021, o 08:46

Mój Cruze ma obecnie 9 lat i 140 tyś przebiegu.
Porównując to do innych aut którymi jeżdżę ( służbowo ) Clio (2020,30 tyś) oraz Fabią (2018,60 tyś ) jest nieźle żeby nie powiedzieć że nawet lepiej.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale wg. specyfikacji którą po Vin udostępnił mi kiedyś etac wygląda to w nim tak :
Załączniki
zawieszenie.jpg
Nic nie jest szczególnie trudne, jeżeli podzielisz to na małe zadania.
- Henry Ford

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 18 maja 2021, o 14:07

W Cruze masz zwykłą belkę z tyłu a w Inigni masz wahacz, więc porównywanie tego elementu raczej nie ma sensu.
Natomiast OPEL/Chevrolet zawsze miały twarde zawieszenie, gdzie czuć każdą nierówność.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Mozuk

Post autor: Mozuk » 18 maja 2021, o 19:44

No niestety, z wozu drabiniastego Bentleya nie zrobię. Myślałem o matach butylowych na podłogę, żeby trochę wygłuszyć chociaż podłogę i stąd moje pytanie czy ktoś może próbował jakoś wygłuszyć w ten sposób...

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 19 maja 2021, o 09:27

Chcesz wygłuszyć to zakładaj maty, niestety nierówności na drogach będziesz czuł i tutaj nic nie zrobisz bo taki urok tego zawieszenia.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Reputacja: 20
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek » 19 maja 2021, o 09:56

Mozuk pisze:
18 maja 2021, o 19:44
No niestety, z wozu drabiniastego Bentleya nie zrobię. Myślałem o matach butylowych na podłogę, żeby trochę wygłuszyć chociaż podłogę i stąd moje pytanie czy ktoś może próbował jakoś wygłuszyć w ten sposób...
Akurat podłogę Cruze ma bardzo dobrze wygłuszoną , jak nie chcesz tak słyszeć zawieszenia to wygłusz nadkola i drzwi , ale twardo i tak będzie taki urok i tyle, chcesz komfortu kup francuza :)

Dedalus4
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 » 19 maja 2021, o 10:13

Albo sie przejedź Swiftem, przy nim Cruze po prostu płynie:)

pool80
Wymiatacz
Reputacja: 24
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 » 19 maja 2021, o 10:33

Owszem da się poprawić twardość zawieszenia: kołami.
Dlatego nie rozumiem osób kupujących do Cruze opony xl. Dlatego też zostałem przy 16" i szukałem opon na zmianę typu balony, i takie znalazłem. Jest niebo lepiej niż na oponach z pierwszego montażu. Notabene przednie amortyzatory też zostały wymienione. Brzęczenie z grodzi dość szybko wyeliminowałem, to przy 2k obr., Zgrzypienie przy pasach też. Czasem poprawie daszek zegarów, czy przesmaruje odbijniki drzwii. Ponoć czasem stuki z zawieszenia to hamulce..

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Reputacja: 20
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek » 19 maja 2021, o 10:38

Co było powodem brzęczenia ? ta obudowa filtra paliwa o której chyba pisałeś ? Dla mnie Cruze przed obniżeniem i 18 felami jest wygodniejsze niż Astra J , ale już mniej komfortowe niż Astra K .
Ostatnio zmieniony 19 maja 2021, o 10:39 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.

Dedalus4
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 » 19 maja 2021, o 10:39

pool80 pisze:
19 maja 2021, o 10:33
, Zgrzypienie przy pasach też.
Czym? jakims silikonem?
pool80 pisze:
Czasem poprawie daszek zegarów,
Ja pomiędzu tubę zagara z lewej strony i kokpit włożyłem taki klinowaty zapach samochodowy:) i nie trzeszczy

pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: pool80 » 19 maja 2021, o 11:18

Brzęczenie w grodzi silnika przy ok 2k obr. było spowodowane drganiami przewodów hamulcowych które gdzieś tam nagrodzi przebiegały kilka koło siebie równolegle. Przesunięty był ten plastik który utrzymuje je od siebie w odległości. Trochę jeszcze rozgiąlem je. Gdzieś na tym lub starym formą było zdjęcie i pisane o tym.
Co do skrzypienia mocowania pasów to teraz dokładnie nie pamiętam chyba też było pisane chyba czymś smarowałem. Jeżeli jest tam co można to dokręca dałem ale chyba nie nic nie skleiłem ani nic nie nakleiłem tam.

pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 19 maja 2021, o 14:50

Na próżno szukać w Cruze filtra paliwa w benzynie a co do drgań przewodów hamulcowych na grodzi to chyba nawet jakaś kampania przywoławcza była.

Mozuk

Post autor: Mozuk » 28 maja 2021, o 17:05

pawelwaw84 pisze:
18 maja 2021, o 07:35
Też podpisuję się pod tym że Cruze nie jest komfortowym autem, zwłaszcza na 17tkach, ale nie zgodze sie że wszystko stuka puka trzeszczy. Miałem Cruze niemal od nowości przez 5 lat, zrobiłem nim koło 120kkm i do tego przebiegu absolutnie całe zawieszenie było jeszcze fabryczne. Jaki masz przebieg? Jak już wymieniałes tyle elementów to może Twój egzemplarz już jest mocno zmęczony? W Cruze nic mi nie hałasowało jedynie wyciszenie od kół kiepskie i twarde dość zawieszenie przez co na kocich łbach sie podskakuje.
Teraz w Captivie mam pełen komfort i niezłe wyciszenie, ale za to nie prowadzi się tak dobrze jak Cruze.
Mam 17" bo akurat na takich kupiłem. Przebieg około 145 tys w tym niecałe 2 po polskich drogach. Oprócz trzeszczących tu i ówdzie plastików najbardziej dokucza podwozie i ryk silnika jak z prawdziwego samochodu, który ma z 300 koni. Prawdziwe WRC Warcy, Rycy, Tsescy :D

Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
adammalecki pisze:
18 maja 2021, o 08:46
Mój Cruze ma obecnie 9 lat i 140 tyś przebiegu.
Porównując to do innych aut którymi jeżdżę ( służbowo ) Clio (2020,30 tyś) oraz Fabią (2018,60 tyś ) jest nieźle żeby nie powiedzieć że nawet lepiej.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale wg. specyfikacji którą po Vin udostępnił mi kiedyś etac wygląda to w nim tak :
Chętnie sprawdziłbym po numerze VIN co u mnie jest podwyższone oprócz spalania :D

Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
huri_khan pisze:
18 maja 2021, o 14:07
W Cruze masz zwykłą belkę z tyłu a w Inigni masz wahacz, więc porównywanie tego elementu raczej nie ma sensu.
Natomiast OPEL/Chevrolet zawsze miały twarde zawieszenie, gdzie czuć każdą nierówność.
Rozumiem ułomności tańszego rozwiązania ale kabina a zwłaszcza podłoga dudni jak wielki bęben

Dodano po 2 minutach 44 sekundach:
Przemek pisze:
19 maja 2021, o 09:56
Mozuk pisze:
18 maja 2021, o 19:44
Akurat podłogę Cruze ma bardzo dobrze wygłuszoną , jak nie chcesz tak słyszeć zawieszenia to wygłusz nadkola i drzwi , ale twardo i tak będzie taki urok i tyle, chcesz komfortu kup francuza :)
To było moje pierwsze auto i nie do końca było gdzie to przetestować ale następny jaki mi przychodzi na myśl to Citroen C5 właśnie.

Dodano po 3 minutach 1 sekundzie:
pool80 pisze:
Owszem da się poprawić twardość zawieszenia: kołami.
Dlatego nie rozumiem osób kupujących do Cruze opony xl. Dlatego też zostałem przy 16" i szukałem opon na zmianę typu balony, i takie znalazłem. Jest niebo lepiej niż na oponach z pierwszego montażu. Notabene przednie amortyzatory też zostały wymienione. Brzęczenie z grodzi dość szybko wyeliminowałem, to przy 2k obr., Zgrzypienie przy pasach też. Czasem poprawie daszek zegarów, czy przesmaruje odbijniki drzwii. Ponoć czasem stuki z zawieszenia to hamulce..
Też brałem pod uwagę zmianę felg na 16" Cóż z tego że 17" ładnie wygląda , skoro mamy drogi typu OS zwłaszcza w moim mieście słynącym z granitu.

Kgrzy
Bywalec
Imię: Krzysiek
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8 benzyna
LPG: Alex Optima Nano
Kontakt:

Post autor: Kgrzy » 29 maja 2021, o 09:52

W orlando zmieniłem koła z 225/50/17 na 215/60/16 i różnica w komforcie jest porażająca :Y :mrgreen:

Mozuk

Post autor: Mozuk » 29 maja 2021, o 09:57

Korzystając z okazji że korozja zaczęła mi żreć felgi też mam zamiar zmienić na 16" tyle że u mnie oryginalnie powinny być 205/60/16

pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: pool80 » 29 maja 2021, o 10:32

To tak jak u mnie. Ale weźcie pod uwagę, że przede wszystkim opony. Ich przekrój poprzeczny. Wysoka i zaokrąglone boki.
Na przejazdach kolejowych nie trzeba zwalniać. A tuningowe do zera zwalniają. Więc, co komu potrzebne. 😋

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Ogólnie o modelu”