Cześć,
Mam problem z moim Cruzem 1.4 Turbo, mianowicie od pewnego czasu wyskakuje mi Check Engine z błędami P1101 oraz P0171.
Sam samochód wskazuje objawy jakiejś usterki i podejrzewam, że kody wyżej mogą na to wpływać:
- nierówna praca silnika, bardzo duże drgania przenoszone i odczuwalne w kabinie (przy otwartej masce widać, że silnik wpada w nietypowe drgania),
- dziwne sterowanie obrotami (np. podjeżdżając do skrzyżowania i wrzucając luz obrotomierz wskazuje jeszcze dłuższą chwilę 1500 obrotów i słychać wycie; zdarzyło się nawet że na luzie i w postoju obrotomierz wskoczył na 2000 RPM).
- przy już włączonym check engine czuć, że silnik inaczej reaguje na sprzęgło i gaz (np. puszczenie pedału gazu zamiast delikatnie spowalniać samochód powoduje efekt "szarpnięcia", tak jakbym wrzucił zbyt niski bieg w stosunku do prędkości (tylko znacznie delikatniej)
- falowanie obrotów przy włączonej klimatyzacji (obroty oscylują w okolicach 900-1200 RPM), dodatkowo pompa chodzi wyjątkowo głośno i odczuwalne są spore drgania w kabinie,
- kultura samego gaszenia zapłonu - czasami silnik gasi się dosyć głośno, z odczuwalnym szarpnięciem (brzmi wtedy trochę jak stare diesle, że tak powiem).
Ważne jest to, że wszystkie wskazane powyżej objawy nie występują cały czas i w regularnych odstępach czasu.
Sam check engine włącza się (po skasowaniu błędów) czasami po 20-30 km jazdy, czasami po 40-60km.
ZAWSZE mam błąd P0171 oraz
PRAWIE ZAWSZE (czasami go nie ma) błąd P1101.
Czy ktoś z was spotkał się z tym zestawem błędów? Jak sobie poradziliście? Co powinienem wymieniać w pierwszej kolejności?
Wg. tego co znalazłem w sieci to na dobra sprawę musiałbym wymienić pokrywę zaworów silnika (PCV Valve), czujnik MAF itp.
Posiłkowałem się tym wątkiem w sieci:
https://www.cruzetalk.com/threads/p1101 ... de.250251/
Podlączam jeszcze zrzut ekranu z apki Car Scanner, być może to jakoś pomoże w rozeznaniu tematu.
Dzięki.