brak napędu 4x4
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Karol
- Samochód: Captiva 2012
- Silnik:
- Kontakt:
brak napędu 4x4
WITAM
CAPTIVA 2.2 184 KW 2012 rok
Mam probelem z napedem tylnego mostu. Jak przyspieszam na sliskim to wlacza sie system antyposlizgowy i po chwili pojawia sie i mryga kontrolka od napedu cztery kolka. Po podlaczeniu do komputera nie ma zadnych bledow tylko w parametrach wskazuje ze "TEMPERATURA MODULU STERUJACEGO SPRZEGLEM TYLNEGO MECHANIZMU ROZNICOWEGO -40 STOPNI CELCJUSZA" to mnie zaczelo zastanawiac. Mial ktos podobny problem. Czy to jest wina tego modulu?
CAPTIVA 2.2 184 KW 2012 rok
Mam probelem z napedem tylnego mostu. Jak przyspieszam na sliskim to wlacza sie system antyposlizgowy i po chwili pojawia sie i mryga kontrolka od napedu cztery kolka. Po podlaczeniu do komputera nie ma zadnych bledow tylko w parametrach wskazuje ze "TEMPERATURA MODULU STERUJACEGO SPRZEGLEM TYLNEGO MECHANIZMU ROZNICOWEGO -40 STOPNI CELCJUSZA" to mnie zaczelo zastanawiac. Mial ktos podobny problem. Czy to jest wina tego modulu?
-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Samochód: Captiva
- Silnik: 3,2 230KM LU1 10HM Alloytec
- LPG: TAK
- Kontakt:
Re: BRAK NAPEDU 4X4
Kolego padniety czujnik temperatury oleju w sprzęgle wieloplytkowym. Ewentualnie od góry na wieloplytce masz kostkę od sterowania elektronika. Odepnij aku, wypnij ja, przeczyść i skasuj błąd. Powinno pomóc, jezeli nie to auto prawdopodobnie nie raz było w bagnie i tył ciągle musiał pomagać przez co wielokrotnie przegrzal się mechanizm. Co prawda zabezpieczenie jest bo napęd się odlacza aczkolwiek mogło coś pójść nie tak. Sprawdz i daj znać. 
-
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Silnik: 2.4 4x4
- LPG: tak
- Kontakt:
Jak szybko reaguje tylny napęd? Trzeba chwile pomielić kołami czy od razu się załącza?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2019, o 13:57 przez szczuplin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrazu się załancza?
Powód: odrazu się załancza?
- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
U mnie dosłownie ma opóźnienie w maxie do sekundy....generalnie jeśli zaczyna się slizgać przód to tyl od razu pomaga....
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
- Świeżak
- Imię: Karol
- Samochód: Captiva 2012
- Silnik:
- Kontakt:
Re: brak napędu 4x4
Bronislavv. Pytanko orientujesz się gdzie znajdę ten czujnik. Bo widziałem na allegro. Boscha za 40 duszki. Wiec zaryzykuję i kupię.
-
- Świeżak
- Imię: Daniel
- Silnik: 3,2 benzyna
- Kontakt:
Nie załącza się 4x4
Witam. Captiva 3,2B. Miał ktoś może problem z załączaniem się 4x4? U mnie problem powstał niedawno- podczas ruszania zamieliło mi kołami więc napęd 4x4 się nie załącza. Po podpięciu pod kompa nie wychodzą żadne błędy. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2021, o 08:02 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia
Powód: Ortografia
-
- Świeżak
- Kontakt:
korzystając z pogody chciałem sprawdzić napęd 4x4. Niestety mimo poślizgu kół przednich tył ani drgnie. Sprawdzałem też na wyłączonej kontroli trakcji myśląc że to coś pomoże. Na desce nie ma żadnego błędu. Pod kompa jeszcze nie podłączyłem. Jedyne co zauważyłem to na jednej tylnej półosi która wchodzi do dyfra jest lekki wyciek.. Pewnie uszczelniacz poszedł. Wymieniał już ktoś to? Ciężko to ogarnąć?
-
- Świeżak
- Kontakt:
Re: Nie załącza się 4x4
Hmm..ja tak mam. Narazie muszę poszukać mechanika który ma dobrego kompa żeby sprawdzić bo mój komputer do chevroleta jest bardzo ubogi.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Re: Nie załącza się 4x4
Kolego jak byś ogarną temat, to podrzuć co u Ciebie wyszło.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Byłem u mechanika ale nie wykrył żadnych błędów.. Nie miał też możliwości przeskanować typowo samego napędu 4x4. Mówił że pewnie tylko serwis to może sprawdzić.
- endriu333
- Profesjonalista
- Kontakt:
Czyli zapowiada się "ciekawie" w temacie naprawy 4x4... jedź do opla i zobacz jaką postawią diagnozę...pewnie około 300zl za taką usługę skasują...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
- Świeżak
- Kontakt:
Jeszcze spróbuj sam cos sprawdzić.. w necie wyszukałem ciekawą stronę o chevrolecie, coś w stylu sam naprawiam. Dokładnie tego nie przeglądałem ale z grubsza pisało tak : podnieść samochód na podnośniku, odpalić i wbić bieg. Wszystkie koła powinny sie równo kręcić. Wtedy zaciągnać ręczny i koła tylne wtedy powinny reagować żeby starać się je ruszyć. Raz miałem go na podnośniku i koła wszystkie chodziły , ale ręcznym nie próbowałem. Link do stronki wkleję jutro, może komuś się przyda. A jak nie to opel. Lepiej dać 300 i żeby ktoś postawi diagnozę niż bujać sie po mechanikach lub samemu zgadywać.
- Anares1
- Aktywny
- Imię: Anares
- Silnik: 2.0 150KM, diesel, 4x4
- Kontakt:
Da sie zamontowac jakas kontrolke ktora bedzie sygnalizowala ze pracuje 4x4?. Ja tez nie wiem czy mi pracuje czy nie 2.0 d 4x4 2008

-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Silnik: 2.0vcdi
- Kontakt:
Mam ten sam problem.4mies temu kupiłem captive 2.0vcdi w manualu i teraz sie okazalo ze naped nie dziala jak przod zakreci zalacza sie ko trolka od napedu ale ciagle miga a tyl sie nie dolacza na kompie wyszlo ze czujnik abs ale wymieniony i to samo
-
- Świeżak
- Kontakt:
Witam. Problem z załączeniem napędu zarzegnany. W jednym z warsztatów komputer nie wykrył błędów, lecz po wizycie w ASO Opel/Chevrolet błędy na ich programie były, zostały skasowane i jak na razie jest ok
. Koszt 100zl
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
od dawna mówię, że GM nie lubi nie swoich sprzętów. Sam byłem tego świadkiem.
Kostka OND - 0 błędów
DS150 - 5 błędów
VXDIAG (dedykowany) - 15 błędów
Kostka OND - 0 błędów
DS150 - 5 błędów
VXDIAG (dedykowany) - 15 błędów
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
Kolego serwis mi pomógł Opel/Chevrolet Stalowa Wola skasowali błędy i napęd się załącza koszt 100zl. We wcześniejszym warsztacie ich program nie widział błędu. Odrazu zrobioną kampania ABS

- endriu333
- Profesjonalista
- Kontakt:
Czyli ASO nie takie straszne, a wręcz o dziwo pomocne 

-
- Świeżak
- Kontakt:
U mnie napęd już działa. Dziwna sprawa bo w zasadzie nic takiego nie zrobiłem. Chciałem tylko sprawdzić poziom oleju w tylnym dyfrze. Jak odkręciłem korek od poziomu oleju to słychać było jak by zeszło jakieś ciśnienie. Olej był bo lekko zaczął wyciekać. Zakręciłem korek i tyle. Jak zacząłem jeździć zauważyłem że trakcja już mi się tak często nie załącza. No i jak już wjechałem w śnieg koła tylne zaczęły sie kręcić..dziwne..
-
- Świeżak
- Imię: Radosław
- Samochód: Captivia
- Silnik: 2.4 Benz 136km
- LPG: Nie
- Kontakt:
Witam . Oglądałem Captivie i prawie ja kupiłem . Ale okazało się że napęd nie działa . Przyciski na desce rozdzielczej wogole nie reagują od kontroli trakcji oraz zjazdu z górki nic nie nie wyświetla na zegarach . Sprawdzałem napęd na trawie zrywając przyczepność tył się nie załączał . Co może być z napędem to problem sterowania elektroniki komputera ? Czy może być problem grubszy typu sprzęgło a to chyba kosztowna sprawa ? . I jakie są koszty naprawy od elektroniki jeśli to tu leży problem . Do grubszego tyłu sprzęgło czy typowej mechaniki tylnego napędu ? . Proszę o szybką odpowiedź . Warto ryzykować i kupić auto z niesprawnym napędem ? . Proszę też powiedzieć o kosztach ewentualnych .
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Bez porządnej diagnozy nikt nie powie ci prawdy. Koszty mogą być od drobnych 100 zł do 15-20k zł jak jest to awaria mechanizmu, który jest ciężko dostępny.
-
- Świeżak
- Kontakt:
15-20 tys ? Dobrze zrozumiałem ? Jak to możliwe
- etac
- Prezes
- Kontakt:
jak jest uszkodzone takie coś
https://allegro.pl/oferta/reduktor-skrz ... 9679799287
Podałem rozrzut, bo nie wiem co tam jest uszkodzone.
https://allegro.pl/oferta/reduktor-skrz ... 9679799287
Podałem rozrzut, bo nie wiem co tam jest uszkodzone.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Koszt 3 tys a reszta to koszty naprawy takie duże ?
-
- Świeżak
- Imię: Maciej
- Silnik: 2,2l 183KM
- Kontakt:
Witam, wszystkich! Posiadam autko z 2011 roku, ON, 2,2 litra 184KM. Mam go od lipca. Próbowałem ostatnio podjechać pod małe wzniesienie ale bezskutecznie (Suzuki Swift żony spokojnie daje rade). Jestem mega zawiedziony. Powiedzcie mi czy jak zaczną się kręcić koła na trawie to powinien się włączyć napęd tylny? Coś ma się zaświecić na desce? Jak sprawdzić czy on w ogóle działa. Podczas wymiany oleju i filtrów auto była na podnośniku - kręcąc kołami przednimi kręciły się także tylne. Tyle wiem. Czy znacie jakiegoś speca w okolicy Mysłowic, Katowic, Sosnowca, Jaworzna lub generalnie na Śląsku do którego można podjechać z tym tematem?