Tajemnicza kontrolka.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Norbert
- Samochód: Aveo T300
- Silnik: 1.6, 115KM, benzyna.
- Kontakt:
Tajemnicza kontrolka.
Witam.
Mam pytanie i być może problem. Dzisiaj na trasie podczas przyspieszania i przekroczenia 130km/h usłyszałem dźwięk (pisk) i wyskoczyła na chwilę kontrolka auta, z kluczem w środku. Nie miałem wcześniej takiej sytuacji i czy ktoś może miał podobnie, i powie mi, czy mam powód do zmartwień?
Pacjent Chevrolet Aveo T300, 1.6.
Nie mogę dodać zdjęcia ze zbliżenia.
Mam pytanie i być może problem. Dzisiaj na trasie podczas przyspieszania i przekroczenia 130km/h usłyszałem dźwięk (pisk) i wyskoczyła na chwilę kontrolka auta, z kluczem w środku. Nie miałem wcześniej takiej sytuacji i czy ktoś może miał podobnie, i powie mi, czy mam powód do zmartwień?
Pacjent Chevrolet Aveo T300, 1.6.
Nie mogę dodać zdjęcia ze zbliżenia.
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
Re: Tajemnicza kontrolka.
Autoalarm w aucie masz?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
To nie jest kontrolka alarmu tylko kontrolka awarii któregoś z systemów elektronicznych pojazdu, oprócz silnika. Mogło być coś chwilowego. Odpowiednim interfejsem serwisowym da się odczytać kod zachowanego błędu. Na razie nie przejmowałbym się i obserwował sytuację, może to tylko wpływ wilgoci/mrozu.

- dokia
- Kontakt:
A on nie napisał jaki klucz
. Jak zwykły to autoalarm , a jak francuski to tak jak piszesz silnik, skrzynia biegów automatyczna ale też immobilizer być może jeśli zapala się chwilowo.
Jednakże bez odczytu błędów to wróżenie z fusów
Wystarczy wpisać rodzaj kontrolki w Google i wyskakuje najczęściej wyswietlana odpowiedź. No chyba że ktoś ma bana na Google
Wklejam pierwszą lepszą z forum ogólnego, akurat ktoś pisał o oplu ale to też GM.
https://www.forumsamochodowe.pl/kontrol ... o-silnika/
Jednakże bez odczytu błędów to wróżenie z fusów
Wystarczy wpisać rodzaj kontrolki w Google i wyskakuje najczęściej wyswietlana odpowiedź. No chyba że ktoś ma bana na Google
https://www.forumsamochodowe.pl/kontrol ... o-silnika/
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
- Świeżak
- Kontakt:
To właśnie jest coś chwilowego, bo to zaświeca się na chwilę i gaśnie. Jak się przybliży zdjęcie, to widać tą kontrolkę i jaki to klucz.. No to kolego znajdź mi tą kontrolkę, jak jesteś taki mądry. Myślisz, że nie próbowałem jej znaleźć?
Dodam, że kontrolką wyświetla się na zegarze nad prędkością, a nie jak są inne kontroli dookoła zegarów.
Dodam, że kontrolką wyświetla się na zegarze nad prędkością, a nie jak są inne kontroli dookoła zegarów.
- dokia
- Kontakt:
W instrukcji twojego auta na pewno jest , bo w instrukcjach są wszystkie kontrolki jakie występują na zegarach. Odsyłam tam 
Dodano po 32 sekundach:
A jakie masz błędy? Bo nadal nie napisałeś
Dodano po 9 minutach 24 sekundach:
I jak masz chwilowo to się nie przejmuj, gdzieś jakaś chwilowa przerwa w jakimś obwodzie. I jak nie masz błędów to też nie ma czym się przejmować. Gdyby było trwałe to już i błędy będą i będziesz ratunku szukać.
Pierwsza też sprawa to zresetuj wszystko czyli odłącz akumulator na minimum 20min. Być może potem nie będzie Ci się pokazywać

I te pretensje to tak trochę odłóż na bok, bo wpadasz z problemem ale nie opisujesz go dokładnie, nie piszesz czy chociaż szukałeś błędów w aucie. Musimy dopytywać i pisać że to tamto lub owamto. A byłoby prościej i szybciej problem by był rozwiązany gdybyś podał więcej informacji.
Dodano po 13 minutach 49 sekundach:
Nie mam Aveo ale umiem znaleźć w instrukcji
(przez Google bo nie mam bana
)
To klucz francuski, czyli to te rzeczy o których pisał Wojtek , więc nie alarm i nie baterie w pilocie
Ale odsyłają też w instrukcji do kodów błędów :
To weź i to zrób skoro prosimy. I napisz jeśli znajdziesz jakiś błąd, a jak nie znajdziesz to zresetuj komputer owego pojazdu (poprzez odłączenie akumulatora) i raczej powinno wystarczyć

Powodzenia i szerokiej drogi
Dodano po 32 sekundach:
A jakie masz błędy? Bo nadal nie napisałeś
Dodano po 9 minutach 24 sekundach:
I jak masz chwilowo to się nie przejmuj, gdzieś jakaś chwilowa przerwa w jakimś obwodzie. I jak nie masz błędów to też nie ma czym się przejmować. Gdyby było trwałe to już i błędy będą i będziesz ratunku szukać.
Pierwsza też sprawa to zresetuj wszystko czyli odłącz akumulator na minimum 20min. Być może potem nie będzie Ci się pokazywać
I te pretensje to tak trochę odłóż na bok, bo wpadasz z problemem ale nie opisujesz go dokładnie, nie piszesz czy chociaż szukałeś błędów w aucie. Musimy dopytywać i pisać że to tamto lub owamto. A byłoby prościej i szybciej problem by był rozwiązany gdybyś podał więcej informacji.
Dodano po 13 minutach 49 sekundach:
Nie mam Aveo ale umiem znaleźć w instrukcji

To klucz francuski, czyli to te rzeczy o których pisał Wojtek , więc nie alarm i nie baterie w pilocie
Ale odsyłają też w instrukcji do kodów błędów :
To weź i to zrób skoro prosimy. I napisz jeśli znajdziesz jakiś błąd, a jak nie znajdziesz to zresetuj komputer owego pojazdu (poprzez odłączenie akumulatora) i raczej powinno wystarczyć
Powodzenia i szerokiej drogi
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
-
- Świeżak
- Kontakt:
Nie ma żadnych błędów. To jest chwilowa akcja i tylko po przekroczeniu 130km/h. To wygląda tak, jakbym miał ustawiony limit prędkości. Wczoraj 2 razy podczas intensywnego przyspieszania przekroczyłem tą prędkość i 2 razy "piknęło".
Jest w instrukcji takie zdanie: "Jazda ze świecąca się lub migająca lampką kontrolną może spowodować uszkodzenie układu oczyszczania spalin oraz wpływać na wielkość zużycia paliwa..."
W moim aucie nie mam katalizatora, więc jest to może jakaś informacja z nim związana, że układ nie działa zbyt dobrze.
Jest w instrukcji takie zdanie: "Jazda ze świecąca się lub migająca lampką kontrolną może spowodować uszkodzenie układu oczyszczania spalin oraz wpływać na wielkość zużycia paliwa..."
W moim aucie nie mam katalizatora, więc jest to może jakaś informacja z nim związana, że układ nie działa zbyt dobrze.
- dokia
- Kontakt:
Niuniek kochany 🥰 to co cytujesz to już inna strona i dotyczy czego innego
. Tak screen zrobiłam jak przeglądałam Twoją instrukcję i aby ta Twoja kontrolka była centralnie. Nie lataj po bokach.
Zresetuj komputer i nie stresuj się. Zobacz jaka wredna pogoda , wilgoć już może powodować że jakieś wskaźniki mają dzikie wskazania i zwracają tę informację do pamięci a że wyjścia informacji zwrotnej są ograniczone właśnie ilością kontrolek to tak może się dziać . No stress...

Dodano po 8 minutach 6 sekundach:
Na temat tej kontrolki jest niewiele, odsyłają tylko do informacji o błędach na stronie 90 instrukcji. Jednak tę instrukcję powinieneś przeczytać chyba sam . Masz tu z oddalenia poniżej. To co cytowałeś przed chwilą dotyczy już innego układu. Zajrzyj w instrukcji na stronę 81 a potem 90 Dodano po 25 minutach 16 sekundach:
Jak nie masz instrukcji, chociaż nie wiem jak to możliwe jej nie mieć , to mamy je umieszczone tu na stronie, ale też za pośrednictwem "szukaczki Google" można szybko ją znaleźć :
https://www.chevrolet.pl/owners/manuals.html
Pobierz swoją i przeczytaj podczas odłączenia akumulatora na te minimum 20min
Już mam nadzieję, że troszeczkę uspokoiłeś się, bo to nic poważnego na pewno. Odłączaj Aku "natentychmiast"

Zresetuj komputer i nie stresuj się. Zobacz jaka wredna pogoda , wilgoć już może powodować że jakieś wskaźniki mają dzikie wskazania i zwracają tę informację do pamięci a że wyjścia informacji zwrotnej są ograniczone właśnie ilością kontrolek to tak może się dziać . No stress...
Dodano po 8 minutach 6 sekundach:
Na temat tej kontrolki jest niewiele, odsyłają tylko do informacji o błędach na stronie 90 instrukcji. Jednak tę instrukcję powinieneś przeczytać chyba sam . Masz tu z oddalenia poniżej. To co cytowałeś przed chwilą dotyczy już innego układu. Zajrzyj w instrukcji na stronę 81 a potem 90 Dodano po 25 minutach 16 sekundach:
Jak nie masz instrukcji, chociaż nie wiem jak to możliwe jej nie mieć , to mamy je umieszczone tu na stronie, ale też za pośrednictwem "szukaczki Google" można szybko ją znaleźć :
https://www.chevrolet.pl/owners/manuals.html
Pobierz swoją i przeczytaj podczas odłączenia akumulatora na te minimum 20min
Już mam nadzieję, że troszeczkę uspokoiłeś się, bo to nic poważnego na pewno. Odłączaj Aku "natentychmiast"
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Co rozumiesz przez piknęło?
U ciebie w zasadzie są to pojedyncze błyśnięcia, więc żaden z powyższych przypadków nie zachodzi. No ale może coś tam niedomaga elektrycznie.
Znaczy wyrżnięty? Problem z kontrolą spalin i związany z tym system regulacji mieszanki daje raczej komunikat z ikonką silnika tzw check engine.

-
- Świeżak
- Kontakt:
"Piknęło", czyli krótki sygnał dźwiękowy, jakby po ustawieniu limitu prędkości.
Póki co tak, jest to błyśnięcie i to w dodatku przy wyższej prędkości.
Niby jest wypalony, nie widać żadnej ingerencji. Był check, ale poprosiłem mechanika, żeby wyłączył mi tę kontrolkę.
Póki co tak, jest to błyśnięcie i to w dodatku przy wyższej prędkości.
Niby jest wypalony, nie widać żadnej ingerencji. Był check, ale poprosiłem mechanika, żeby wyłączył mi tę kontrolkę.
- dokia
- Kontakt:
Masz wyłączony check?
Tak trwale? Na amen? 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- dokia
- Kontakt:
Czy ten mechanik diodę od check engine wylutował z licznika ? Czy tylko zamalował na zewnątrz?
Naprawdę nie żartujesz , że nie ma możliwości już aby ona zaświeciła się kiedykolwiek?
Przecież to zepsucie auta by było, bo wtedy nic nie wiesz gdy najważniejszej kontrolki nie ma, niebawem zapali Ci się cała choinka kontrolek . 
Naprawdę nie żartujesz , że nie ma możliwości już aby ona zaświeciła się kiedykolwiek?
- Arbi
- Wymiatacz
- Reputacja: 33
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Pewnie chodziło mu o skasowanie błędu. Tylko ciekawe, że check nie wrócił, skoro nie była usunięta przyczyna.
-
- Świeżak
- Kontakt:
dokia pisze: ↑13 sty 2021, o 23:39Czy ten mechanik diodę od check engine wylutował z licznika ? Czy tylko zamalował na zewnątrz?
Naprawdę nie żartujesz , że nie ma możliwości już aby ona zaświeciła się kiedykolwiek?Przecież to zepsucie auta by było, bo wtedy nic nie wiesz gdy najważniejszej kontrolki nie ma, niebawem zapali Ci się cała choinka kontrolek .
![]()
Nie chodzi tu o kontrolkę check engine, ona jest jak najbardziej sprawna. Mechanik wyłączył błąd katalizatora P0420. Zrobił coś takiego, że jak komputer wywala ten błąd, to nie pokazuję się on na desce rozdzielczej. Nie mam katalizatora, komputer widzi, że jest, jakbym wymienił katalizator i byłby sprawny, to komputer pokazałby błąd.
- dokia
- Kontakt:
Ufff .. a tak się bałam 
To błąd sondy lambda chyba, ale mogę się mylić
To błąd sondy lambda chyba, ale mogę się mylić
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to teraz zapytaj mechanika co on ci tam zainstalował. Bo to jakaś rzeźba jest i ciężko być wróżką. Podejrzewam jakąś elektronikę podłączoną pod obd2, kasującą na bieżąco wybrane błędy.Rasta997 pisze: ↑19 sty 2021, o 18:58dokia pisze: ↑13 sty 2021, o 23:39Czy ten mechanik diodę od check engine wylutował z licznika ? Czy tylko zamalował na zewnątrz?
Naprawdę nie żartujesz , że nie ma możliwości już aby ona zaświeciła się kiedykolwiek?Przecież to zepsucie auta by było, bo wtedy nic nie wiesz gdy najważniejszej kontrolki nie ma, niebawem zapali Ci się cała choinka kontrolek .
![]()
Nie chodzi tu o kontrolkę check engine, ona jest jak najbardziej sprawna. Mechanik wyłączył błąd katalizatora P0420. Zrobił coś takiego, że jak komputer wywala ten błąd, to nie pokazuję się on na desce rozdzielczej. Nie mam katalizatora, komputer widzi, że jest, jakbym wymienił katalizator i byłby sprawny, to komputer pokazałby błąd.

Nie wiem czy wiesz, wycięcie katalizatora jest niezgodne z prawem. Dlatego nie będziemy na naszym forum rozwijać tego typu dywagacji. Pojazd został pozbawiony ważnego, kontrolowanego przez system silnika elementu, wstawione zostało coś co ma udawać że nic się nie stało. Więc dopytywanie nas co się stało i co może być zaczyna tracić sens.
Wstaw katalizator i doprowadź auto do stanu normalnego, wtedy możemy wspomagać cię w zdalnym diagnozowaniu problemu. Na razie auto ma braki wyposażenia podwiązane sznurkiem.