Czujnik poziomu plynu do spryskiwaczy
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Bogdan
- Samochód: Captiva 2.0D 4WD
- Silnik: 2.0D 4WD 150KM Diesel 2008
- Kontakt:
Czujnik poziomu plynu do spryskiwaczy
Witam. Niedawno kupilem Captiwe 2.0D 4WD 110KW 150KM z 2008 roku. Od poczatku swiecila sie kontrolka poziomu plynu do spryskiwaczy. Sprzedawca powiedzial ze wystarczy zalac zbiornik plynem z dodatkiem alkolu i kontrolka zgasnie bo sa styki brudne a alkol je przeczysci. Troche mnie zdziwilo ze sam tego nie zrobil skoro to takie proste. Tak tez zrobilem ale efektu nie ma.Dzisiaj postanowilem wyjac ten czujnik i przeczyscic go. Udalo mi sie to zrobic bez rozkrecania nadkola chociaz nie do konca poniewaz wyjalem chyba zewnetrzna czesc czujnika (zdjecie).moje pytanie jest nastepujace: czy tak wyglada oryginalny element czujnika czy juz ktos cos kombinowal z nim? Nadmienie ze po odpieciu tego elementu kontrolka zgasla. Mam zamiar zakupic nowy czujnik ale moze ten jeszcze mozna uratowac.
Dzieki za odpowiedz..
Pozdrawiam..
Dzieki za odpowiedz..
Pozdrawiam..
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Czujnik poziomu plynu do spryskiwaczy
To jest czujnik kontaktronowy reagujący na magnes znajdujący się w pływaku wewnątrz zbiornika.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzieki za szybka odpowiedz..Podejzewam ze samego tego elementu nie dokupie tylko kompletny czujnik.jeszcze raz dzieki..
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Można kupić same kontaktrony. Jest ich pełno w allegro.
I kosztują niewiele.
Pytanie tylko. Czy dasz radę sam to poustawiać.
I kosztują niewiele.
Pytanie tylko. Czy dasz radę sam to poustawiać.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2021, o 18:34 przez Bunioopl, łącznie zmieniany 1 raz.
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
Kontaktron to można łatwo sprawdzić np magnesem. Może pływak szwankuje?...
-
- Świeżak
- Kontakt:
Poustawiac? trzeba do tego komputer? Bo jesli tak to takowego nie posiadam..Myslalem ze wystarczy sama wymiana czesci i po klopocie..
Pytalem mechanika i powiedzial mi ze komputer nie wykrywa bledu czujnika poziomu plynu do spryskiwaczy.
Jesli mozesz napisz cos wiecej o tym ustawianiu..
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Jemu chodziło o fizyczne ustawienie kontaktronu tak żeby działał prawidłowo.
Najważniejsze pytanie to to czy pływak w zbiorniku jest na swoim miejscu i prawidlowo pracuje.
Jeśli to jest kontaktron NC to po przyłożeniu magnesu z jednej strony powinien rozłączy obwód i trzeba go tak zamontować żeby ta stroną był w kierunku pływaka.
Najważniejsze pytanie to to czy pływak w zbiorniku jest na swoim miejscu i prawidlowo pracuje.
Jeśli to jest kontaktron NC to po przyłożeniu magnesu z jednej strony powinien rozłączy obwód i trzeba go tak zamontować żeby ta stroną był w kierunku pływaka.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Rozumiem..Czy mozna to zrobic w ten sposob ze po wlaczeniu zaplonu obracac lekko ten kontaktron do momentu zgasniecia kontrolki?
Dzisiaj wymontuje caly zbiornik i wyjme ten plywak bo byc moze ze jest tylko zanieczyszczony i po zalaniu plynem nie podnosi sie..Troche z tym roboty bo musze zobaczyc czy wystarczy zdjac tylko lampe czy trzeba zdejmowac kolo, nadkole itp..
Dzisiaj wymontuje caly zbiornik i wyjme ten plywak bo byc moze ze jest tylko zanieczyszczony i po zalaniu plynem nie podnosi sie..Troche z tym roboty bo musze zobaczyc czy wystarczy zdjac tylko lampe czy trzeba zdejmowac kolo, nadkole itp..
Ostatnio zmieniony 9 sty 2021, o 08:50 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat.
Powód: Usunięto cytat.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Tak, można tej go ustawić.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Witam.. Kontaktron sprawny.. Sprawdzilem go korzystajac z porady kol. " bubu1769"
. Probowalem wyjac zbiornik plynu. Znalazlem jedna srube ktora trzyma zbiornik lecz po odkreceniu jej zbiornik nie chce nawet dygnac..podejrzewam ze od spodu sa jakies sruby ktore go trzymaja wiec chyba bez wizyty w warsztacie sie nie obejdzie
.Jeszcze przez 2 dni auto nie bedzie mi potrzebne wiec powalcze z tym.. Moze jest mozliwosc wyjecia czujnika bez wyciagania zbiornika? Probowalem od gory ale bardzo slaby dostep jest i nie moge go chwycic palcami
.Ten czujnik jest wkrecany czy wciskany ?
Szukalem w/w czujnika w sklepach internetowych ale pisza ze "brak czesci na magazynie". nawet niema zdjec czujnika do mojej Captivy. Wyszukiwarki pokazuja czujniki do Opla.. Czyzby to byl taki zam czujnik jak jest montowany w Oplu ?
Pozdrawiam...

Szukalem w/w czujnika w sklepach internetowych ale pisza ze "brak czesci na magazynie". nawet niema zdjec czujnika do mojej Captivy. Wyszukiwarki pokazuja czujniki do Opla.. Czyzby to byl taki zam czujnik jak jest montowany w Oplu ?
Pozdrawiam...
- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Wiesz co, a wymonotowałeś lampę? Ja ostatnio jak wymieniłem żarówki i wyjąłem lampę to zauważyłem bardzo ładny dostęp do zbiorniczka...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
- Świeżak
- Kontakt:
Tak. wymontowalem lampe i odkrecilem srube ktora trzyma zbiornik od gory. Probowalem go odchylic i pociagnac do gory ale ani drgnie.Patrzac od gory to musialbym wymontowac spryskiwacz leflektorow. Spruboje od dolu, moze wystarczy poodpinac weze od pompek (a sa tam 3 pompki) i moze da sie go wyciagnac bez sciagania kola. jutro po pracy zrobie fotki jak to wyglada z gory..Byc moze zle do tego podchodze i nalezaloby sie dostac do niego od dolu..
- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
No jest śruba od dołu...
Na tej aukcji bardzo ładnie widać mocowania https://allegro.pl/oferta/zbiorniczek-s ... 0089745730
Na tej aukcji bardzo ładnie widać mocowania https://allegro.pl/oferta/zbiorniczek-s ... 0089745730
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzieki bardzo "endriu333"
bardzo pomocne te fotki. Ja szukalem wpisujac model mojej Captiwy i jak byly aukcje innych modeli i rocznikow to nawet nie zagladalem. Widze ze to blad. Wymontuje go i zobacze ten plywak czy czasami nie jest uszkodzony.. Jeszcze raz dzieki..
Pozdro...

Pozdro...