Światła skandynawskie Chevrolet Cruze
Światła skandynawskie Chevrolet Cruze
Cześć.Był już podobny temat ale trochę odwrotny, otóż wszyscy chcieli wyłączyć fabryczne światła do jazdy dziennej, żeby móc zamontować LED-y. W moim aucie nie ma świateł dziennych a chciałbym je jakoś aktywować. LEDY-y nie są mi raczej potrzebne. Wystarczą mi tzw światła skandynawskie, które działały by w pozycji AUTO. Byłem w jednym warsztacie i elektryk stwierdził że są takie światła tyle że nie mógł ich uaktywnić. Ponoć podpinał jakimś sprzętem do Opla ale bez powodzenia. Wie ktoś może jak i czym można by je włączyć ? Trzeba jechać z tym do ASO czy też jakiś ogarnięty elektryk może to zrobić sam?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Swiatła skandynawskie Chevrolet Cruze
I jedno i drugie rozwiązanie jest możliwe, choć pierwsze kosztowne. Ale non stop grzanie halogenami kloszy szybko je wykończy - odbłyśniki i poliwęglanową szybę. Nie musisz mieć LEDów do dziennych, można użyć przeciwmgłowych z podłączonym modułem DRL, przynajmniej są szklane.

Re: Światła skandynawskie Chevrolet Cruze
LED-y mnie nie interesują ale chodzi mi o fabrycznie ukrytą funkcję świateł dziennych. Rzekomo jest ale zablokowana i chciałbym ją jakoś uaktywnić.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie ma prostego sposobu. ASO(których coraz mniej) i góra forsy za kod VCI.
Napisałem, że dzienne nie muszą być LED. Można użyć lamp przeciwmgłowych , chyba że masz wersję cruza bez tych lamp.
Napisałem, że dzienne nie muszą być LED. Można użyć lamp przeciwmgłowych , chyba że masz wersję cruza bez tych lamp.

- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
viewtopic.php?f=29&t=215
viewtopic.php?f=76&t=887
w skrócie opcja możliwa po programowaniu przez kody VCI, wtedy masz światła cały czas, a ustawienie w pozycji AUTO, załącza lub wyłącza tylko oświetlenie deski rozdzielczej. Jak dla mnie lepiej ustawić przełącznik w pozycji włączonych świateł.
viewtopic.php?f=76&t=887
w skrócie opcja możliwa po programowaniu przez kody VCI, wtedy masz światła cały czas, a ustawienie w pozycji AUTO, załącza lub wyłącza tylko oświetlenie deski rozdzielczej. Jak dla mnie lepiej ustawić przełącznik w pozycji włączonych świateł.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale wtedy w dzień słabo widać piktogramy na desce i radio marnie świeci.

Chciałbym właśnie żeby w dzień świeciły tylko przednie reflektory a czujnik zmierzchu sam włączałby światła mijania. Co do radia, to mam androida więc żaden problem.Słabo widoczne piktogramy w dzień jakoś bym przeżył.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
można wyłączyć funkcję automatycznego podświetlania.
- scott
- Specjalista
- Reputacja: 2
- Imię: Scott
- Samochód: Cruze LS+ 2010
- Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
- Inny samochód: Lexus IS 300h
- Kontakt:
Pozwolę sobie na komentarz jeżeli chodzi o wykorzystanie oryginalnych lamp przeciwmgłowych. Nawet gdy zmniejszając moc zasilania żarnika do dozwolonych regulacjami (chyba max 21W) to wciąż te lampy nie są zgodne z homologacją - nie ma odpowiedniego oznaczenia informującej o wykrzystaniu do jazdy dziennej.
Oczywiście może wstawić dobre homologowane lampy DRL, albo DRL + przeciwmgłowe, tylko, że wtedy koszt też nie jest mały. I tak np. w porównaniu do znanego zestawu firmy Osram, to koszt programowania będzie niższy, albo porównywalny jeżeli zdecyduje się na inny, dobrej jakości produkt.
Oczywiście może wstawić dobre homologowane lampy DRL, albo DRL + przeciwmgłowe, tylko, że wtedy koszt też nie jest mały. I tak np. w porównaniu do znanego zestawu firmy Osram, to koszt programowania będzie niższy, albo porównywalny jeżeli zdecyduje się na inny, dobrej jakości produkt.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
ta opcja jest niedopuszczalna w EU, gdyż reflektory przednie nie spełniają homologacji świateł do jazdy dziennej.
Takie coś może uzyskać przez moduł DRL, co zmniejszy natężenie prądu na światłach drogowych, ale to nie ma homologacji.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to takiego nie ma. Funkcja skandynawska w cruze świeci także tylnymi lampami.
Dodano po 20 sekundach:

Ostatnio zmieniony 19 maja 2020, o 22:03 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: :)
Powód: :)

- etac
- Prezes
- Kontakt:
jak dobrze pamiętam tak, ale nie mam już Cruze'a.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zgadza się. I nikt kompletnie nie zwraca na to uwagi, także SKP. Przeglądy robię z takimi światłami już od 5 lat.scott pisze: ↑19 maja 2020, o 21:58Pozwolę sobie na komentarz jeżeli chodzi o wykorzystanie oryginalnych lamp przeciwmgłowych. Nawet gdy zmniejszając moc zasilania żarnika do dozwolonych regulacjami (chyba max 21W) to wciąż te lampy nie są zgodne z homologacją - nie ma odpowiedniego oznaczenia informującej o wykrzystaniu do jazdy dziennej.

https://allegro.pl/oferta/swiatla-dzien ... a59c5d8ed6 Nie wiem czy wolno tu wklejać linki. Jeśli nie to usunę natomiast elektryk próbował podłączyć taki moduł i uznał że był jakiś problem z czujnikiem zmierzchu więc nie zamontował
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ten moduł nie ma czujnika zmierzchu. Z takimi modułami może być też potencjalny problem z uwagi na stabilizację w cruze żarówek postojowych sygnałem PWM oraz duże wahania napięcia w instalacji z powodu systemu inteligentnego ładowania akumulatora. Mogę polecić system, który ja zastosowałem. Dałem go do lamp przeciwmgłowych ale można tez do żarników lamp drogowych. Tylko muszę go odnaleźć.
Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
Masz obecnie system świateł z czujnikiem zmierzchu, czyli z pozycją AUTO na przełączniku?
Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
Masz obecnie system świateł z czujnikiem zmierzchu, czyli z pozycją AUTO na przełączniku?

https://pl.aliexpress.com/item/32774935 ... hweb201603_
Może chodzi Ci o coś takiego ? Obecnie mam czujnik zmierzchu w pozycji AUTO To jednak LED a tego wolałbym uniknąć
Może chodzi Ci o coś takiego ? Obecnie mam czujnik zmierzchu w pozycji AUTO To jednak LED a tego wolałbym uniknąć
Ostatnio zmieniony 19 maja 2020, o 22:29 przez Mozuk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Ale jedno pytanko. Mozuk ma automat zmierzchowy działający.?
Jeżeli tak to po co kombinować.
Wystarczy jeden przekażnik zasilany postojówką i podpięcie dowolnego układu na styki przekaźnik.
Jak pali się postojówką układ jest rozłączony od zasilania. Jak gaśnie postojówka przekaźnik załącza zasilanie na układ do dziennych.
Jeżeli tak to po co kombinować.
Wystarczy jeden przekażnik zasilany postojówką i podpięcie dowolnego układu na styki przekaźnik.
Jak pali się postojówką układ jest rozłączony od zasilania. Jak gaśnie postojówka przekaźnik załącza zasilanie na układ do dziennych.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zgadza się.
Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
Tutaj mój wątek
viewtopic.php?f=76&t=1720&p=88246&hilit=drl+PWM#p88206
zastosowany programowany moduł LEPARD AM.010 , dostępny też na allegro. W tym przypadku nie trzeba przekaźnika jw.
Na fabrycznej zmierzchówce będzie to działać tak jak Mozuk chce, a czy podłączone do przeciwmgłowych czy do drogowych to kwestia gustu. Niestety takie rozwiązanie nie ma homologacji, o czym było już wspomniane.
Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
Tutaj mój wątek
viewtopic.php?f=76&t=1720&p=88246&hilit=drl+PWM#p88206
zastosowany programowany moduł LEPARD AM.010 , dostępny też na allegro. W tym przypadku nie trzeba przekaźnika jw.
Na fabrycznej zmierzchówce będzie to działać tak jak Mozuk chce, a czy podłączone do przeciwmgłowych czy do drogowych to kwestia gustu. Niestety takie rozwiązanie nie ma homologacji, o czym było już wspomniane.

Jak widzę wszystko opiera się nie tylko na elektronice ale w dużej mierze na homologacji. Reasumując gra wydaje się być niewarta świeczki
myślałem że poprostu jest zaszyta w komputerze samochodu funkcja świateł "skandynawskich" i to załatwi sprawę ale cóż... Biegły w tym temacie raczej nie jestem 

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jest zaszyta ale głupia bo nie gasi tylnych lamp a jej aktywacja drogo kosztuje.

no to faktycznie, skoro mam płacić za coś, co zrobię pokrętłem, mija się to z celem
Dodano po 5 minutach 28 sekundach:
Mam też małe pytanko o wymianę mikrostyku otwierającego bagażnik ale w tym temacie to już chyba nie bardzo ?
Dodano po 5 minutach 28 sekundach:
Mam też małe pytanko o wymianę mikrostyku otwierającego bagażnik ale w tym temacie to już chyba nie bardzo ?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie bardzo. Szukaj wątku o tym bo jest na forum.

OK wysłałem wiadomość na priv. Jeśli możesz, odpowiedz. Dzięki za zgłebienie tematu swiateł.
Temat świateł dziennych załatwiłem modułem z Allegro za 120 zł. Zmniejsza on poziom świecenia świateł drogowych do 30 lub 50 % zależnie od ustawienia . Tylne wówczas nie świecą. Bez problemu działa z czujnikiem zmierzchu.https://allegro.pl/oferta/modul-swiatel ... 7048038914
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 1.8 LTZ
- Silnik: 1.8
- Kontakt:
Re: Wyłaczenie "skandynawii" (tylko w ASO)
Od jakiegoś czasu również przymierzam się do zamontowania DRL ale jak większość na forum mierzę się ze skandynawią.
Czy ktoś przerabiał już poniższą konfigurację w oparciu o przekaźnik i jest w stanie podpowiedzieć czy czegoś sobie nie popsuje?
Planuje wykorzystać przekaźnik zwierno-rozwierny ale z drobną modyfikacją we Waszych wcześniejszych rozważaniach. 30 zasilanie - zasilanie z bezpiecznika/zasilania pozycyjnych (nie baypass)
87a normalnie zwarty - zasilanie LED (DRL)
87 normalnie rozwarty - zasilanie pozycyjnych
85 - masa
86 - wyzwalacz ze świateł mijania
Chciałbym osiągnąć efekt by korzystając z pokrętła sterowania świateł wewnątrz samochodu, dla pozycji pokrętła ustawionej na światła pozycyjne działałby DRL, natomiast po przełączeniu pokrętła na AUTO lub światła mijania zasilanie ich wyłączałoby DRL a automatycznie załączałoby pozycyjne.
Kombinuje by ten układ nosiłoby chociaż znamiona zgodności z przepisami (DRL działają gdy nie są włączone mijania lub pozycyjne). Wiem, że ten układ nie odetnie zasilania dla pozycyjnych z tyłu ale to zostawiam na kolejny etap kombinowania. Ideałem byłoby posiadanie automatu, który sterowałby w zależności od zmierzchu (np. LEPARD AM.010.4 Moduł Świateł do Jazdy Dziennej DRL) ale brakuje mi wyobraźni jak go podłączyć by obszedł skandynawie. Czy powyższy układ zadziała pomimo skandynawii? Czy przekaźnik powinien być w wersji z diodą LED? (np. https://allegro.pl/oferta/przekaznik-au ... 8466116104)
Czy jednak udało się komuś wdrożyć rozwiązanie LEPARD z czujnikiem zmierzchu i mu śmiga pomimo skandynawii?
Czy ktoś przerabiał już poniższą konfigurację w oparciu o przekaźnik i jest w stanie podpowiedzieć czy czegoś sobie nie popsuje?
Planuje wykorzystać przekaźnik zwierno-rozwierny ale z drobną modyfikacją we Waszych wcześniejszych rozważaniach. 30 zasilanie - zasilanie z bezpiecznika/zasilania pozycyjnych (nie baypass)
87a normalnie zwarty - zasilanie LED (DRL)
87 normalnie rozwarty - zasilanie pozycyjnych
85 - masa
86 - wyzwalacz ze świateł mijania
Chciałbym osiągnąć efekt by korzystając z pokrętła sterowania świateł wewnątrz samochodu, dla pozycji pokrętła ustawionej na światła pozycyjne działałby DRL, natomiast po przełączeniu pokrętła na AUTO lub światła mijania zasilanie ich wyłączałoby DRL a automatycznie załączałoby pozycyjne.
Kombinuje by ten układ nosiłoby chociaż znamiona zgodności z przepisami (DRL działają gdy nie są włączone mijania lub pozycyjne). Wiem, że ten układ nie odetnie zasilania dla pozycyjnych z tyłu ale to zostawiam na kolejny etap kombinowania. Ideałem byłoby posiadanie automatu, który sterowałby w zależności od zmierzchu (np. LEPARD AM.010.4 Moduł Świateł do Jazdy Dziennej DRL) ale brakuje mi wyobraźni jak go podłączyć by obszedł skandynawie. Czy powyższy układ zadziała pomimo skandynawii? Czy przekaźnik powinien być w wersji z diodą LED? (np. https://allegro.pl/oferta/przekaznik-au ... 8466116104)
Czy jednak udało się komuś wdrożyć rozwiązanie LEPARD z czujnikiem zmierzchu i mu śmiga pomimo skandynawii?