Chińska nawigacja z Ali
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Chińska nawigacja z Ali
ktorys kabelek, jest zle podpiety. Ja mialem w swoim info ze jak blokuje to podpiac po mase kabelek z info BRAKE
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Może tak, pierwszego dnia odtwarzał mi film dvd, a teraz wyświetla ten komunikat. Nie pamiętam jaka była wtedy konfiguracja, będę eksperymentował.wszim pisze:To wygląda na zabezpieczanie żeby kierowca nie oglądał filmów w trakcie jazdy. Może trzeba stacyjkę wyłączyć, pasy odpiąć, zejść z siedzenia kierowcy, nie wiem jakie czujniki to może kontrolować? A może na tym ekranie nie da się puszczać filmów tylko na dodatkowych ekranach?Regulus pisze:ka.
Jest chyba jakiś fail z video, zamiast avi z płyty wyswietla mi 'Warning, please drive safely' i odtwarza ścieżkę dźwiękową filmu.
- KoM
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Rafał
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI
- Silnik:
- Kontakt:
W większości przypadków wystarczy podpiąć pod czujnik hamulca ręcznego 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Ja mam radio Sony z DVD i tam oddzielny był kabelek do ręcznego. Więc należy poszukać kabla i go pod masę podłączyć o ile dobrze pamiętam.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Mieliście rację, wystarczyło zaciągnąć ręczny i komunikat zniknął, a video się pokazało. A tak bym
co źle połączyłem. Dzięki za wsparcie w tej nierównej walce z chińszczyzną
Przeniosłem kamerkę pod lusterko wsteczne, jest ok. Jutro będę już kończył (tzn wszystko składał i montował). W sumie zostały tylko dwa problemy:
- wejście audio aux (to ze schowka) nie wiem czy jest obsługiwane. pod ikonka 'aux' wyświetla się obraz z przedniej kamerki
- zegar urządzenia świruje, nie wiem czym się kierując. Jak włączę navi, łapie dobrą godzinę i trzyma, póki nie wyłączę. Ale jak wrócę do auta, godzina się wyświetla losowa.
Znalazłem chyba wytwórcę tej chińszczyzny, nazywa się Waywell Electronics Technology. Ale też nie odpowiada na prośby o instrukcję.

Przeniosłem kamerkę pod lusterko wsteczne, jest ok. Jutro będę już kończył (tzn wszystko składał i montował). W sumie zostały tylko dwa problemy:
- wejście audio aux (to ze schowka) nie wiem czy jest obsługiwane. pod ikonka 'aux' wyświetla się obraz z przedniej kamerki
- zegar urządzenia świruje, nie wiem czym się kierując. Jak włączę navi, łapie dobrą godzinę i trzyma, póki nie wyłączę. Ale jak wrócę do auta, godzina się wyświetla losowa.
Znalazłem chyba wytwórcę tej chińszczyzny, nazywa się Waywell Electronics Technology. Ale też nie odpowiada na prośby o instrukcję.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Regulus pisze:- zegar urządzenia świruje, nie wiem czym się kierując. Jak włączę navi, łapie dobrą godzinę i trzyma, póki nie wyłączę. Ale jak wrócę do auta, godzina się wyświetla losowa.

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Gdzies trzeba pogrzebac w ustawieniach i popatrzyc czy kable podtrzymujace napiecie sa dobrze podlaczone.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie ma w setupie możliwości ustawienia godziny ani daty - bierze ją sobie z gps. Stałe zasilanie idzie z oryginalnej kostki przez przejściówkę do kostki w dvd więc to nie może być luźny kabelek. W sumie to nie jest jakiś dramat, bo mogę mieć ciągle włączoną nawigację, ale denerwuje mnie jak nie wiem ocb.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Operacja zakończona, wszystko poskręcane, posprzątane i gotowe do podróży, gdzie nawigacja będzie miała szansę wykazać się w praktyce.
Wejście aux ze schowka działa, tylko musi być dość duża głośność ustawiona na podłączonym urządzeniu.
Co do zegara, to powodem jest chyba jakiś problem z zasilaniem, podejrzewam że urządzenie nie dostaje stałego +, a to dlatego, że kamerka dvr straciła ustawienia (zasiliłem ją ze złączki radia, wykorzystując zasilanie pociągnięte pierwotnie do Parrot-a).
Czyli został ten jeden mankament, resztę problemów udało się (również z Waszą pomocą) pokonać.
Zapomniałem o jednym napisać - jakby ktoś z Was sprowadzał coś droższego z Chin, to VAT płaci się od tego co Chińczyk napisze na fakturze (chyba z celnik nabierze wątpliwości co do ceny). W moim wypadku nie było problemu, wysłałem tylko e-mailem tłumaczenie faktury (podpisane przez osobę tłumaczącą, czyli mnie) i specyfikację co przesyłka zawiera (napisałem że panel wyświetlacza i moduł odbiornika) bo na fakturze było napisane tylko 'chevrolet cruze replacement parts'.
Jeżeli przy przesyłce nie ma faktury, to żądają skanu aukcji i potwierdzenia przelewu z banku - sporo w tym temacie można poczytać na telchina.pl.
Wejście aux ze schowka działa, tylko musi być dość duża głośność ustawiona na podłączonym urządzeniu.
Co do zegara, to powodem jest chyba jakiś problem z zasilaniem, podejrzewam że urządzenie nie dostaje stałego +, a to dlatego, że kamerka dvr straciła ustawienia (zasiliłem ją ze złączki radia, wykorzystując zasilanie pociągnięte pierwotnie do Parrot-a).
Czyli został ten jeden mankament, resztę problemów udało się (również z Waszą pomocą) pokonać.
Zapomniałem o jednym napisać - jakby ktoś z Was sprowadzał coś droższego z Chin, to VAT płaci się od tego co Chińczyk napisze na fakturze (chyba z celnik nabierze wątpliwości co do ceny). W moim wypadku nie było problemu, wysłałem tylko e-mailem tłumaczenie faktury (podpisane przez osobę tłumaczącą, czyli mnie) i specyfikację co przesyłka zawiera (napisałem że panel wyświetlacza i moduł odbiornika) bo na fakturze było napisane tylko 'chevrolet cruze replacement parts'.
Jeżeli przy przesyłce nie ma faktury, to żądają skanu aukcji i potwierdzenia przelewu z banku - sporo w tym temacie można poczytać na telchina.pl.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to teraz tylko same przyjemności Cię czekają. 

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
To ważna informacja dla mnie. Ciekaw jestem czy Płaciłeś VAT?. Było by to możliwe gdyby Chińczyk wystawił CiRegulus pisze: Zapomniałem o jednym napisać - jakby ktoś z Was sprowadzał coś droższego z Chin, to VAT płaci się od tego co Chińczyk napisze na fakturze (chyba z celnik nabierze wątpliwości co do ceny). W moim wypadku nie było problemu, wysłałem tylko e-mailem tłumaczenie faktury (podpisane przez osobę tłumaczącą, czyli mnie) i specyfikację co przesyłka zawiera (napisałem że panel wyświetlacza i moduł odbiornika) bo na fakturze było napisane tylko 'chevrolet cruze replacement parts'.
fakturę za radio poniżej 200$ a celnik nie był dociekliwy.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Odpowiedziałem na PW, jakby ktoś jeszcze był ciekaw to piszcie.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Reguluss, mozesz podac oplaty jakie trzeba doliczyc przy kupnie tego typu sprzetu?
1. VAT 23%
2. .....
1. VAT 23%
2. .....
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Przy indywidualnym imporcie (paczka z Aliexpress) płacimy tylko 23% VAT liczone od wartości towaru wraz z kosztami wysyłki (plus opłata dla poczty 4 zł lub kuriera - podobno ok. 80 zł w DHL, o innych nie mam danych) .
VAT jest naliczany od kwoty widniejącej na fakturze (Chińczyk wpisze co zechcesz).
VAT jest naliczany od kwoty widniejącej na fakturze (Chińczyk wpisze co zechcesz).
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Pamiętajcie, że przy takim sprzęcie celnicy mogą się czepiać o certyfikaty. Jeżeli zajrzy taka łajza do paczki (kontrola) lub na fakturze będzie coś z DVD to można mocno umoczyć. Kara lub inaczej zwane złomowanie sprzętu to jakieś 500 zł. Jak już zamawiamy to niech Chińczyk nie wpisuje znaczka DVD, bo to jest objęte patentem Philipsa
a i do kosztów o ile pamiętam to obsługa celna jest doliczana, ale nie pamiętam jaka to kwota. Jutro w robocie się spytam, ale może to być np. dla firm jak sprowadzają sample.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z innych forów wyczytałem, że z certyfikatem LDAP (o opłaceniu praw Philippsa) może być problemem tylko w wypadku sprowadzania ilości handlowych. Na moim pudle był wielki napis car dvd i nikogo to nie obeszło.
Obsługa celna, jak pisałem, zależy od stawek konkretnego przewoźnika. Przy paczce pocztowej i odprawie indywidualnej (odbierasz w UC albo płacisz listonoszowi) to kilka zł.
Obsługa celna, jak pisałem, zależy od stawek konkretnego przewoźnika. Przy paczce pocztowej i odprawie indywidualnej (odbierasz w UC albo płacisz listonoszowi) to kilka zł.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to zdziwię Cię Regulus, bo do nas do firmy miała przyjść próbka takiego zestawu do mazdy 3 i niestety celnicy nakazali przedstawić certyfikat. Niestety Chińczyk nie miał jak załatwić i była taka zapłata, odesłali do firmy tylko kabelki
ale na prywatny adres mogą się nie czepiać tak. Co dziwne, to wyraźnie zaznaczone było, że to próbka do testów, a nie na handel i mimo tego celnicy nie dopuścili.

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Rzeczpospolita urzędnicza. Wszystko zależy indywidualnie od urzędnika jego interpretacji i aktualnego humoru czy widzimisię. A najgorsi są urzędnicy techniczni, wszelkiej maści podupadłe doktorki. Uczelniane miernoty, które na wolnym rynku nie znalazły pracy bo są beznadziejni i do niczego normalnego się nie nadają, za to zatrudnieni w urzędach wydają certyfikacje czy homologacje lecząc swoje kompleksy i tworząc karykaturalne przepisy służące tylko im i ich trwaniu.

- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Faktem jest, że żaden ze sprzedawców których pytałem nie dysponował certyfikatem, chociaż to koszt 2-3 dolarów od sztuki.
Może to nie jest losowe, tylko jest jakiś przepis? Można zadzwonić do informacji celnej, jak ktoś chce mieć pewność.
Może to nie jest losowe, tylko jest jakiś przepis? Można zadzwonić do informacji celnej, jak ktoś chce mieć pewność.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale certyfikat to można dostać od nich, np. ROHS, czy też FCC lub inne, ale jak zapytasz się czy dany produkt np. DVD ma licencję od Philipsa to niestety nabierają wody w gęby. Przerabiałem ten temat i jak robią kontrolę to nie ma zmiłuj, patent jest patentem i takowy musi być przedstawiony, inaczej jest to podróbka i taki towar prawnie nie może być wprowadzony do nas.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Poniżej podsumowanie po miesiącu eksploatacji i poznawania urządzenia:
Model: Waywell WD6072
Strona producenta: http://www.szwaywell.com/prod_dtl.asp?id=814
Cena: 300 USD (wysyłka Chinapost air parcel)
Kupione tutaj: http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 43582.html
+ 15 USD dedykowana kamera cofania
+25 USD kamerka dvr
Zalety:
- cena;
- duży, czytelny wyświetlacz, prosty, przejrzysty i ładny interfejs;
- niezawodne działanie;
- szybki start;
- szybko łapie 'fixa' na satelity i dobrze go trzyma;
- możliwość ściszenia 'bimbaja' (sygnału ostrzegawczego o niezapiętych pasach etc.);
- dobra praca zestawu głośnomówiącego (bluetooth);
- dobry i czysty dźwięk;
- mimo skromnych parametrów hardware, są one w zupełności wystarczające do sprawnej pracy urządzenia, nie występują żadne 'zwiechy' czy 'przymulenia'.
Wady/usterki:
- brak możliwości ustawienia czasu zegara. Urządzenie pobiera czas z rds i gps, nie uwzględnia jednak obowiązywania czasu letniego. Bezpośrednio po uruchomieniu wyświetla losową godzinę, poprawia po kilku minutach, ale na czas zimowy. Po uruchomieniu nawigacji radio 'łapie' prawidłowy czas (letni);
- przełączenie pomiędzy zapamiętanymi stacjami radiowymi wymaga czasami podwójnego wciśnięcia przycisku 1-6 (lub SRC up-down na kierownicy) po jakimś (kilkuminutowym?) czasie nieaktywności. Po pierwszym 'dwukliku' stacje przełączają się pojedynczym wciśnięciem przycisku (kliknięciem up-down na kierownicy);
- brak schematu instalacji (ale wszystko pasuje do Cruza), drukowana instrukcja obsługi nieprzydatna (od innego modelu);
- podczas krytycznych momentów nawigowania nie należy manipulować nawiewem (ekran nawigacji jest na sekundę-dwie zasłaniany ekranem ustawień nawiewu);
- niezbyt ładny zegar wyświetlający się jako wygaszacz ekranu, brak możliwości wyboru innego zegara;
- nieudane ładowanie książki telefonicznej (muszę sprawdzić z innym telefonem);
- mały obszar wyświetlania informacji RDS;
- ubogi odtwarzacz mp3, nie wyświetla całych nazw utworów, tytułów albumów, artysty;
- różnice poziomów dźwięku z różnych źródeł (radio/płyta/a2dp/aux);
- całkowity brak supportu ze strony sprzedawcy i producenta.
Uwagi:
- obraz z kamerki dvr, film z płyty wyświetla się po zaciągnięciu hamulca ręcznego (ze względów bezpieczeństwa);
- brak polskiego menu.
Podsumowanie:
- stosunek jakości do ceny uważam za bardzo dobry, w podstawowych zastosowaniach (nawigacja, radio, telefon i kamera cofania) sprzęt sprawuje się nienagannie;
- niedopracowane oprogramowanie trochę irytuje;
- do pełnego obrazu potrzebne byłoby sprawdzenie działania z innymi programami do nawigacji (w planach Navitel - 139 zł dożywotnia mapa).
- postaram się wkrótce zamieścić filmik pokazujący funkcje urządzenia (muszę się nauczyć edycji .mts).
Dane techniczne:
* 16: 9 high definition, 800 x 480 , 2 din car DVD player with touch screen.
* Compatible with MP4/DIVX/DVD/VCD/SVCD/CD/MP3/CD-R-RW etc.
* Support bluetooth hand-free phone calls
* Built-in AM/FM tuner,RDS (for European countries).
* Multi-function IR remote control and instruction manual included (ale od innego modelu).
* Compatible with multi-languages, include English, French, German, Russian, Portuguese, Arabic, Thai language
* Built in GPS function , Map preload , support dual zone function (w sensie, że słychać radio w czasie nawigacji)
* 4*45W max power output.
* 1 channel video input,2 channel video output,2 channel audio input,4 audio output, rear view camera input
* Built in Analog TV function ,TV-tuner with PAL/NTSC/SECAM: D/K. I. B/G. M video system.
* Support USB/SD
* IPod and Iphone connection function (nie dostałem kabelka więc nie sprawdzone)
* Steering wheel control function support
* Built-in DVB-T/ISDB-T for digital television system (optional).
* Accessories include :1.GPS antena 2.DEMO map 3.Touch pen 4.Remote 5.Cable 6.Manual
Hardware specification
MCU: ST ST8AH6189T
Solution: ARM11
Memory/RAM: 128 MB Hynix
Flash: 128M
Power Amplifier IC: ST TDA7388
Processor frequency: 533MHZ
Display Brightness: 350-400 cd/m2
TFT drive: TW8816
FM/AM tuner: MXP 6621
Station preset qty: AM: 20 (jest 6) FM: 30 (jest 18)
DVD Pick up/lens: Sanyo SF-HD860C
DVD Decoder/Solution: Zoran
GPS operation system: Wince6.0
Model: Waywell WD6072
Strona producenta: http://www.szwaywell.com/prod_dtl.asp?id=814
Cena: 300 USD (wysyłka Chinapost air parcel)
Kupione tutaj: http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 43582.html
+ 15 USD dedykowana kamera cofania
+25 USD kamerka dvr
Zalety:
- cena;
- duży, czytelny wyświetlacz, prosty, przejrzysty i ładny interfejs;
- niezawodne działanie;
- szybki start;
- szybko łapie 'fixa' na satelity i dobrze go trzyma;
- możliwość ściszenia 'bimbaja' (sygnału ostrzegawczego o niezapiętych pasach etc.);
- dobra praca zestawu głośnomówiącego (bluetooth);
- dobry i czysty dźwięk;
- mimo skromnych parametrów hardware, są one w zupełności wystarczające do sprawnej pracy urządzenia, nie występują żadne 'zwiechy' czy 'przymulenia'.
Wady/usterki:
- brak możliwości ustawienia czasu zegara. Urządzenie pobiera czas z rds i gps, nie uwzględnia jednak obowiązywania czasu letniego. Bezpośrednio po uruchomieniu wyświetla losową godzinę, poprawia po kilku minutach, ale na czas zimowy. Po uruchomieniu nawigacji radio 'łapie' prawidłowy czas (letni);
- przełączenie pomiędzy zapamiętanymi stacjami radiowymi wymaga czasami podwójnego wciśnięcia przycisku 1-6 (lub SRC up-down na kierownicy) po jakimś (kilkuminutowym?) czasie nieaktywności. Po pierwszym 'dwukliku' stacje przełączają się pojedynczym wciśnięciem przycisku (kliknięciem up-down na kierownicy);
- brak schematu instalacji (ale wszystko pasuje do Cruza), drukowana instrukcja obsługi nieprzydatna (od innego modelu);
- podczas krytycznych momentów nawigowania nie należy manipulować nawiewem (ekran nawigacji jest na sekundę-dwie zasłaniany ekranem ustawień nawiewu);
- niezbyt ładny zegar wyświetlający się jako wygaszacz ekranu, brak możliwości wyboru innego zegara;
- nieudane ładowanie książki telefonicznej (muszę sprawdzić z innym telefonem);
- mały obszar wyświetlania informacji RDS;
- ubogi odtwarzacz mp3, nie wyświetla całych nazw utworów, tytułów albumów, artysty;
- różnice poziomów dźwięku z różnych źródeł (radio/płyta/a2dp/aux);
- całkowity brak supportu ze strony sprzedawcy i producenta.
Uwagi:
- obraz z kamerki dvr, film z płyty wyświetla się po zaciągnięciu hamulca ręcznego (ze względów bezpieczeństwa);
- brak polskiego menu.
Podsumowanie:
- stosunek jakości do ceny uważam za bardzo dobry, w podstawowych zastosowaniach (nawigacja, radio, telefon i kamera cofania) sprzęt sprawuje się nienagannie;
- niedopracowane oprogramowanie trochę irytuje;
- do pełnego obrazu potrzebne byłoby sprawdzenie działania z innymi programami do nawigacji (w planach Navitel - 139 zł dożywotnia mapa).
- postaram się wkrótce zamieścić filmik pokazujący funkcje urządzenia (muszę się nauczyć edycji .mts).
Dane techniczne:
* 16: 9 high definition, 800 x 480 , 2 din car DVD player with touch screen.
* Compatible with MP4/DIVX/DVD/VCD/SVCD/CD/MP3/CD-R-RW etc.
* Support bluetooth hand-free phone calls
* Built-in AM/FM tuner,RDS (for European countries).
* Multi-function IR remote control and instruction manual included (ale od innego modelu).
* Compatible with multi-languages, include English, French, German, Russian, Portuguese, Arabic, Thai language
* Built in GPS function , Map preload , support dual zone function (w sensie, że słychać radio w czasie nawigacji)
* 4*45W max power output.
* 1 channel video input,2 channel video output,2 channel audio input,4 audio output, rear view camera input
* Built in Analog TV function ,TV-tuner with PAL/NTSC/SECAM: D/K. I. B/G. M video system.
* Support USB/SD
* IPod and Iphone connection function (nie dostałem kabelka więc nie sprawdzone)
* Steering wheel control function support
* Built-in DVB-T/ISDB-T for digital television system (optional).
* Accessories include :1.GPS antena 2.DEMO map 3.Touch pen 4.Remote 5.Cable 6.Manual
Hardware specification
MCU: ST ST8AH6189T
Solution: ARM11
Memory/RAM: 128 MB Hynix
Flash: 128M
Power Amplifier IC: ST TDA7388
Processor frequency: 533MHZ
Display Brightness: 350-400 cd/m2
TFT drive: TW8816
FM/AM tuner: MXP 6621
Station preset qty: AM: 20 (jest 6) FM: 30 (jest 18)
DVD Pick up/lens: Sanyo SF-HD860C
DVD Decoder/Solution: Zoran
GPS operation system: Wince6.0
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Update:
usterka nie przełączania stacji radiowych po pierwszym kliknięci ustąpiła, prawdopodobnie na skutek zmiany w konfiguracji "Clock tune" z 'on' na 'off'.
usterka nie przełączania stacji radiowych po pierwszym kliknięci ustąpiła, prawdopodobnie na skutek zmiany w konfiguracji "Clock tune" z 'on' na 'off'.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wygląda bardzo zachęcająco jedynie ta wada z zegarem jest mocno upierdliwa. Aż mi się wierzyć nie chce, że taka prosta rzecz jest spieprzona? Ja bym tam zaglądnął do środka czy nie ma gdzieś bateryjki podtrzymującej ten zegarek, albo slotu na nią, albo brakuje podłączenia kabelka do podtrzymania.

- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Można się przyzwyczaić, nawigacja startuje automatycznie i pobiera właściwy czas. A poza tym, jest jeszcze nadzieja, że zniosą czas letni i będzie ok (bez rozbierania Cruze-a) 

- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Mnie najbardziej przeszkadza, że nie mogę zaimportować książki z telefonu, ale muszę jeszcze spróbować z nowszym Androidem. No i brak wsparcia, próbowałem nawet u innych sprzedawców tego modelu, ale nikt nic nie wie, a producent milczy.