Problem z klimatyzacją
- kliszka
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB SX
- Silnik:
Problem z klimatyzacją
Od pewnego czasu zauważyłem niepokojące zjawisko w moim Złomiku .Problem związany jest z pracą klimatyzacji manualnej a właściwie z nawiewem na nogi od strony pasażera (przód). W czasie pracy (grzanie) kapie dziwna oleista ,gęsta ,czarna substancja przypominająca ...lepik do uszczelniania dachu. Nie wiem jak się do tego zabrać, zdemontowałem półkę pod schowkiem , parownik( bo to chyba jest ta część klimatyzacji) jest pokryty właśnie podobną ,lepiącą się substancją ..nie wiem co robić aby przestało kapać,POMOCY !!!
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Problem z klimatyzacją

Osobiscie wyjąłbym filtr, przez odplyw skroplin napsikał jakiejś pianki do odgrzybianis/czyszczenia, potem na parownik (przez dziure od filtra), to samo i powtórzył kilkakrotnie. Jak by było juz czyste, to obserwowałbym skad to sie pojawia

Mozesz wrzucic jakieś zdjęcia ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
A płynu chłodzącego nie ubywa ?
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- kliszka
- Profesjonalista
- Silnik:
Siema panowie ,problem rozwiązałem...osobiście ,zdemontowałem schowek i zeskrobałem to usrojstwo. Następnie całość umyłem rozpuszczalnikiem CX-100 ( na bazie owoców cytrusowych
- bardzo wydajny i efektywny ,załatwiłem sobie z pracy) nie ma teraz nawet śladu!!! Potwierdzam ,że wymieniona substancja miała konsystencję,zapach oraz kolor lepiku którym smaruje się dachy, najdziwniejsza jest jednak forma i struktura nałożenia na klimatyzator - bardzo regularne kształty i grubość wskazują ,że nałożono to fabrycznie. Tylko w jakim celu?

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
w celu uszczelnienia, pewnie dziurka była 

- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Albo dziurka jak napisał wszim albo było to zabezpieczenie przed przylegającymi elementami np. przed drganiami, lub termiczne. Zobaczymy co będzie się dalej dziać.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Co masz na myśli pisząc "klimatyzator" ? Mówisz o parowniku - ta "chlodnica" (z lamelkami), ktora jest zaraz obok filtra kabinowego?
Juz dobre kilka razy rozbieralem tam okolice filtra, i to co opisujesz, to najbardziej przypomina stopioną mate bitumiczna albo konserwacje ale nigdy nic podobnego w ww. okolicy nie widziałem
Juz dobre kilka razy rozbieralem tam okolice filtra, i to co opisujesz, to najbardziej przypomina stopioną mate bitumiczna albo konserwacje ale nigdy nic podobnego w ww. okolicy nie widziałem

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- kliszka
- Profesjonalista
- Silnik:
to miejsce jest nad filtrem kabinowym od przodu czyli od strony pasażera i cały lewy bok...stawiam na tą matę..Seba pisze:Co masz na myśli pisząc "klimatyzator" ? Mówisz o parowniku - ta "chlodnica" (z lamelkami), ktora jest zaraz obok filtra kabinowego?

- bartekm2000
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Samochód: Lacetti 1.4 HB
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie w czasie 30 stopniowych upałów też coś takiego zaczeło kapać, czarne klejące się i brudzące. Czy CX-100 mozna gdzieś kupić ?
- voody
- Specjalista
- Imię: Adrian
- Samochód: Nie, teraz Laguna
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie tez kapało ale przestało, mam wysamrowane tym czyms obudowe z filtra kabinowego

Chevrolet Lacetti HB SX 1.6 + LPG - Był
Renault Laguna II PH II 2.0T + LPG
- kliszka
- Profesjonalista
- Silnik:
Ziomal ten środek jest kupowany do mycia podziałów form wtryskowych ( z zawodu jestem ustawiaczem wtryskarek sterowanych komputerowo lub analogowo - nie dostaniesz go w sklepach) proponuję zacząć od tego samego etapu, co w przypadku ubrań. Na plamę nałóż roztwór gliceryny i pozostaw tak na około godzinę. Po tym czasie spłucz zimną wodą. Na koniec upierz zabrudzone miejsce szamponem do dywanów.bartekm2000 pisze:U mnie w czasie 30 stopniowych upałów też coś takiego zaczeło kapać, czarne klejące się i brudzące. Czy CX-100 mozna gdzieś kupić ?
P.S - daj adres to ci wyślę w butelce ...lub słoiku

- bartekm2000
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Samochód: Lacetti 1.4 HB
- Silnik:
- Kontakt:
Dzieki, poszło PW.