Spryskiwacz słabo pryska
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Jacek
- Samochód: C100
- Silnik: 2.0L L4 DOHC 16V AWD
- LPG: nie
- Kontakt:
Spryskiwacz słabo pryska
Witam, mam problem ze spryskiwaczami . Jak pociągnę dźwignie wycieraczek do siebie to spryskiwacz bardzo słabo pryska na przednią szybę, dodatkowo płyn wypuszczany jest też na tylnia szybę . Kiedy nacisne przycisk na dźwigni wycieraczek(uruchamiający spryskiwacz z tyłu) startuje sama wycieraczka . Wczoraj tak się stało ale po ponownym uruchomieniu zapłonu się naprawiło. Dzisiaj problem powrócił . Wydaje mi się że może padł jakiś przekaźnik. Czy ktoś na forum miał podobny problem ?
- szczuplin
- Fachman
- Reputacja: 16
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
Re: Spryskiwacz słabo pryska
Zrobiłeś to co na fb ci pisali?
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
-
- Świeżak
- Kontakt:
Niestety nie mam fb ... Jeżeli gdzieś już taki przypadek był opisywany to podeślij proszę linka
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Zajrzyj do pompki, bo często padają.
Pompka jest za nadkolem.
Pompka jest za nadkolem.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
Czy w captivie są osobne pompki do tylnej i przedniej szyby? Nie chciałbym demontować reflektora lub nadkola bez potrzeby. Z tego co zaobserwowałem to coś na pewno jest pompowane tylko że zamiast tylko na przednią szybę leci na przód i tył dlatego ciśnienie jest małe.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Większość aut ma jedną pompkę
-
- Świeżak
- Kontakt:
Sprawdziłem na allegro i do captivy są zbiorniczki wyposażone w 2 lub nawet 3 pompki jeżeli ma spryskiwacze reflektorów. U mnie jest taki objaw jakby zamiast pompki na przednią szybę załączamy się obie ale na pół gwizdka. Kiedy pryskam na tylnia szybę pompka się nie załącza tylko sama wycieraczka. Szukałem przekaźników ale znalazłem tylko 1 i po jego podmianie na ten z klaksonu nie mam żadnej różnicy .... Czy ktoś się orientuje czy do spryskiwaczy jest tylko jeden przekaźnik?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Temat pompek już był na forum, ale nie mogę znaleźć.
Zacznij od sprawdzenia napięć na bezpiecznikach, a potem na pompkach. Innego wyjścia nie ma.
Zacznij od sprawdzenia napięć na bezpiecznikach, a potem na pompkach. Innego wyjścia nie ma.
- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Tutaj jest bardzo podobny problem(2/3 filmu)....winowajca byl przycisniety wężyk... https://youtu.be/wat2s20d01o
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
- Świeżak
- Kontakt:
Panowie może ktoś mi wyjaśni sytuację ponieważ właścicielem captivy jestem od tygodnia i nie wszystko mam obcykane. Jak ściągnąłem reflektor to zauważyłem na zbiorniczku wyprowadzone przewody do spryskiwania reflektorów ale są one schowane w zderzaku. W kabinie mam przycisk który aktywuje te spryskiwacze. Po jego naciśnięciu nic się nie dzieje. Na przewód od pompki do spryskiwania reflektorów też nie jest podawane napięcie. Światła mam soczewkowe wyglądają jak ksenony ale są poziomowane ręcznie z kokpitu kierowcy. Czy ten spryskiwacz na reflektory jest w każdej captivie ? Czy może u mnie coś nie działa i po naciśnięciu przycisku spryskiwania świateł powinien się on wysuwać ze zderzaka? Druga sprawa to spryskiwacz szyb. Kiedy nacisnę przycisk spryskiwacza tylniej szyby to startuje wycieraczka ale na żadną z pompek nie jest podawane napięcie. Kiedy pociągnę dźwignię wycieraczek do siebie to startują wycieraczki i na obie pompki podawane jest napięcie 12v, płyn do spryskiwaczy leci przez oba przewody ale z bardzo słabym ciśnieniem. Kiedy odłączę którąś z pompek to druga nie startuje... Nie jestem w stanie zlokalizaować który przekaźnik odpowada za spryskiwacze. Znalazłem jeden opisany jako "H/L WASHER RELAY" nawet po jego wyjęciu układ działa tak samo ... Kiedy załączam spryskiwacz słychać tylko przekaźnik od wycieraczek.. Co mogę jeszcze sprawdzić?
-
- Aktywny
- Reputacja: 2
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Captiva 2.2D 2012r
- Silnik:
- Kontakt:
Przy testach zwróć uwagę na ilość płynu jaka jest w zbiorniku. U mnie tak jest ze jak już jest nie zawiele płynu to spryski reflektorów już nie działają ale na szybę jeszcze działa ( żadna kontrolka na desce się nie pali) dodatkowo jak uruchomisz spryski na reflektory to przed ponownym uruchomieniem musisz odczekać kilka minut. W układzie jest jakaś czasówka czy coś, która nie pozwala uruchomić tych sprysków dwa razy pod rząd.
Co do słabego ciśnienia to sprawdź czy wężyk nie jest przyciśnięty plastikiem na podszybiu ( ja tak miałem i też bardzo słabo leciało)
Co do słabego ciśnienia to sprawdź czy wężyk nie jest przyciśnięty plastikiem na podszybiu ( ja tak miałem i też bardzo słabo leciało)
-
- Świeżak
- Kontakt:
Z tymi światłami by się zgadzało bo pompka od świateł jest umocowana najwyżej. U mnie niestety jak naciskam przycisk od reflektorów to nic się nie dzieje, podobnie jak chce spryskać tylną szybę. Wężyki są ok ale jakimś cudem kiedy chce spryskać przednią szybę to uruchamiają się obie pompki na przód i na tył na pół mocy (rozpiąłem przewody od płynu i sprawdziłem, że przez oba jest tłoczony płyn ale pod słabym ciśnieniem). Wydaje mi się, że w układzie jest jakieś zwarcie albo jakiś przekaźnik niedomaga. W sobotę znowu ściągnę reflektor i spróbuje na każdą z pompek poklei podać napięcie bezpośrednio z akumulatora. Mam nadzieje że nie uszkodzę pompek, co się może stać jak pomylę bieguny ?
-
- Świeżak
- Kontakt:
Panowie, winowajcą okazała się pompka spryskiwacza tylnej szyby. Po jej odłączeniu przód i reflektory działają już prawidłowo. Czy żeby ją wymienić muszę ściągać nadkole? Od strony reflektora jest ciężki dostęp, zbiorniczka też zdemontować nie dam rady
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
W polifcie zdejmuje się zderzak i wszystko się ma jak na dłoni. Mi to zajmuje jakoś 15min.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
Według tis żeby wymontować pompkę należy zdjąć zderzak ale żeby wyjąć całe zbiornik płynu już nie

*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Pewnie jak będziesz w pk 3 to w linku żeby wymontować okładzinę będzie napisane że trzeba zdjąć zderzak.
-
- Świeżak
- Imię: Antoni
- Samochód: Captiva 2,0 D 2007 a
- Silnik:
- Kontakt:
Hej
Mi słabo pryskał to wymieniłem silniczek, ale dalej słabo pryskał.
Okazało się że jakiś domorosły mechanik tak ustawiał dysze igłą albo czyms innym że całkiem rozkalibrował dysze. Po wymianie od jaiegoś Aveo działa jak nowe.
Mi słabo pryskał to wymieniłem silniczek, ale dalej słabo pryskał.
Okazało się że jakiś domorosły mechanik tak ustawiał dysze igłą albo czyms innym że całkiem rozkalibrował dysze. Po wymianie od jaiegoś Aveo działa jak nowe.
-
- Profesjonalista
- Imię: Przemek
- Samochód: Captiva 2.0D MT 2007
- Silnik: 2.0, diesel, 150KM
- Kontakt:
Podepnę się pod temat. Przestała mi działać pompka spryskiwacza tylnego. Po naciśnięciu nic nie słychać. Czy te pompki do przodu i do tyłu są identyczne? Bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej z opisem tył. Są za to oferty do „szyby czołowej”
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Są takie same.