Dawno mnie tu nie było bo wiadomo jak to w dzisiejszych czasach 100 spraw na głowie
Udało mi się tydzień temu podjechać do poleconego mechanika który zajmuje się gazem od 15 lat, a BRC zna na wylot. Niby mały warsztat ale zrobił robotę. Ustawienie instalacji trwało spory czas ale jest zrobione dokładnie nie na odpier...( w wykwalifikowanym warsztacie do regulacji podpięli tylko komputer, nawet nie chciało im się podłączyć do czujnika ciśnienia czy jakoś tak, Ci co się znają wiedzą o co chodzi)
Na szczęście warsztat gdzie montowałem LPG nie założył żadnych blokad także bez problemu można było wszystko wyregulować.
Co do poprawy to odczułem ją od razu po wyjeździe z warsztatu. Załączanie/wyłączanie LPG jest niezauważalne obojętnie czy się jedzie czy na postoju, wcześniej było zawsze delikatne szarpnięcie. Auto zbiera się w całym zakresie obrotów, od najniższych do najwyższych bez szarpania ( wyczuwam pewne niedomagania powyżej 4,7 tyś obrotów ale może to tylko moje marudzenie, bo wcześniej to szarpanie było znaczne), temp na zewnątrz czy 20 stopni czy 33 auto idzie tak samo.
Spalanie, nie wiem jakie będzie, okaże się w najbliższym czasie.
Co do klimatyzacji, jest szarpnięcie przy załączaniu przyciskiem i wyłączaniu jej, auto jest delikatnie słabsze, tak samo przy ostrym wciśnieciu pedału gazu są chwilowe szarpnięcia po wyłączaniu klimatyzacji zanikają, widać tak musi być, jeśli będzie się to pogłębiało będe gnębił serwis.
Miałem też falowanie obrotów i o dziwo na benzynie są, wyraźnie wskazówka porusza się i słychać to również po dźwięku silnika, natomiast po przełączaniu na LPG falowanie zanika i to jest zagadka
Tak czy inaczej jest ok bez klimy, z klimą nieco gorzej ale i tak dużo lepiej niż było, pojeździmy zobaczymy co się będzie działo dalej

Swoją drogą da się zrobić tak żeby klimatyzacja nie włączała się przy nawiewie ustawionym na szybę przednią? Albo coś mi się wydaje albo przy ustawieniu temp na zimno, włączonej dmuchawie, ustawieniu nawiewu na szybę zaczyna działać klimatyzacja mimo że kontrolka nie świeci, zresztą nawet jak przestawiam nawiew na szybę widac po obrotach silnika że coś się włączyło