Problem z odpalaniem
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Marek
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.0 Vcdi 150 km
- Kontakt:
Re: Problem z odpalaniem
Witam ponownie.
Dalej walczę z trudnym odpalaniem, byłem u następnego fachowca, który mówił że niby wszystko jest ok, jedynie co zauważył to skaczące ciśnienie na listwie w granicach 10 barów, ale powiedział, że spotkał się z większymi różnicami (15-20 barów) i wszystko było dobrze. Następnie EGR zaczął się zacinać, aż w końcu został w pozycji zamkniętej. Kupiłem więc zaślepkę, zaślepiony ale nic to nie zmieniło. Dzisiaj znalazłem podobny temat tylko, że w oplu no i okazało się, że 2 wtryski były niezakodowane. Czy w Captivie się koduje wtryskiwacze Bosch?
Dalej walczę z trudnym odpalaniem, byłem u następnego fachowca, który mówił że niby wszystko jest ok, jedynie co zauważył to skaczące ciśnienie na listwie w granicach 10 barów, ale powiedział, że spotkał się z większymi różnicami (15-20 barów) i wszystko było dobrze. Następnie EGR zaczął się zacinać, aż w końcu został w pozycji zamkniętej. Kupiłem więc zaślepkę, zaślepiony ale nic to nie zmieniło. Dzisiaj znalazłem podobny temat tylko, że w oplu no i okazało się, że 2 wtryski były niezakodowane. Czy w Captivie się koduje wtryskiwacze Bosch?
- scott
- Specjalista
- Reputacja: 2
- Imię: Scott
- Samochód: Cruze LS+ 2010
- Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
- Inny samochód: Lexus IS 300h
- Kontakt:
Wahania ciśnienia paliwa około 10bar (1MPa) moim zdaniem są akceptowalne. Możesz sobie zobaczyć jak wyglądają wykresy zmierzonego i zadanego ciśnienia w Cruze (inny silnik, ale też CR), temat, link do wideo.
Dla porównania załączam link do artykułu, w którym zdiagnozowano problem z układem regulacji wysokiego ciśnienia w CR - link - tutaj obserwowana pulsacja ciśnienia sięgała ~15 MPa (150bar).
Kodowanie wtryskiwaczy.
Miałeś grzebane we wtryskiwaczach?
W tym artykule możesz poczytać o wpływie nieprawidłowego kodowania. Ale nie w każdym sterowniku tak będzie. Podobno niektóre i tak potrafią się dostosować po jakimś czasie.
Ja mam podobny silnik, ale w interfejsie VXDIAG nie widziałem opcji wprost do kodowania wtryskiwaczy. Aczkolwiek jest do wyboru "learn injectors". Nie wiem jak przebiega proces tej funkcji - nie klikam póki działa
.
Odnośnie EGR.
Skoro się zaciął w trybie zamkniętym to po co go zaślepiać?
W ogóle to zastanawia mnie w jak złym stanie musi być silnik, żeby zapchać samą sadzą taką dziurę...
Z drugiej strony to zablokowany czy nawet zaślepiony EGR raczej powinien wyrzuć błąd - chyba że jeździsz w temperaturach blisko 0°C.
Czy mechanicy sprawdzili jakie ciśnienie paliwa wytwarza pompka w baku?
Dla porównania załączam link do artykułu, w którym zdiagnozowano problem z układem regulacji wysokiego ciśnienia w CR - link - tutaj obserwowana pulsacja ciśnienia sięgała ~15 MPa (150bar).
Kodowanie wtryskiwaczy.
Miałeś grzebane we wtryskiwaczach?
W tym artykule możesz poczytać o wpływie nieprawidłowego kodowania. Ale nie w każdym sterowniku tak będzie. Podobno niektóre i tak potrafią się dostosować po jakimś czasie.
Ja mam podobny silnik, ale w interfejsie VXDIAG nie widziałem opcji wprost do kodowania wtryskiwaczy. Aczkolwiek jest do wyboru "learn injectors". Nie wiem jak przebiega proces tej funkcji - nie klikam póki działa

Odnośnie EGR.
Skoro się zaciął w trybie zamkniętym to po co go zaślepiać?
W ogóle to zastanawia mnie w jak złym stanie musi być silnik, żeby zapchać samą sadzą taką dziurę...
Z drugiej strony to zablokowany czy nawet zaślepiony EGR raczej powinien wyrzuć błąd - chyba że jeździsz w temperaturach blisko 0°C.
Czy mechanicy sprawdzili jakie ciśnienie paliwa wytwarza pompka w baku?
-
- Świeżak
- Kontakt:
No właśnie zaciął się... Ale u pierwszego pracował w pełnym zakresie, silnik wg mnie jak najbardziej zdrowy, przebieg oryginalny 125 tyś, auto z polskiego salonu kupiony od pierwszego i jedynego właściciela. Mechanikiem nie jestem z zawodu, ale sporo grzebie w autach i coś tam ogarniam. Wtryski były wyciągane bo widać ślady, co do pompki w zbiorniku nie była sprawdzana. Czytałem te posty dotyczące Cruze, a co do zapchania EGR to nie jedno już widziałem i naprawdę nie jest to wyzwanie żeby się zabrudził i zaczął sklejać 
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
Ja mam zaślepiony i nie wywala błędu.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

-
- Świeżak
- Kontakt:
A wracając do pompy wstępnej jak sprawdzić ciśnienie manometrem czy komputer pokazuje? I tak naprawdę jakie jest prawidłowe?
- scott
- Specjalista
- Kontakt:
Odnośnie sprawdzenia ciśnienia wspomóc mogę jedynie informacjami z TIS dla silnika 2.0 LLW 92kW z Cruze.
A czy wyeliminowałeś wspomniane kiedyś wycieki (pisałeś że czuć było zapach ropy)?
A czy wyeliminowałeś wspomniane kiedyś wycieki (pisałeś że czuć było zapach ropy)?
- Załączniki
-
- montaz_przyrzadu_testowego_cisnienia_paliwa.pdf
- (83.5 KiB) Pobrany 131 razy
-
- diagnostyka_ukladu_paliwowego.pdf
- (61.77 KiB) Pobrany 121 razy
-
- Świeżak
- Kontakt:
Tak, jak na razie nie czuć ropy, temat chyba ogarnięty. Problemem okazałą się obudowa filtra paliwa. W międzyczasie jeszcze zrobiłem próbę przelewową i wyszła następująco: wszystkie 4 przelewy po 4 minutach na wolnych obrotach 25 ml.
-
- Bywalec
- Reputacja: 7
- Imię: Przemek
- Silnik:
- Kontakt:
nieszczelna i cofało się paliwo na dłuższym postoju?
-
- Świeżak
- Kontakt:
Tak pierścień bardzo mocno odkręciłem, ale dzisiaj ponownie czuć ropę... Byłem dzisiaj na komputerze, odnośnie kodowania wtryskiwaczy, rzeczywiście byle pomylone kody, ale problem z odpalaniem pozostał
Dodano po 1 minucie 5 sekundach:
A co do cofania paliwa to pompka elektryczna sobie z tym nie poradzi? Przecież za każdym razem nabija ciśnienie
Dodano po 1 minucie 5 sekundach:
A co do cofania paliwa to pompka elektryczna sobie z tym nie poradzi? Przecież za każdym razem nabija ciśnienie
- scott
- Specjalista
- Kontakt:
Trzeba naprawić nieszczelność, bo jest to potencjalne źródło zapowietrzania się układu.
Zrób test wtedy kiedy się spodziewasz, że ciężko będzie odpalał. Przeprowadź procedurę odpowietrzania układu paliwowego:
około 5 - 7 razy włącz zapłon aby pompka elektryczna załączyła się, gdzieś po około 2s wyłączy się samoczynnie. Wtedy wyłącz zapłon i powtórz czynność. Przy ostatnim cyklu, uruchom silnik. Zaobserwuj czy coś się zmieniło.
Zrób test wtedy kiedy się spodziewasz, że ciężko będzie odpalał. Przeprowadź procedurę odpowietrzania układu paliwowego:
około 5 - 7 razy włącz zapłon aby pompka elektryczna załączyła się, gdzieś po około 2s wyłączy się samoczynnie. Wtedy wyłącz zapłon i powtórz czynność. Przy ostatnim cyklu, uruchom silnik. Zaobserwuj czy coś się zmieniło.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Właśnie zrobiłem test z 7 krotnym zapłonem i niestety odpala i pracuje nierówno. Przeczyscilem czujnik Map, jak auto stoi na dworze i porządnie wystygnie pali pięknie obroty podwyższone. Tak samo jak odepne kostkę z czujnika temperatury cieczy tylko wtedy się włącza wentylator. Kończą mi się pomysły
-
- Świeżak
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno pytanie jaka jest kolejność cylindrów w Captivie 2.0? Pierwszy jest od rozrządu?