Zwracam się do was z prośbą o pomoc. Autko było już u wielu mechaników, lecz wszyscy rozkładają ręce. Najpierw nadmienie iż objawy występują zarówno na LPG jak i na benzynie nie ważne czy silnik jest ciepły czy zimny. Ogólnie chodzi o nie równą pracę silnika, auto szarpie na biegu jałowym, a obroty spadają z okolic 800 do 500 (zdarzyło się, że z 3 razy silnik zgasł). Podczas jazdy natomiast auto czasem poszarpuje, czasem czknie raz czy dwa zanim zacznie normalnie przyspieszać ( spadki mocy również zauważyłem), a czasem przyspiesza normalnie. Przy zmianie biegu na wyższy podczas jazdy (nie ważne na jaki nie ma to znaczenia) po wciśnięciu pedału sprzęgła obroty zamiast od razu spadać utrzymują się przykładowo na 2000 obr. lub 3000 i bardzo powoli schodzi z obrotów i za każdym razem spadnie za nisko do 500, a po chwili wraca do normy(albo j nie zależy jaki ma humor). Czasem jest tak że obroty podczas jazdy po wciśnięciu pedału sprzęgła zwiększają się same o około 500 czasem nawet o 1000(np. z 2000 do 2500 albo aż do 3000) i dopiero po tym ślamazarnie opadają na dół. Bardzo rzadko zdarza mu się pracować normalnie bez w/w objawów. W między czasie wyskoczył check engine z błędami:
P0342 - Niskie napięcie czujnika położenia walka rozrządu,
P0420 - Sprawność katalizatora za mała,
P0171 - Mieszanka za uboga
Dodatkowo elektryk w parametrach rzeczywistych zobaczył że kat wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym skacze między -5 a +1 po dodaniu gazu na 1500 obrotów podbija do około 40. Po wymianie czujnika walka rozrządu błędy same zniknęły ale objawy już nie i kat wyprzedzenia zapłonu dalej szaleje. W celu wyeliminowania usterek sprawdzany był rozrząd, świece, przewody, wyczyszczono przepustnice i EGR, przeszukano auto pod kątem lewego powietrza, wymieniono silniczek krokowy (adaptacji krokowca nikt nie przeprowadzał wszyscy zgodnie twierdzą że nie ma takiej potrzeby ale też żaden z nich nie ma odpowiedniego do tego kompa) i ręce rozłożone panie nie wiem co to jest zrobiłem co mogłem... Dodam jeszcze, że styl jazdy (spokojny czy dynamiczny) nie ma wpływu na te objawy. Bardzo proszę o waszą pomoc usterka jest uciążliwa i nie rozumiem jak to jest możliwe, że kat wyprzedzenia zapłonu tak wariuje jak niby wszystko jest ok.
Pozdrawiam i liczę na każdą możliwą poszlakę