Nawiew
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Johny
- Samochód: Nubira
- Silnik: 1.6
- Kontakt:
Nawiew
Witam,
zauważyłem, że w mojej Nubirze (1.6) nawet przy wyłączeniu nawiewu (pozycja off) przy szybszej jeździe czuć delikatny ruch powietrza z nawiewów. Zakładam, że i podczas wolniejszej jazdy powietrze wpada do kabiny, tylko nie jest tak odczuwalne.
Tak samo gdy ustawię siłę nawiewu na jakąś wartość wraz ze wzrostem prędkości rośnie siła nawiewu, tak jakby powietrze było wtłaczane do tych kratek.
Coś się zepsuło czy ten typ tak ma?
zauważyłem, że w mojej Nubirze (1.6) nawet przy wyłączeniu nawiewu (pozycja off) przy szybszej jeździe czuć delikatny ruch powietrza z nawiewów. Zakładam, że i podczas wolniejszej jazdy powietrze wpada do kabiny, tylko nie jest tak odczuwalne.
Tak samo gdy ustawię siłę nawiewu na jakąś wartość wraz ze wzrostem prędkości rośnie siła nawiewu, tak jakby powietrze było wtłaczane do tych kratek.
Coś się zepsuło czy ten typ tak ma?
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Nawiew
A masz założony filtr kabinowy?
-
- Świeżak
- Kontakt:
Mam. Zmieniam dwa razy do roku- na jesieni i na wiosnę.
-
- Bywalec
- Reputacja: 5
- Imię: Mariusz
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
większość samochodów tej klasy tak ma, po prostu kierownice powietrza w nawiewach pozostają w ostatniej pozycji. Być może jakby zostawić (sterowanie ogrzewaniem) na obiegu wewnętrznym to tego by nie było.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
To raczej nie kwestia samego wlotu powietrza po podszybie jest poniżej linii maski.
Podejrzewam że przy większej prędkości wytwarza ci się niższe ciśnienie z tyłu samochodu i wyciąga ci powietrze ze środka poprzez klapki pod zderzakiem.
Można by to potwierdzić otwierając okno podczas jazdy i czy wtedy przestanie wiać z nawiewu.
Podejrzewam że przy większej prędkości wytwarza ci się niższe ciśnienie z tyłu samochodu i wyciąga ci powietrze ze środka poprzez klapki pod zderzakiem.
Można by to potwierdzić otwierając okno podczas jazdy i czy wtedy przestanie wiać z nawiewu.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Ciekawa koncepcja, sprawdzę przy powrocie z pracy.
Obawiam się jednak, że w moim egzemplarzu może nie okazać się słuszna. Uszczelki na otwory drzwiowe mam dość mocno zużyte i słychać podczas jazdy jak "wiatr wieje". Czyli jako taki dostęp do powietrza jest.
Obawiam się jednak, że w moim egzemplarzu może nie okazać się słuszna. Uszczelki na otwory drzwiowe mam dość mocno zużyte i słychać podczas jazdy jak "wiatr wieje". Czyli jako taki dostęp do powietrza jest.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Przetestowałem.
Przy uchylonych oknach bez zmian, powietrze się "tłoczy" kratkami nawiewu. Przy włączonym obiegu wewnętrznym problem zanika.
Przy uchylonych oknach bez zmian, powietrze się "tłoczy" kratkami nawiewu. Przy włączonym obiegu wewnętrznym problem zanika.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Czyli jednak wpycha od przodu.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Da się coś z tym zrobić?
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Nie jest to niczego problem ten typ tak ma oraz wiele typów samochodów tej klasy, da się cos z tym zrobić , wystarczy włączyć obieg wewnętrzny.