Spadki mocy Cruze 2.0 diesel

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
kochar
Wymiatacz
Reputacja: 90
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel

Re: Spadki mocy Cruze 2.0 diesel

Post autor: kochar » 21 maja 2019, o 09:40

"Z tego co wyczytałem w necie korekta wtrysków powinna być +-1.5 , maks 3.0"

i ok. ale tu chodzi (z tego co ja wyczytałem w necie) o sumę wartości a nie o pojedyncze wtryski i im bliżej 0 to lepiej. Ważne że sterownik się wyrabia i koryguje poszczególne wtryski a silnik pracuje równo w zakresie niskich obrotów.
Na fabrycznych wskazania są na poszczególnych wtryskach bliskie 0 bo przypuszczam że producent wtrysków dobiera komplety do montażu tak aby miały zbliżoną charakterystykę a przy naprawie bądź wymianie na nowe to jest loteria i te odchyłki są znaczne.
U mnie jest od -16 do +12 to według tego co piszesz silnikiem powinno telepać a nie telepie, silnik pracuje równo i przyspiesza płynnie.Prawidłowe korekty nie dają 100% pewności że wtryski są sprawne.
:piwo3:
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Reputacja: 2
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott » 21 maja 2019, o 20:32

Widzę, że ciężki problem masz z tym samochodem. W wolnym czasie zapoznaj się z tymi artykułami, i spróbuj przeprowadzić analogiczną diagnostykę, może coś wyłapiesz:
- https://www.autoexpert.pl/technika-i-se ... ie,10259,1
- https://www.autoexpert.pl/technika-i-se ... ow,11145,1
- https://www.autoexpert.pl/technika-i-se ... wcy,9123,1

wojtas01
Specjalista
Reputacja: 0
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
Silnik: LNP
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 21 maja 2019, o 22:37

Problem jest ciężki . Dzięki za lekturę scott . W weekend wybiorę się na długą "wycieczkę" z zapisem parametrów w czasie jazdy i przedstawię Wam tutaj do wspólnej analizy.

Rickss83
Specjalista
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze SW
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Rickss83 » 22 maja 2019, o 08:08

No jeden ciekaw jak to będzie wyglądać. U mnie chyba zlokalizowałem wstępna przyczynę błędu.
IMG_4138.jpg
To nie sa opiłki metalu, lecz refleks od lampy błyskowej.
Teraz pozostało znalezc przyczynę takiej sytuacji.
Według mnie to odma, ale będę szukał dalej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 22 maja 2019, o 09:58

Obrazek
Przeca to normalka, spaliny + opary oleju = smoła. Dlatego zaślepiane są EGR. Jak masz klapy to warto zajrzeć do kolektora ssącego.
Mój po ok. 100 tyś. wyglądał jak na foto i żadnych błędów nie wywalał.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 22 maja 2019, o 17:53

U mnie ten czujnik był w sadzy ale żadnego oleju . Kolektor też bez żadnej mazi .

Rickss83
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Rickss83 » 22 maja 2019, o 17:56

Może we łikęda wezmę kamerkę i przelecę cały dolot. Jak coś to będę się dzielił spostrzezeniami. Póki co auto idzie jak głupie nadal. Luzów na turbinie brak. być może to tylko ten czujnik zrobił psikusa.

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 22 maja 2019, o 20:19

wojtas01 pisze:
22 maja 2019, o 17:53
U mnie ten czujnik był w sadzy ale żadnego oleju . Kolektor też bez żadnej mazi .
A to ciekawe, może zależy to od warunków eksploatacji :zastanawiasie: u mnie 95% miasto.

Rickss83
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Rickss83 » 22 maja 2019, o 20:21

U mnie 70% miasto.

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 24 maja 2019, o 21:48

kochar pisze:
22 maja 2019, o 20:19
wojtas01 pisze:
22 maja 2019, o 17:53
A to ciekawe, może zależy to od warunków eksploatacji :zastanawiasie: u mnie 95% miasto.
Kużwa trochę poczytałem i coś mi się wydaje że moja odma do przeglądu, trochę za dużo oleju w dolocie.

arkadiusz75
Bywalec
Imię: Arkadiusz
Samochód: cruze 2.0 LTZ 163ps
Silnik:
Kontakt:

Post autor: arkadiusz75 » 24 maja 2019, o 22:08

Cześć . Jeżeli masz tą samą wersję silnikową co cruze 163 VCDI to nie bardzo wiem co chcesz z tą odmą zrobić. Tam nie ma żadnego separatora czy filtra par olejowych. Można ewentualnie wykręcić i umyć,albo kupić nową , a to już kosztuje.........

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 24 maja 2019, o 22:22

OK, wrócę do problemu mojego auta. Coś mi syczy z tyłu auta (strona lewa i prawa przy nadkolach, orientacyjnie, ciężko zlokalizować ). Już o tym kiedyś tu wspomniałem. Jest to na tyle głośny syk , że słychać to jak się stoi przy aucie . Tylko jest to na pracującym silniku. Pompa paliwa ? Co tam może syczeć, dźwięk jakby uchodziło powietrze z tylnych opon... Może u mnie m.in. pompa niedomaga...?

Jutro ponagrywam parametry silnika w czasie stabilnej jazdy i przyśpieszania... Przyjrzę się parametrom ciśnienia paliwa w czasie jazdy...

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 24 maja 2019, o 22:55

arkadiusz75 pisze:
24 maja 2019, o 22:08
Cześć . Jeżeli masz tą samą wersję silnikową co cruze 163 VCDI to nie bardzo wiem co chcesz z tą odmą zrobić. Tam nie ma żadnego separatora czy filtra par olejowych. Można ewentualnie wykręcić i umyć,albo kupić nową , a to już kosztuje.........
Coś powinno być , jakiś zawór bądź membrana żeby turbina nie wytwarzała podciśnienia w silniku.Myć należało by jak by odma była zapchana a w moim przypadku jest za bardzo drożna :lol: chyba że jest tam jakiś zawór zwrotny i jest po prostu zablokowany. Kupie na Allegro używkę (40 dyszki) i oblukam co tam jest.
:piwo3:

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 25 maja 2019, o 13:09

Co do syczenia , u mnie jest właśnie takie jak tu na filmiku...I okazało się (tak napisał autor), że do wymiany była elektryczna pompa paliwa.

Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Kontakt:

Post autor: scott » 25 maja 2019, o 14:12

Jest to jakiś trop. Spróbuj nagrać jednocześnie wykresy:
- ciśnienia paliwa zmierzone
- ciśnienia paliwa zadane
- prędkość obrotowa silnika
- obciążenie silnika
- i jeżeli jest to jakiś sygnał z wysterowania elektrozaworów co regulują ciśnieniem paliwa

spróbuj tak poustawiać zakresy na wykresach (wybierając dany parametr, strzałkami z prawej strony aplikacji), żeby było dobrze widać zmiany sygnału dla każdego parametru.

Sprawdź dla momentów, w których uważasz że jest źle, np. piszesz o słabej reakcji na pedał gazu nawet na postoju. W czasie jazdy też będą przydatne.
Przy okazji to możesz zebrać też inne zestawy danych, np jak wymienione we wcześniej podesłanych artykułach.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 25 maja 2019, o 17:56

Zanim odczytałem co napisałeś scott, nagrałem kilka parametrów w czasie jazdy odnośnie ciśnienia paliwa, doładowania itd. Za chwilę wrzucę tu od ciśnienia paliwa. Parametr obciążenie silnika jak interpretować ? Ile powinien wynosić np na biegu jałowym ?.
Postaram się może jeszcze raz dziś nagrać w takiej kolejności jak podałeś i w formie wykresu.

FIlmik z nagrania ciśnienia paliwa

Dodano po 1 godzinie 54 minutach 22 sekundach:
Przesyłam wykres jak ruszam . Pamiętam jak było wszystko ok to przy ruszaniu od razu dynamicznie szedł do przodu. Jak nie jest ok to ruszam i dostaje muła i muszę mocno wdusić gaz aby rozpędzał się ale robi to ospale dość. Nie czuć w ogóle lekkości, dynamiki.
Wytłumaczę tak- puszczam sprzęgło , auto się rozprzędza i jak dotknę pedał gazu aby przyspieszyć to muszę go dość mocno wcisnąć aby przyspieszał . Prawidłowo powinna być szybka reakcja i przyspieszenie a tego nie ma.

Na wykresie to widać - jak wciskam pedał gazu (linia niebieska w górę) a w tym czasie obciążenie silnika spada (kolor brązowy) i prędkość nie wzrasta (kolor żółty)

Obrazek

kolor brązowy - obciążenie silnika
kolor zielony - obroty silnika
kolor żółty - prędkość samochodu
kolor niebieski - pedał przyśpieszenia (% wciśnięcia)

Co to jest obciążenie silnika - jak to rozumieć ?

Rickss83
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Rickss83 » 25 maja 2019, o 20:46

Takie syczenie to raczej pompa w zbiorniku.
Ja mam tak od kiedy kupiłem auto. Raczej się tym nie przejmuj.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 26 maja 2019, o 11:37

Przedstawiam wykres z pomiaru ciśnienia doładowania . Wg mnie podejrzany może być(!) w pierwszej kolejności...MAP Sensor. Nie działa odpowiednio szybko i jakby zaniżał wskazanie. Poza tym zauważyłem też raz, że gdy auto było na biegu jałowym a ja dodawałem gazu to żądane ciśnienie rosło a zmierzone stało w miejscu.

Nagranie z pomiaru ciśnienia doładowania podczas spokojnej jazdy
Nagranie z pomiaru ciśnienia doładowania, czasem mocniejsze wciśniecie gazu

Kolor żółty - obciążenie silnika w %
Kolor brązowy - obroty silnika
Kolor zielony - ciśnienie doładowania zmierzone
Kolor niebieski - żądane ciśnienie doładowania

Zastanawia mnie też to obciążenie silnika. W czasie jazdy czasem da się odczuć gwałtowne "szarpnięcie" i na wykresie zauważyłem , że to spadek obciążenia silnika a ja utrzymywałem stałą prędkość i nie zmieniałem położenia pedału . Wygląda to tak, jakbym na ułamek sekundy odjął pedał gazu i z powrotem nacisnął.

Super by było porównać z innym w pełni sprawnym autem tego typu wykresy.

Dodano po 1 godzinie 18 minutach 39 sekundach:
Wiem,że dobrze by było opisać lub powiedzieć kiedy zmiana biegu , jakieś odczucia z jazdy podczas wykresu itp.

Dodano po 12 minutach 28 sekundach:
Zapis pomiaru położenia pedału przyśpieszania, obrotów silnika, obciążenia silnika, prędkości pojazdu

Kolor żółty - prędkość
Kolor brązowy - obciążenie silnika (%)
Kolor zielony - obroty silnika
Kolor niebieski - położenie pedału przyśpieszenia (% wciśnięcia)

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 26 maja 2019, o 20:33

Sprawdziłem dziś także korekcje wtrysków , oto 2 pomiary :

Pomiar 1 korekcji wtryskiwaczy
Pomiar 2 korekcji wtryskiwaczy

Widać , że te korekcje nie są najlepsze. Daleko im do 0.0 a co ciekawe dość mocno się zmieniają w czasie pracy. Pamiętam jak sprawdzałem korekcje przed regeneracją wtryskiwaczy to 3 miały praktycznie wskazania bliskie 0.0 a tylko 1 miał ok -40... Po zregenerowaniu wtryskiwaczy (opisywałem te przygody tu na poprzednich stronach) w żaden sposób nie nastąpiła poprawa pracy silnika.

Oto pomiar ciśnienia doładowania na postoju po dodaniu gazu :
Pomiar ciśnienia doładowania na biegu jałowym po dodaniu gazu

Kolor żółty - to obroty silnika
kolor brązowy - czujnik ciśnienia doładowania
kolor zielony - żądane ciśnienie doładowania
kolor niebieski - czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym

Dodano po 1 godzinie 23 minutach 5 sekundach:
Fajny artykuł na temat wtryskiwaczy ale kto dysponuje takimi narzędziami a które są tu do kupienia dla warsztatów
W każdym bądź razie jutro popołudniu stawiam auto do serwisu tylko od diesli...

Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Kontakt:

Post autor: scott » 26 maja 2019, o 22:52

Widzę, że znalazłeś firmę dte.com, właśnie chciałem Ci podesłać kilka pdf'ów - wskazówek z ich strony: http://www.dte.com.pl/s6-do-pobrania.html: jest tam siedem części do pobrania. (jeśli chodzi o wysokie ciśnienie paliwa to zobacz na część 3, problem z kodowaniem wtryskiwaczy: część 4.)

Odpowiadając na pytanie co oznacza obciążenia silnika. Ja przeczytałem kiedyś tutaj: https://mechanics.stackexchange.com/que ... determined.

Przejrzałem pomiary, które wykonałeś.

1. Film z pomiarami ciśnienia paliwa.
Jeżeli silnik się uruchamia bez większego problemu, nie gaśnie, nie falują obroty to raczej nie masz problemu z utrzymaniem stałego ciśnienia (regulator ciśnienia, czujnik wysokiego ciśnienia). Film przedstawia tylko dane w formie liczbowej, więc ciężko wyciągnąć coś więcej nie widząc wartości sygnałów w czasie i porównując je do warunków pracy.
Do pompy niskiego ciśnienia chyba nie ma czujników, trzeba by było się wpinać w przewody manometrem.
Podsumowując, na tę chwilę zostawiłbym temat problemów z ciśnieniem paliwa na koniec.

2. Pomiary ciśnienia doładowania.
Zgodzę się, czujnik MAP do sprawdzenia, ale ciężko powiedzieć czy jest uszkodzony, ponieważ warunki pracy jakie nagrałeś, rzadko kiedy przekraczały 3000obr/min czy też maksymalne obciążenie, a wg książki "Układy wtryskowe common rail w praktyce warsztatowej, Hubertus Gunther" pomiary ciśnienia doładowania podczas swobodnego przyspieszania może dać tylko orientacyjną informację.
Zauważ, że na jednym filmiku, gdy obroty przekraczały 2500, wartości z MAP i zadane się zrównały. Ale z drugiej strony, w pozostałych stanach obciążenia, odczyt z MAP jest zaniżany, średnio o 20-25kPa, wg. mnie to dużo.

Patrząc też na wykresy żądanego ciśnienia powietrza i zmierzonego, to wydaje się mi, że nie działa dobrze obwód regulacji ciśnienia doładowania. Tak jakby się spóźniał, czasami nawet o 4s, i w ogóle miał problem z wytworzeniem zadanego ciśnienia (pomijając sytuacje, gdy startuje z małych obrotów).
Ja bym się zajął właśnie od sprawdzenia obwodu regulacji ciśnienia doładowania. Co mi przychodzi do głowy to pasowałoby sprawdzić:
- wspomniany czujnik MAP
- czy nie ma nieszczelności w obwodzie wysokiego ciśnienia
- te aktuatory sterowane podciśnieniem, głównie ten co steruje turbiną, sprawdzić czy jest szczelny, czy lekko chodzi jego cięgno, czy łopatki turbiny też lekko się przestawiają
- szczelność całego obwodu podciśnienia, rurki itp
- sprawdzić ten elektrozawór, który zamyka/otwiera podciśnienie do aktuatora zmiennej geometrii
- czy nie ma nieszczelności na kolektorze wydechowym - spaliny mogłyby uciekać bokiem pomijając turbo

Dzisiaj chciałem nagrać w swoim silniku zmierzone i zadane ciśnienie powietrza, ale u mnie ten vxdiag cały czas zrywał połączenie z silnikiem ... Jedynie co zauważyłem, to że zadane i zmierzone się pokrywały w stabilnych warunkach pracy, tzn, po osiągnięciu zadanego ciśnienia, i dość szybko reagował.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 26 maja 2019, o 23:51

Wielkie dzięki scott za analizę pomiarów i wskazówki :piwo3: Postaram się wrzucić kolejne pomiary w tygodniu. Mam podobne spostrzeżenia i wnioski jak Ty. W tym tygodniu będę działał z autem. Jutro go jednak wstawiam do serwisu bo byłem już dużo wcześniej umówiony i już raz termin przełożyłem. Oczywiście przekaże im sugestie . Zobaczymy... Będę informował na forum.

Co do zrywania połączenia z VXDIAG (po kablu) to trzeba zmniejszyć o ile dobrze pamiętam czas oczekiwania w ustawieniach zaawansowanych portu USB. Powiem Ci , że też dużo zależy od szybkości lapka. Miałem starszy model to zrywał non stop niemalże a podłączyłem do nowszego z szybszym procesorem i jest praktycznie bez zrywania połączenia.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 29 maja 2019, o 20:33

Auto wróciło z serwisu . 2 dni stracone. Zero konkretnej diagnozy.

Rickss83
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Rickss83 » 29 maja 2019, o 20:59

A komp sprawdzony na zimne luty?

Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Kontakt:

Post autor: scott » 29 maja 2019, o 21:23

Przejrzałem cały temat. Kilka osób już wskazywało na możliwe problemy z obwodem układu powietrza / albo podciśnienia.
Dłuższy czas temu robiłeś testy wysterowania łopatek turbo, i na przesłanych filmikach widać, że ustawienie łopatek przy niskich procentach wysterowania nie nadąża. Chyba, że wtedy miałeś obroty jałowe, to mogło mieć wpływ.
Proponuje sprawdzić obwód podciśnienia, tutaj jest opisana weryfikacja / sprawdzenie układu:
https://www.autocats.ws/manual/chevrole ... .html#4711

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 29 maja 2019, o 22:20

Rickss83 pisze:
29 maja 2019, o 20:59
A komp sprawdzony na zimne luty?

Nie ale mam na uwadze ten trop. Też o tym myślałem. Wysyłałem parę zapytań do różnych firm (naprawiają sterowniki) odnośnie możliwości sprawdzenia ECU ale niestety odpowiedzi albo negatywne albo brak. Może jesteś w stanie podpowiedzieć gdzie mogę sterownik Delphi z Cruze sprawdzić?

Scott tak robiłem swego czasu sprawdzenie czujnika kopiowania turbo i wysterowania łopatek. Były wg mnie przekłamania ale rzeczywiście było to na biegu jałowym. Mogę to powtórzyć jutro (nagram) i wspólnie przeanalizujemy czy to jest ok. Czujnik kopiowania turbo podejrzewałem, najgorzej że nie występuje jako samodzielna część w tym modelu. Jedyna możliwość sprawdzenia to chyba po demontażu turbiny. Jednak w czasie jazdy żądana pozycja łopatek turbo pokrywa się z czujnikiem...Sprawdzałem to.

Mam do Was pytanie . Dziś przeglądałem kable , poprawiałem styki we wtyczkach kontaktem U. Co to za kabelek ? Od czego jest ? Wchodzi w metalową rurkę w kierunku turbiny.
Obrazek
Obrazek

Czy tę rurkę podciśnieniową też macie tak przyspawaną fabrycznie ?
Obrazek ?

Spróbuję do piątku podmienić czujnik ciśnienia doładowania a także przyjrzeć się bliżej sprawdzeniu turbo tak jak sugerujesz scott

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”