po raz kolejny światła ....

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
paulr
Profesjonalista
Reputacja: 0
Imię: paweł
Samochód: Brak:-(
Silnik:
Kontakt:

po raz kolejny światła ....

Post autor: paulr » 22 cze 2014, o 15:24

Mam takie pytanie, bo przerabiane są różne opcje tak by nasze Orlando/Cruzy/ aveo itd mogły jeździć bez świateł.

Mi natomiast wpadł do głowy inny pomysł.

Jako iż mam wersję bez funkcji auto tylko zero/pozycja/mijania w instrukcji obsługi na stronie 12 mam napisane:
0-Światła wyłączone.
Dalej strona 85: "lampka ( świateł) świeci w kolorze zielonym. Lampka świeci gdy włączone są światła zewnętrzne --> 100.
Więc idę na tą setną stronę i co:
0-Światła wyłączone.

Czyli co produkt nie działa jak jest napisane w instrukcji obsługi.
Parę lat temu przechodziłem różnego rodzaju szkolenia typu praca z trudnym klientem, sprzedaż konsumencka itp.
Jednym z zagadnień było niezgodność towaru z umową. Nie pamiętam teraz już dokładnie ale na 100% można było reklamować produkt, jeśli był niezgodny z umową w przeciągu 2 lat + czas na zgłoszenie nie pamiętam teraz dokładnie coś koło 1 czy 2 miesiące.

Idąc tym tokiem rozumowania każdy kto kupił nowe auto od czerwca 2012 roku może reklamować daną funkcję jako niezgodną z umową. Oczywiście brak funkcji nie jest wada istotną więc o zwrot naszych samochodów pewnie nawet nie ma co myśleć, ale już można postarać się o doprowadzenie do stanu jak w umowie (instrukcja obsługi) lub obniżenie wartości towaru.
Skoro serwis może wyłączyć światła odpłatnie (ktoś pisał na forum) to powinien to robić w ramach reklamacji bezpłatnie. Mogę się mylić. W naszym kraju reklamacja konsumencka jest niestety na bardzo niskim poziomie.
Więc serwisy pewnie zrobią wszystko by jej nie uznać. Ale może ktoś już chciał iść w tym kierunku?

Aha sprawdzałem w instrukcjach krajów ościennych i tam instrukcja jest dokładnie taka sam że światła według niej da się wyłączyć. :)

Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Reputacja: 1
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Re: po raz kolejny światła ....

Post autor: kemoiz » 22 cze 2014, o 17:19

w sumie w ameryce taki spór byłby niemal na 100% wygrany. A przecież właśnie przez amerykańskie podejście GM traktujące kierowce jak ignoranta który sam nie potrafi włączyć świateł mamy to co mamy.

paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr » 22 cze 2014, o 19:53

nie tylko w stanach... to nie chodzi o idiotyczne traktowanie. Tylko prawo mamy takie że płacimy za coś i mamy prawo tego wymagać. Skoro chevrolet nie potrafił nawet zmienić podczas tłumaczenia instrukcji to może jest sens brnąć ten temat.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 22 cze 2014, o 20:00

To nie gadac na forum tylko pisma pisac do UOKiK :P

Jak szukalem chetnych na amory zeby zbiorowe pismo napisac, to dostałem 1 odpowiedz (slownie: jedna), a gadajacych na forum było chyba z 20 osob. Tutaj tez jak gadam z Pania Rzecznik, to się pyta gdzie ta reszta niezadowolonych. :evil:
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 22 cze 2014, o 20:43

No ja jeszcze chwilę czekam na oficjalne pisemko z odmową z CAC, i wtedy prawdopodobnie zgłoszę do UOKIK. Chyba że coś się w między czasie zmieni. Nie chciałem tego wcześniej zanim nie przebędę oficjalnej drogi kontaktu z chevroletem - a to niestety trwa. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to możemy zrobić skargę zbiorową. Jak to technicznie zorganizować do dogadania. Mam już wstępnie ustalony tekst pisma ale chcę jeszcze znać kolejne argumenty drugiej strony (tekst pisma tylko na priv). Do tej pory oprócz etaca i mnie nikt na poważnie się w temat nie angażował i na apel kto jest zainteresowany skargą zbiorową nikt nie odpisał. Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, że się cokolwiek w tym dziwnym kraju uda ale próbować nie boli. Nie ma żadnych konsekwencji.
Tutaj tez jak gadam z Pania Rzecznik, to się pyta gdzie ta reszta niezadowolonych.
etac - czy jeżeli się skontaktuję z twoją panią rzecznik to przyjmie sprawę czy wyśle mnie w kosmos czyli do rzecznika mojego regionu? Jak już masz z nią kontakt spytaj jak się zapatruje na takie zbiorowe pisemko od klubu CTP.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 22 cze 2014, o 20:46

wszim pisze: etac - czy jeżeli się skontaktuję z twoją panią rzecznik to przyjmie sprawę czy wyśle mnie w kosmos czyli do rzecznika mojego regionu? Jak już masz z nią kontakt spytaj jak się zapatruje na takie zbiorowe pisemko od klubu CTP.
Pani jest Rzecznikem Konsumenta przy starostwie miasta Będzin, wiec z twoim przypadkiem wysle cie do twojego miasta, ale tam juz mozesz wskazac ze podobna sprawa jest w miescie Będzin.

A dla ulatwienia kazdy z Was moze wysłać swoje pismo mailem, wiec nie musi nigdzie chodzić.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 22 cze 2014, o 20:49

No a jak zbiorowo to gdzie? Do warszawy?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 22 cze 2014, o 20:53

Najpierw proponuje do swojego Rzecznika zglosic sprawe, jak bedzie wiecej niz jedno zgloszenie moze cos zaczna robic

barus
Wymiatacz
Reputacja: 35
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 22 cze 2014, o 23:25

wszim pisze:No ja jeszcze chwilę czekam na oficjalne pisemko z odmową z CAC, i wtedy prawdopodobnie zgłoszę do UOKIK. Chyba że coś się w między czasie zmieni. Nie chciałem tego wcześniej zanim nie przebędę oficjalnej drogi kontaktu z chevroletem - a to niestety trwa. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to możemy zrobić skargę zbiorową. Jak to technicznie zorganizować do dogadania. Mam już wstępnie ustalony tekst pisma ale chcę jeszcze znać kolejne argumenty drugiej strony (tekst pisma tylko na priv). Do tej pory oprócz etaca i mnie nikt na poważnie się w temat nie angażował i na apel kto jest zainteresowany skargą zbiorową nikt nie odpisał. Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, że się cokolwiek w tym dziwnym kraju uda ale próbować nie boli. Nie ma żadnych konsekwencji.
Tutaj tez jak gadam z Pania Rzecznik, to się pyta gdzie ta reszta niezadowolonych.
etac - czy jeżeli się skontaktuję z twoją panią rzecznik to przyjmie sprawę czy wyśle mnie w kosmos czyli do rzecznika mojego regionu? Jak już masz z nią kontakt spytaj jak się zapatruje na takie zbiorowe pisemko od klubu CTP.
Wszim jak znam życie to będzie trwać w nieskończoność. Etak już to przerabiał. W twoim Olku na 99% można wyłączyć te światła, zresztą w Cruzach MY2013 też.

paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr » 22 cze 2014, o 23:59

no tak tylko może zanim napiszę do Rzecznika zgłosić reklamację u sprzedawcy z tytułu niezgodności z instrukcją poczekać 2 tygodnie co mi odpiszą. A ostatnio zgłaszałem po raz 2 otarcie rogów tylnych drzwi porobili zdjęcia i ponad miesiąc nie mam odpowiedzi, może tak samo nie odpowiedzą na reklamację to tym bardziej będę na lepszej pozycji.
Chodziło mi też o to czy ktoś już taką reklamację składał... czytałem dużo o homologacji itp ale o niezgodności z instrukcją jeszcze nie więc to jest chyba już ostateczna szansa na jakiekolwiek rozwiązanie.
Pojadę jeszcze raz z tymi drzwiami to zapytam co mi odpowiedzą w tym temacie;)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 23 cze 2014, o 00:38

barus pisze:
Wszim jak znam życie to będzie trwać w nieskończoność. Etak już to przerabiał. W twoim Olku na 99% można wyłączyć te światła, zresztą w Cruzach MY2013 też.
Nie do końca Cię rozumiem. Znasz jakiś sposób na wyłącznie tego poza ASO?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 23 cze 2014, o 00:41

paulr pisze: Pojadę jeszcze raz z tymi drzwiami to zapytam co mi odpowiedzą w tym temacie;)
Czy to jest usterka jaką z drzwiami miałem i opisałem w tym wątku? viewtopic.php?f=104&t=646

paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr » 23 cze 2014, o 03:15

wszim pisze:
paulr pisze: Pojadę jeszcze raz z tymi drzwiami to zapytam co mi odpowiedzą w tym temacie;)
Czy to jest usterka jaką z drzwiami miałem i opisałem w tym wątku? viewtopic.php?f=104&t=646
Tak tylko że u mnie wystąpiła ona już po raz 2. Tylko za 1 razem pomalowali (zaprawka) obdarcie na drzwiach i tyle. Było to jak auto miało niecały rok, teraz ma niecałe 2 i problem znowu jest ten sam. Ta listwa co piszesz to ta od nadkola? bo u mnie jak ją wytarłem to widać na niej ewidentnie że te drzwi o nią obcierają bo jest dość zdarta. A co ciekawe za 1 razem miałem to po 2 stronach a teraz tylko z jednej. z prawego tyłu. Tylko zgłosiłem to już ponad miesiąc i nic nie odpowiedzieli...
A ostatnio jeszcze pojawiło mi się coś takiego że jak zmieniam nadmuch np z nogi na szybę czy obojętnie jak to w momencie jak dmuchawa zwalnia słychać jak coś strasznie charczy jak by jakiś plastik o plastik obcierał podczas zmiany miejsce, w które ma dmuchać.

Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 23 cze 2014, o 07:06

Jak nie masz odpowiedzi co do reklamacji w ciągu dwóch tygodni, to o ile dobrze pamiętam reklamacja jest odrazu uznana ale wymaga to weryfikacji w UOKiK. Może przy samochodach jest inaczej.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 23 cze 2014, o 08:11

paulr pisze: Tak tylko że u mnie wystąpiła ona już po raz 2. Tylko za 1 razem pomalowali (zaprawka) obdarcie na drzwiach i tyle.
Bo nie usunęli głównej przyczyny. Ja akurat przyczynę sam zdiagnozowałem więc podałem na tacy kawa na ławę.
paulr pisze:Było to jak auto miało niecały rok, teraz ma niecałe 2 i problem znowu jest ten sam. Ta listwa co piszesz to ta od nadkola? bo u mnie jak ją wytarłem to widać na niej ewidentnie że te drzwi o nią obcierają bo jest dość zdarta.
Tak winna jest za duża listwa, mi ja całą wymieniali, czekałem tydzień. Podobno że za duża była, dziwne ale nowa faktycznie jest krótsza, wręcz za krótka bo szpara teraz spora jest.

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 23 cze 2014, o 12:15

Avatar pisze:Jak nie masz odpowiedzi co do reklamacji w ciągu dwóch tygodni, to o ile dobrze pamiętam reklamacja jest odrazu uznana ale wymaga to weryfikacji w UOKiK. Może przy samochodach jest inaczej.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Przy niezgodności towaru z umową tak, ale przy gwarancji, garant może sam sobie określić czas na odpowiedź....niestety :roll:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 23 cze 2014, o 12:19

Może nazwijmy rzecz po imieniu - niezgodności przedmiotu z umową dotyczy prawo rękojmi http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C4%99kojmia. Ale z tym to tylko do sądu się idzie.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 23 cze 2014, o 12:42

Wszim nie wprowadzaj ludzi w błąd. Prawo Rękojmi obowiązuje jedynie podmioty gospodarcze o ile zakupu dokonano na przedsiębiorstwo, czy też osoba prowadzi działalność gospodarczą pod swoim nazwiskiem i te przepisy nie stosuje się do sprzedaży konsumenckiej. Jeżeli chodzi o zwykłego Kowalskiego to on ma prawo wynikające z Ustawy Konsumenckiej, ale i tutaj są kruczki, gdyż uszkodzony towar zgłaszamy w miejscu zakupu i to "sklep" w ciągu 14 dni od przyjęcia od klienta musi poinformować wyłącznie co się dzieje, więc można dostać pismo, że "urządzenie znajduje się w autoryzowanym serwisie i czekamy na opinię".
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

jfx

Post autor: jfx » 23 cze 2014, o 13:28

Ale rękojmia jak najbardziej przysługuje i osobie prywatnej i jest niezależna od gwarancji.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka

jfx

Post autor: jfx » 23 cze 2014, o 13:32

Odpowiedzialność z tytułu rękojmi jest odpowiedzialnością bezwzględną, gwarantowaną każdemu nabywcy przepisami Kodeksu cywilnego i ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego.
Jakiekolwiek ograniczenia bądź wyłączenia odpowiedzialności z tytułu rękojmi są zakazane w sprzedaży konsumenckiej, której stroną jest konsument dokonujący nabycia towaru niezwiązanego bezpośrednio z jego działalnością gospodarczą lub zawodową. Wyłącznie przedsiębiorcy w relacjach między sobą mogą ustalać ograniczenia odpowiedzialności wynikającej z rękojmi.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 23 cze 2014, o 13:58

Nie, gdyż: Od 1 stycznia 2003 obowiązuje ustawa z 27 lipca 2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i zmianie ustawy Kodeks cywilny, która, jeśli dotyczy to konsumentów w rozumieniu tej ustawy (osób fizycznych), wyklucza stosowanie art. 556-581 Kodeksu cywilnego na rzecz instytucji: niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową.

Niestety, za długo w tym siedzę, żeby tego nie rozróżnić i nie należy stosować pojęcia Rękojmia dla konsumenta, bo idąc do sklepu, automatycznie przy zgłaszaniu reklamacji z tytułu rękojmi jesteśmy proszeni o fakturę zakupową na działalność gospodarczą, a jako Kowalski zgłaszamy zawsze z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową, powołując się na ustawę konsumencką, a nie na przepisy art. 556-581, które dotyczą firm.

Trzeba pamiętać, że jako Kowalski zgłaszamy z tytułu Ustawy Konsumenckiej i nie jest to Rękojmia. I proszę nie mylmy pojęć.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

jfx

Post autor: jfx » 23 cze 2014, o 14:02

To co napisałem to był cytat z portalu prawo.pl ale kłócić sie nie mam zamiaru

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 23 cze 2014, o 14:07

I dlatego poprawiam ;)

Dla chętnych: Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176) to jest dla konsumentów, czyli dla Kowalskich takich jak my.

I od razu mamy:
4. Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz.U. Nr 16, poz. 93, z 1971 r. Nr 27, poz. 252, z 1976 r. Nr 19, poz. 122, z 1982 r. Nr 11, poz. 81, Nr 19, poz. 147 i Nr 30, poz. 210, z 1984 r. Nr 45, poz. 242, z 1985 r. Nr 22, poz. 99, z 1989 r. Nr 3, poz. 11, z 1990 r. Nr 34, poz. 198, Nr 55, poz. 321 i Nr 79, poz. 464, z 1991 r. Nr 107, poz. 464 i Nr 115, poz. 496, z 1993 r. Nr 17, poz. 78, z 1994 r. Nr 27, poz. 96, Nr 85, poz. 388 i Nr 105, poz. 509, z 1995 r. Nr 83, poz. 417, z 1996 r. Nr 114, poz. 542, Nr 139, poz. 646 i Nr 149, poz. 703, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 115, poz. 741, Nr 117, poz. 751 i Nr 157, poz. 1040, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 117, poz. 758, z 1999 r. Nr 52, poz. 532, z 2000 r. Nr 22, poz. 271, Nr 74, poz. 855 i 857, Nr 88, poz. 983 i Nr 114, poz. 1191, z 2001 r. Nr 11, poz. 91, Nr 71, poz. 733, Nr 130, poz. 1450 i Nr 145, poz. 1638 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984).

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 23 cze 2014, o 14:30

XaRaDaS, ma rację - trochę się interesowałem tematem, gdy zglaszałem niezgodność towaru z umową.
Kiedyś była rękojma - teraz dla osoby prywatnej jest niezgodność towaru z umową.
Rekojma trwa 12miesięcy, niezgodność towaru z umową - 24miesiace.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

jfx

Post autor: jfx » 23 cze 2014, o 14:49

To teraz pytane czy instrukcja obsługi to umowa? Bo moim zdaniem nie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”