Witam ciągle mnie i moją Evande prześladują stuki w zawieszeniu z tyłu podczas przejazdu przez spowalniacze lewym tylnym kołem słychać puknięcie tak jakby coś uderzało o podłogę w bagażniku albo jakaś tuleja przeskakiwała .
Co chwile nowe diagnozy, wymiana po kolei i powoli mam dosyć.
Wymienione gumy na stabilizatorze oraz łączniki, kupiłem cały zestaw tulei przy zwrotnicy i wymienione przez mechanika te które miały jakieś luzy nie stwierdził by jakieś jeszcze inne były. Ostatnio wymieniłem piaste i dalej coś puka chociaż jakby mniej.
Wcześniej sprawdzane na szarpakach całe tylne zawieszenie i było czuć jakieś pukanie przeskakiwanie na samym kole dlatego padło na wymianę piasty . Na starej wyjętej piaście nie czuć luzów.
Amortyzatory na przeglądzie po 80%
Co mogę jeszcze sprawdzić ? Jakaś porada?
Stuki w tylnym zawieszeniu
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Paweł
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Stuki w tylnym zawieszeniu
Mocowanie amortyzatora. Na szarpaki to nie zobaczysz co. Na podnośniku łebski mechanik z brechą.
O partsy pisz PW.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Reputacja: 13
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
W Evandzie pierwszą rzeczą, która pada z tyłu są tuleje pływające górnego wahacza.
Ale wtedy stukanie powinno się też pojawiać podczas ruszania, czasami może też skrzypieć.
Najlepiej wsadź kogoś za kierownicę, Ty rozłóż połówkę oparcia i siedząc z tyłu nasłuchuj na spowalniaczach.
Ale wtedy stukanie powinno się też pojawiać podczas ruszania, czasami może też skrzypieć.
Najlepiej wsadź kogoś za kierownicę, Ty rozłóż połówkę oparcia i siedząc z tyłu nasłuchuj na spowalniaczach.
-
- Świeżak
- Imię: Kamila
- Samochód: Camaro
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdź poduszkę amortyzatora, czyli górne mocowanie. Jest też możliwość dokręcenia bardzo mocnym kluczem pneumatycznym nakrętkę mocowania amortyzatora. U mnie dokręcenie pomogło 

-
- Profesjonalista
- Imię: Marcin
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
Tuleje w zwrotnicy wymienione a tuleje górnego wahacza i jego sworzeń?
-
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Samochód: Epica 2.0 D, Automat
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie mechanik wymienił tuleję górnego wahacza i problem ustał w Epice. Irytujące uderzenie, bardzo podobne do opisu, który przedstawiłeś.