Wymiana filtra paliwa - gdzie i czy trzeba?
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Jędrzej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
Wymiana filtra paliwa - gdzie i czy trzeba?
Witam,
Kupiłem w maju używanego Chevroleta Aveo T250 1.2 84KM rocznik 2011 (2008-2011) (pierwsza rejestracja maj 2012 więc w sumie dopiero ma 6 lat), przebieg 99tyś km, benzyna.
Na starcie zrobiłem przegląd, wymieniłem co trzeba, płyny itp. Jako, że w instrukcji było napisane by wymieniać filtr paliwa co 3 lata lub 60tyś km to powiedziałem b yto też wymienili. A mechanik na to, że w tym samochodzie ciężko się dostać do filtra paliwa, że wymiana tego filtra to byłaby prawie wyprawa w kosmos, że nie warto bo zbyt duże koszta wymiany, a benzyna w porównaniu do oleju napędowego jest czystym paliwem, że nie trzeba tego filtra wymieniać. Zaufałem mu bo to dobry warsztat.
No ale teraz coś mnie tknęło że może jednak? Dbam o to autko i zależy mi by się nic przez to nie zepsuło/zapchało. Tankuję tylko dobre benzyny - ShellfuelSave, ostatnio nawet 3 razy V-Power by przeczyściło. Osiągi są dobre, żadnych złych objawów nie ma póki co, już 10 tyś zrobiłem. No ale nie wiem co poprzedni właściciel tankował... A chcę by długo służyło.
To jak to jest z tym filtrem paliwa w Aveo T250? Doradzi ktoś? Wymieniać, czy jest okej? Serio takie to trudne?
Kupiłem w maju używanego Chevroleta Aveo T250 1.2 84KM rocznik 2011 (2008-2011) (pierwsza rejestracja maj 2012 więc w sumie dopiero ma 6 lat), przebieg 99tyś km, benzyna.
Na starcie zrobiłem przegląd, wymieniłem co trzeba, płyny itp. Jako, że w instrukcji było napisane by wymieniać filtr paliwa co 3 lata lub 60tyś km to powiedziałem b yto też wymienili. A mechanik na to, że w tym samochodzie ciężko się dostać do filtra paliwa, że wymiana tego filtra to byłaby prawie wyprawa w kosmos, że nie warto bo zbyt duże koszta wymiany, a benzyna w porównaniu do oleju napędowego jest czystym paliwem, że nie trzeba tego filtra wymieniać. Zaufałem mu bo to dobry warsztat.
No ale teraz coś mnie tknęło że może jednak? Dbam o to autko i zależy mi by się nic przez to nie zepsuło/zapchało. Tankuję tylko dobre benzyny - ShellfuelSave, ostatnio nawet 3 razy V-Power by przeczyściło. Osiągi są dobre, żadnych złych objawów nie ma póki co, już 10 tyś zrobiłem. No ale nie wiem co poprzedni właściciel tankował... A chcę by długo służyło.
To jak to jest z tym filtrem paliwa w Aveo T250? Doradzi ktoś? Wymieniać, czy jest okej? Serio takie to trudne?
- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Wymiana filtra paliwa - gdzie i czy trzeba?
Przed Lacetti miałem Astrę F z 1993 i pierwsza wymiana filtra paliwa była za mojej kadencji jak auto miało już ponad 20 lat i zrobiłem to dla sportu bo nic się nie działo. Skąd wiem że pierwsza? Stary filtr miał logo GM i koszyk w którym siedzi skorodował i przyspawał się do filtra
Tak więc tego, jak nie zapchany to bym zostawił
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ale marudny mechanik. Jeśli wie się jak należy rozpiąć przewody, żeby nie połamać spinek to praca na kilka-kilakanscie minut.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Aveo T250 1.2 84KM
- Silnik:
- Kontakt:
W tym roku ze względu na to iż zrobiłem swoim Aveo 100tyś km skusiłem się na wymianę filtra paliwa koszt w ASO niecałe 120zł czas wymiany ok. 20 minut
-
- Bywalec
- Imię: Zenon
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
to ładnie wzieli bo koszt samego filtra to ok 15 (kamoka) do 25zł (bosh lub mann)
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Aveo T250 1.2 84KM
- Silnik:
- Kontakt:
Robocizna niecałe 80 wyszła filtr oryginalny 40. Wiadomo że w nieautoryzowanym warsztacie zapłaciłbym mniej ale przynajmniej nie wysłuchiwałem że koszt jest nieopłacalny i się tego nie da zrobić jak kolega wyżej 

-
- Świeżak
- Imię: ewa
- Samochód: aveo t300
- Silnik:
- Kontakt:
ja się dołączę - czy w T300 (benzyna) też się wymienia filtr paliwa, w Aso powiedzieli, że filtr nie występuje .
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
bo nie występuje w T300 filtr paliwa
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Imię: Jędrzej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
A w T250 jednak występuje i jest łatwo dostępny - widziałem go nawet sam jak się schyliłem. Umówiłem się już w ASO na wymianę 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
T200, T250, T255 ma filtr paliwa, T300, tak samo jak Cruze J300, Orlando J308, Spark M300 został pozbawiony filtra zewnętrznego.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 2
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Trzeba zwrócić uwagę na dokręcenie filtra paliwa, wystarczy lekki Luz i będzie ocierał o tylną belkę a odgłos przy tym wydaje jakby całe zawieszenie miało się rozsypać. Takie coś stało mi się w 2016 podczas wyjazdu na wakacje, bezpośrednio po gruntownym przeglądzie i remoncie zawieszenia. Na szczęście wiejski mechanik zdiagnozował to w 5 minut a za zapłatę przyjął 2 piwa więc
Wysłane z mojego TA-1020 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego TA-1020 przy użyciu Tapatalka