Witam,
taki autentyk z mojej rozmowy z panem z ASO podczas zakupu świec:
- Widzę Cruze hatchback, po lifcie, z gazem, trudno takie auto teraz dostać...
- Wiem, dlatego nie spieszy mi się ze zmianą na inne.
- Bo wie pan, takich aut już teraz nie robią...
Rozmowa odbywała się obok Crosslanda X, z silnikiem 1.2... piekło powoli zamarza...
Takich aut już nie robią
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 22
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
-
- Specjalista
- Reputacja: 0
- Imię: Artur
- Samochód: Cruze LT MY2010
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM, benz.
- Kontakt:
Re: Takich aut już nie robią
Niestety takie czasy
Teraz samochód został sprowadzony do poziomu trochę droższej zabawki, masz pojeździć 5 - 7 lat max a potem kupić nowy. Planowane postarzanie produktu byle padło po gwarancji też na czasie
Mam kumpla który skończył kierunek budowy maszyn z dość dobrym wynikiem i miał okazje być na stażu w ośrodku projektowania silników samochodowych, nie pamiętam dla którego koncernu niestety, gdzieś po 3 tygodniach dostał zadanie zaprojektować taki silnik a jakiś koleś nad nim miał go nadzorować, przygotował projekt jak trzeba i dał do "sprawdzenia", co się okazało, wyszło na to, że wyprodukowanie silnika byłoby nieopłacalne dla firmy
Projekt zakładał użycie zbyt trwałych materiałów i do kosza
Popracował tam nie cały rok i odszedł właśnie ze względu na to, że teraz projektami zajmują się księgowi a nie jak dawniej ktoś kto miał na celu przygotować porządny produkt.

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Po wejsciu lada moment nowych norm spalin bedzie jeszcze gorzej.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 22
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Nowe normy emisji paradoksalnie są kochane przez producentów aut i ich podwykonawców. Byłem ostatnio na rozmowie kwalifikacyjnej w firmie produkującej turbosprężarki. Dla nich te nowe normy oznaczają nowe produkty. A za wszystko płaci użytkownik końcowy. Co do celowego postarzania produktów się nie zgodzę. wg mnie wszystko teraz jest policzone na określoną żywotność i odpowiednio policzone. przestano stosować współczynniki dobrego snu inżyniera. Ale skutek jest ten sam - konieczność zakupu nowych produktów w krótszych odstępach czasu...