Telepanie
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 3
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva 2.4B, 2007
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Telepanie
Znalazłem jeszcze na starym forum "doświadczam tą samą dolegliwość,brzęczenie na każdym biegu w zakresie 1600-1900 obrotów.Dzieje się tak tylko podczas jazdy przy gwałtownym dodaniu gazu.Skrzynia 5 manual,benzyna/gaz 2.4."
I diagnoza:
"Problem z brzeczeniem rozwiązany. Winowajca to popekane sprężyny tłumiące dragonia na tarczy sprzęgła.Po wymianie sprzęgła, jest dobrze.Można to łatwo zdiagnozować, w momencie brzeczenia delikatnie nacisnąć pedał sprzęgła jeśli ucichnie ,mamy winowajce."
Muszę to sprawdzić...
I diagnoza:
"Problem z brzeczeniem rozwiązany. Winowajca to popekane sprężyny tłumiące dragonia na tarczy sprzęgła.Po wymianie sprzęgła, jest dobrze.Można to łatwo zdiagnozować, w momencie brzeczenia delikatnie nacisnąć pedał sprzęgła jeśli ucichnie ,mamy winowajce."
Muszę to sprawdzić...
-
- Aktywny
- Reputacja: 2
- Imię: Korneliusz
- Samochód: Captiva 2.0 D 4WD 07
- Silnik:
- Kontakt:
No proszę 
i fajnie że tam zajrzałeś.
Na starym forum byłem aktywny pod tym samym nickiem parę lat. Jest tam dużo wiedzy o naszych pieszczoszkach

i fajnie że tam zajrzałeś.
Na starym forum byłem aktywny pod tym samym nickiem parę lat. Jest tam dużo wiedzy o naszych pieszczoszkach

-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Robert
- Samochód: Captiva 2,0 Man2006
- Silnik: Z20S 150KM
- Kontakt:
Nie jestem na 100% przekonany o całkowitym podobieństwie objawów, bo było to 3-4 lata temu, ale po zaślepieniu EGR jak ręką odjął.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ano właśnie.
Ja w benzynie nie mam EGR.
Sprawdziłem wczoraj ten wątek ze sprzęgłem i uważam że odgłos dochodzi z przodu silnika a jakby to było sprzęgło to by odgłos dochodził spod auta.
Druga sprawa że jak wcisnę sprzęgło to obciążenie silnika znika i wibracje automatycznie też.
Czytałem też że obudowa filtra powietrza ma też coś metalowego i może hałasować po wymianie filtra i nie właściwym montażu.
Czy to prawda?
Ja w benzynie nie mam EGR.
Sprawdziłem wczoraj ten wątek ze sprzęgłem i uważam że odgłos dochodzi z przodu silnika a jakby to było sprzęgło to by odgłos dochodził spod auta.
Druga sprawa że jak wcisnę sprzęgło to obciążenie silnika znika i wibracje automatycznie też.
Czytałem też że obudowa filtra powietrza ma też coś metalowego i może hałasować po wymianie filtra i nie właściwym montażu.
Czy to prawda?
-
- Świeżak
- Imię: Maciej
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Cześć, ja mam podobne objawy - 2.4 benzyna. Doszedłeś od czego ten dźwięk?
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Najprawdopodobniej sprzęgło. Tj spreżynki na tarczy sprzęgła.
Ten sam dźwięk słychać podczas odpalania auta bez wciśnięcia sprzęgła.
Jak wcisne sprzęgło i odpalam silnik tego telepania nie słychać.
Spróbuj przy otwartych drzwiach, na luzie odpalić silnik. Następnie odpalić drugi raz z wcisnietym sprzegłem. Ze sprzegłem jest cisza, a bez słychać stuki zanim silnik sie odpali (kręci rozrusznik).
Za kilka dni będę szukał na kanale w ten sposób. Może cos znajdę co by mogło sie telepac. A jak dźwięk będzie dochodził ewidentnie z obudowy skrzyni to oznacza ze sprzęgło.
Dam znać co zdiagnozowałem.
W międzyczasie sprawdź i napisz czy słyszysz stuki podczas odpalania auta bez sprzęgła.
Dodano po 4 minutach 54 sekundach:
Ten sam dźwięk słychać podczas odpalania auta bez wciśnięcia sprzęgła.
Jak wcisne sprzęgło i odpalam silnik tego telepania nie słychać.
Spróbuj przy otwartych drzwiach, na luzie odpalić silnik. Następnie odpalić drugi raz z wcisnietym sprzegłem. Ze sprzegłem jest cisza, a bez słychać stuki zanim silnik sie odpali (kręci rozrusznik).
Za kilka dni będę szukał na kanale w ten sposób. Może cos znajdę co by mogło sie telepac. A jak dźwięk będzie dochodził ewidentnie z obudowy skrzyni to oznacza ze sprzęgło.
Dam znać co zdiagnozowałem.
W międzyczasie sprawdź i napisz czy słyszysz stuki podczas odpalania auta bez sprzęgła.
Dodano po 4 minutach 54 sekundach:
jednak w benzynie 2.4 jest EGR. Po prawej stronie, pod osłoną silnika przed cewka zapłonową z przewodami.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdziłem tak jak sugerowałeś, przy uruchomieniu silnika bez sprzęgła i ze sprzęgłem nic nie słychać....
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdziłem i u mnie dźwięk dochodzi z obudowy skrzyni na łączeniu z silnikiem. Więc na 100% sprężynki na tarczy sprzęgła.
Trzeba by wymienić sprzęgło w najbliższym czasie...
Trzeba by wymienić sprzęgło w najbliższym czasie...
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Właśnie odebrałem auto z wymiany sprzęgła. Telepanie znikło. Winna była tarcza sprzęgła. Teraz jest już cisza przy przyspieszaniu.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja też jestem po wymianie sprzęgła, i teraz jest ok.