f18d3 kolektor ssacy. czesci z ukrainy?
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 11
- Imię: Maciej
- Samochód: Lacetti CDX
- Silnik: 1,8 121KM f18d3 aut. Zf4hp16
- LPG: BRC SQ32
- Kontakt:
f18d3 kolektor ssacy. czesci z ukrainy?
Witam.
Jak każdy uzytkownik w/w silnika ma kłopot z kolektorem ssacym a raczej z plastikowymi klapkami. Na stronie ukraińskiej znalalem owe części i kolego cudzoziemiec powiedział ze wyszło by za 25zl komplet. Tylko nie mam znajomego ukrainca żeby mogl to zamówić. Ja raczej z nimi sie nie dogadam. Chyba ze ktoś z forum ma jakieś znajomego co by mogl przywieźć owe części.
https://stoa.com.ua/page/sef/remont-vpu ... acetti-lda
Jak każdy uzytkownik w/w silnika ma kłopot z kolektorem ssacym a raczej z plastikowymi klapkami. Na stronie ukraińskiej znalalem owe części i kolego cudzoziemiec powiedział ze wyszło by za 25zl komplet. Tylko nie mam znajomego ukrainca żeby mogl to zamówić. Ja raczej z nimi sie nie dogadam. Chyba ze ktoś z forum ma jakieś znajomego co by mogl przywieźć owe części.
https://stoa.com.ua/page/sef/remont-vpu ... acetti-lda
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Piotr
- Samochód: Nubira II 1.8 F18D3
- Silnik:
- Kontakt:
Re: f18d3 kolektor ssacy. czesci z ukrainy?
yyy za bardzo kombinujesz
kiedyś sobie nagrałem dwa filmy
Kupujesz dolot z silnika opla Z18XE, klapli i tulejki są identyczne. 2 dni roboty i nie pyka/cyka/wali. Dolot kupisz za grosze. Uważaj jak bedziesz rozpoławiał dolot. Robota bardzo nie wdzięczna dużo rzeczy trzeba wymontować. Może zbiorę się kiedyś żeby wrzucić zdjęcia z naprawy. Ale jestem straszny leń
Dodano po 37 minutach 11 sekundach:
Dodam jeszcze, że tak wyglądały dolot jak miał 260 tyś km, teraz ma 300 tyś i nic nie słychać

Kupujesz dolot z silnika opla Z18XE, klapli i tulejki są identyczne. 2 dni roboty i nie pyka/cyka/wali. Dolot kupisz za grosze. Uważaj jak bedziesz rozpoławiał dolot. Robota bardzo nie wdzięczna dużo rzeczy trzeba wymontować. Może zbiorę się kiedyś żeby wrzucić zdjęcia z naprawy. Ale jestem straszny leń

Dodano po 37 minutach 11 sekundach:
Dodam jeszcze, że tak wyglądały dolot jak miał 260 tyś km, teraz ma 300 tyś i nic nie słychać
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
dzięki za wstawione filmiki 

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Na allegro jest dużo używek dolotu z z18xe. Czym sie kierować przy zakupie żeby nie było zonka?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
ciężko powiedzieć, tak naprawdę trzeba brać ten najlepiej wygladający, dopóki go nie rozkręcisz to nie wiesz czy w środku wszystko gra
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Wytłumacz mi na jakiej zasadzie to działa. Bo auto mi szarpie przy 3 tys obrotow. Ale nie można ustawić adaptacji przepustnicy. Wariują obroty raz na wolnych raz przy lekko wcisnietym pedale gazu. Pomaga zgaszenie auta i ponowne odpalenie lub przygazowanie do 4 tys. Ale myślę ze to czujnik przepustnicy. Sprobuje ja spryskac środkiem do potencjometrow. Ile kosztuje taki czujnik czy trzeba kupić cala przepustnice?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
może zacznę od tego, że rozwalone klapy które praktycznie już tam latały, w żaden sposób nie wpływały na wolne obroty i osiągi (tak mi się wydaje). Szarpie w okolicy 2-3 tys. miałem ale to był egr który zaslepilem problemy ustalmy. Egr otwiera się przy stałym obciążeniu, przy bucie powinien się zamykać (z grubsza tak to działa). Wyciągnij przepustnice wyczyść, tam naprawdę będzie mnóstwo syfu, później zaslep egr. Pewnie nic to nie zmieni ale warto spróbować. Potencjometru nie rozbieraj, podłącz elma i zobacz co pokazuje komputer jaki jest procent otwarcia, na start przy zamkniętej u mnie pokazuje ok. 11%.
Dodano po 6 minutach 54 sekundach:
w kolektorze jest naprawdę dużo miejsc gdzie mogą być nieszczelności, wyciągnij go o obadaj, no i jeszcze jest map sensor, komp bierze sygnał z położenia przepustnicy i mapa o podciśnieniu w dolocie i na tej podstawie określa obciążenie silnika, yyy chyba jescze temperatura powietrza dolotowego ma znaczenie. Map sesnor pomału zostaje legendą tego modelu

Dodano po 6 minutach 54 sekundach:
w kolektorze jest naprawdę dużo miejsc gdzie mogą być nieszczelności, wyciągnij go o obadaj, no i jeszcze jest map sensor, komp bierze sygnał z położenia przepustnicy i mapa o podciśnieniu w dolocie i na tej podstawie określa obciążenie silnika, yyy chyba jescze temperatura powietrza dolotowego ma znaczenie. Map sesnor pomału zostaje legendą tego modelu
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Czesc.
Klapy mi dzwonią bo po odlaczeniu przewodu stukot w kolektorze ustaje.
Miałem luźna kostkę przy map sensorze. Wyglądało ze siedzi ciasno ale piny w kostce miały najwidoczniej jakieś luzy bo były bledne sygnału do kompa. Teraz auto smiga jak porabane.tylko ten automat jest straszny mulowaty.
Klapy mi dzwonią bo po odlaczeniu przewodu stukot w kolektorze ustaje.
Miałem luźna kostkę przy map sensorze. Wyglądało ze siedzi ciasno ale piny w kostce miały najwidoczniej jakieś luzy bo były bledne sygnału do kompa. Teraz auto smiga jak porabane.tylko ten automat jest straszny mulowaty.
- chocisz
- Profesjonalista
- Reputacja: 38
- Imię: wojtas
- Samochód: Lacetti
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
są juz nowsze i droższe ok 150zł, te może wytrzymają 250kkm dostepne na Ukrainie i w Rosji, ciekawe, czy do nas dotrą zanim wszystkie auta pójdą do pieca
Klifex 96416703 zestaw naprawczy do tulei
https://repairkit.com.ua/p1051401805-vt ... ktora.html
https://repairkit.com.ru/p420697225-vpu ... z18xe.html

Klifex 96416703 zestaw naprawczy do tulei
https://repairkit.com.ua/p1051401805-vt ... ktora.html
https://repairkit.com.ru/p420697225-vpu ... z18xe.html
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Kupiłem dolot od opla za całe 15 zeta. Na ruskim forum pisali ze trzeba podmienić cały dół dolotu. Ponoć pasuje. Jeszcze nie zamontowalem więc jak tylko wezmę się za robotę to napiszę czy rzeczywiście tak jest.
- chocisz
- Profesjonalista
- Reputacja: 38
- Imię: wojtas
- Samochód: Lacetti
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
Wszystko się zgadza, tylko, że te oplowskie też nie są wieczne, wystarczają na ok.. 250kkm, także jest wątpliwe kupić dolot z mniejszym przebiegiem w dzisiejszych czasach, próbować nie zaszkodzi, tylko trochę roboty z tym jest 

-
- Świeżak
- Imię: Janusz
- Samochód: Nubira
- Silnik: 1,8 16v 121KM benzyna F18D3
- LPG: tak; STAG
- Kontakt:
Ja u siebie wymieniłem dół dolotu od opla Astry. Przejechałem od tego czasu ok 20k km i wszystko jest w porządku.
Po rozebraniu dolotu Chevi okazało się, że jedno łożysko oryginalne klap było całkowicie zniszczone. Opel choć używka miał wszystkie jak nowe.
Ja jestem zadowolony. Sam zrobiłem i przy okazji wszystko wyczyściłem jak się należy.
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
-
- Świeżak
- Imię: Janusz
- Samochód: Nubira
- Silnik: 1,8 16v 121KM benzyna F18D3
- LPG: tak; STAG
- Kontakt:
Astra II o ile się nie mylę. Szukałem na Allegro najładniej wyglądającego Z18XE.
-
- Fachman
- Kontakt:
Odkopuję temat . Czy komuś udało się własnoręcznie naprawić te nieszczęsne klapki ? Możecie się podzielić wiedzą jak to zrobiliście ? U mnie koszmar powrócił po podmianie tulei i klapek z Astry II . Luzy są małe na tulejkach i przegubiku , ale są i stukają. Oraz podzielić się wiedzą jak się auto sprawuje bez tych klapek ( po zdemontowaniu).
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Fachman
- Kontakt:
Naprawiłem klapki , a w zasadzie wytulejowałem te nieszczęsne "paneweczki" . Posiłkowałem się filmikiem ze strony ru. Po prostu z blaszki po konserwie wyciąłem dwa paski i wcisnąłem od góry na te dwie szersze panewki . Na te małe paneweczki (użyłem blaszki po puszce z coli) i zrobiłem panewki na oś klapek .Na sucho luzu brak ,zobaczymy ile wytrzyma ten patent. Miałem jeszcze znitować ten przegubig , tak jak to robią ruscy , ale odpuściłem . W pszukiwaniach tych oryginalnych tulejek , znalazłem w necie firmę , która może mieć te panewki - koszt 150 zł .Zadzwoniłem do gościa i mam je mieć pod koniec lipca.
Taka ciekawostka. Wszystkie tulejki plastikowe , są dociskane górną częścia kolekora , dlatego ruscy wkładają paski blaszki od góry , aby zwiększyć docisk. Pasek musi być odpowiednio docięty na szerokoć i długość . Ma prawie owinąć panewkę dookoła . Po mojemu robią błąd , bo panewka jest wybita i należy ją lekko na dole podciąć , a wtedy wejdzie grubsza bkaszka i ściśnie panewkę po bokach ośki i jeszcze dodatkowo od góry. Jak się dobrze przyjrzeć panewki od góry mają taki "resor" - małe wypustki które są właśnie dociskane przez górę kolektora. Podaję namiary do gościa( chyba Litwin) od panewek Repair-Set Warszawa ul.Wiktorii Wiedeńskiej 3/16 tel.+ 48 604-808-221 zestawy naprawcze . https://repair-set.pl/kontakt/
Taka ciekawostka. Wszystkie tulejki plastikowe , są dociskane górną częścia kolekora , dlatego ruscy wkładają paski blaszki od góry , aby zwiększyć docisk. Pasek musi być odpowiednio docięty na szerokoć i długość . Ma prawie owinąć panewkę dookoła . Po mojemu robią błąd , bo panewka jest wybita i należy ją lekko na dole podciąć , a wtedy wejdzie grubsza bkaszka i ściśnie panewkę po bokach ośki i jeszcze dodatkowo od góry. Jak się dobrze przyjrzeć panewki od góry mają taki "resor" - małe wypustki które są właśnie dociskane przez górę kolektora. Podaję namiary do gościa( chyba Litwin) od panewek Repair-Set Warszawa ul.Wiktorii Wiedeńskiej 3/16 tel.+ 48 604-808-221 zestawy naprawcze . https://repair-set.pl/kontakt/
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- sapphir
- Bywalec
- Reputacja: 8
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1,8 F18D4 LPG 140KM
- LPG: LPG BRC
- Inny samochód: Chevrolet Nubira 1.8 CDX+LPG
- Kontakt:
Ja zamawiałem z Ukrainy w 2022 i przyszło, tutaj zamawiałem:
https://klifex.ua/en/vtulki-vpusknogo-k ... a-96416703
Wiem że do nich pisałem i przysłali mi stronę na której płaciłem w dolarach lub euro albo w złotówkach.
Już nie pamiętam, wiem że myślałem że nie przyjdzie bo wojna, ale ku mojemu zdziwieniu przyszło
Nie bawiłem się w używki od opla bo nie wiadomo na co bym trafił.
https://klifex.ua/en/vtulki-vpusknogo-k ... a-96416703
Wiem że do nich pisałem i przysłali mi stronę na której płaciłem w dolarach lub euro albo w złotówkach.
Już nie pamiętam, wiem że myślałem że nie przyjdzie bo wojna, ale ku mojemu zdziwieniu przyszło

Nie bawiłem się w używki od opla bo nie wiadomo na co bym trafił.
-
- Fachman
- Kontakt:
A jaki był koszt całości ? Pamiętasz może?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- sapphir
- Bywalec
- Reputacja: 8
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1,8 F18D4 LPG 140KM
- LPG: LPG BRC
- Inny samochód: Chevrolet Nubira 1.8 CDX+LPG
- Kontakt:
Niestety nie pamiętam, ale wiem że nie była to jakaś wygórowana kwota, liczyłem się ze stratą.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Mam wymienione panewki od kolektora z18xe. Ale problem jest w tej gruszce która ma luzy. Czy ta gruszka od klapek jest częścią zamienną?
-
- Fachman
- Kontakt:
Mozna dokupić z Astry Bertone , Astra B . Luz masz na przegubie , on się wyrabia .. W samej gruszcze jest sprężyna i membrana Ruscy to naprawiają .
https://www.youtube.com/watch?v=XgYCMGFZuiE , https://www.youtube.com/watch?v=Jkw4MWV9Pes
https://www.youtube.com/watch?v=XgYCMGFZuiE , https://www.youtube.com/watch?v=Jkw4MWV9Pes
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Fachman
- Kontakt:
Patent z blaszkami do dzisiaj , działa bez zarzutu. Warto było spróbować naprawić 

VIN >KL1NF35BJ6K335315