czujnik temperatury i błąd poduszek
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
czujnik temperatury i błąd poduszek
Mam problem ze wskazaniami temperatury w moim cruze. pokazuje na wyświetlaczu +15 stopni więcej niż jest w rzeczywistości. Byłem z tym w serwisie ASO i powiedzieli mi że po wymianie czujnika dalej jest to samo więc nie jest to czujnik ale przy kablach doprowadzających znaleźli jedną dodatkową wtyczkę którą wyciągnęli i stwierdzili że coś jest na wiązce nic z tym nie robiąc. Drugą sprawą jest pokazywanie się co jakiś czas błędu sprawdź system poduszek powietrznych, tu Aso stwierdziło że zaśniedziałe były styki przy pasach bezpieczeństwa, skasowali błąd i po jakimś czasie dalej jest to samo. Za to nic niezrobienie zapłaciłem 250 zł. Nie dam auta już do ASO bo kasę biorą a nic nie robią i dlatego mając trochę czasu teraz chciałbym te dwie usterki wyeliminować sam, może ktoś miał podobny problem i jakoś go rozwiązał? Pozdrawiam
Cruze Kombi 1.4T DOHC 140KM, LT+, 2013
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Re: czujnik temperatury i błąd poduszek
Czujnik temp wewnątrz czy na zewnatrz? Co do poduszek to chyba była kampania. Poszukaj na forum.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Ale o co chodzi? Stwierdzili jakąś ingerencję we wiązkę, poprzedni właściciel robił rzeźbę?nemoo pisze:stwierdzili że coś jest na wiązce nic z tym nie robiąc

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
- Czujnik temperatury zewnętrznej
- niby że coś było majstrowane przy wiązce, bo była dodatkowa złączka, której niby nie powinno być ale Pan pokazywał mi to na telefonie więc nawet nie wiem czy w ogóle tam zaglądał.
- co do akcji serwisowej błędu poduszek poszukam
- niby że coś było majstrowane przy wiązce, bo była dodatkowa złączka, której niby nie powinno być ale Pan pokazywał mi to na telefonie więc nawet nie wiem czy w ogóle tam zaglądał.
- co do akcji serwisowej błędu poduszek poszukam
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
znalazłem w internecie o kilka wątków o problemie poduszek powietrznych. Znalazłem złączki pod siedzeniami i wypiąłem je, przepsikałem środkiem do elektryki, wpiąłem ale problem pozostaje dalej. Nie wyskakuje mi numer błędu bo może bardziej konkretnie by można było to zlokalizować, po informacji n wyświetlaczu ciężko.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
odnawiam temat bo nic nie pomaga może spotkał coś ktoś albo zna dobrego elektryka w Szczecinie 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Pytanie czy czujnik jest z Chevi, czy z Opla. Bo ten drugi źle wskazuje.
Co do poduszek, to trzeba skasować błąd po tym psikaniu - sam nie zniknie.
Co do poduszek, to trzeba skasować błąd po tym psikaniu - sam nie zniknie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Przemek
- Fachman
- Reputacja: 20
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Czujnik z Opla przecież nie podchodzi do Cruza ( inna wtyczka ) .
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: kiedyś Cruze :)
- Silnik: 1.6 113KM
- Kontakt:
W cruze przekłamania z temperaturą zewnątrz to chyba norma. U mnie 1 wymiana była jeszcze na gwarancji, a teraz ostatnio zaczął obniżać temperaturę o jakieś 5 - 10 stopni
i non stop pokazuje na minusie albo 6 albo 16 
Na allegro znalazłem niby oryginał za 30 zł, się wymieni i zobaczy co będzie dalej.

Na allegro znalazłem niby oryginał za 30 zł, się wymieni i zobaczy co będzie dalej.
JA: 2018 - Opel Astra J 1.6 115 Darkmoon Blue
RODZINA: 2019 - Opel Astra J 1.4 140 Emerald || 2010 - 2019 Chevrolet Cruze LS+ Moroccan Blue 1.6 113 || 1998 - 2010 Opel Astra F Red 1.4 60
RODZINA: 2019 - Opel Astra J 1.4 140 Emerald || 2010 - 2019 Chevrolet Cruze LS+ Moroccan Blue 1.6 113 || 1998 - 2010 Opel Astra F Red 1.4 60
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Nic nie będzie , obstawiam , że będziesz miał to samo . Czujnik wymieniłem już 2 razy. Oczywiście za każdym razem oryginał hmm coś około 120 zł - sztuka, więc nie sądzę byś za 30 zł go kupił ( no chyba , że walnięty to i tak kasa w błoto ) Hmmm niestety nadal mam podobnie, niby przy drugiej wymianie jest lepiej , trochę trwa zanim czujnik załapie temperaturę, ale do końca i tak nie wierze w jego wskazania.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Coś jest nie tak w takim razie nie z czujnikiem. Jak nie miałem problemów w zadnym z Cruze. Różnica była maks 1-2 stopnie
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Hmm nie no u mnie też jest podobnie różnica 1-2 stopnie ,tylko problem jest z tym że długo się przestawia . np. w lecie rano jadę do pracy jest 12 w dzień postoję w słońcu robi się 25 , wsiadam w auto jadę , to dopiero po kilkunastu minutach z 12 robi się 25. O dziwo w zimie nie ma tego problemu , ale pewnie dlatego że w zimie nie ma takich dużych skoków temperatury jak w lecie.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Czytajcie instrukcję, gdzie jest jasno napisane, że w Cruzie temperatura na czujniku rośnie długo, natomiast w przypadku spadku temperatury reakcja jest szybka. To że w lato gdzie w nocy jest np. 12 stopni a za dnia 25, to potrafi minąć 10-15 minut zanim taka temperatura zostanie wskazana.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
No i się wiele wyjaśniło , chociaż dla mnie to jest coś nie tak, skoro czujnik temperatury Opla z 2007 roku, działa lepiej i precyzyjniej niż w Cruzie z 2013 r. ( zresztą to nie jedyna rzecz- część, która działa gorzej niż w Oplu H.) no ale cóż...bywa 

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Prawdopodobnie ma to swój cel. W przypadku spadku temperatury, ten spadek może wiązać się to z nagłą zmianą warunków na drodze - oblodzenie, więc lepiej żeby temperatura spadała szybko, i informowała użytkownika że warunki się zmieniły.
W odwrotnym przypadku - zatrzymamy się latem na światłach i zamiast 22*C, byśmy mieli nagle 30-35*C bo słońce/silnik/chłodnica ogrzała by czujnik.
W odwrotnym przypadku - zatrzymamy się latem na światłach i zamiast 22*C, byśmy mieli nagle 30-35*C bo słońce/silnik/chłodnica ogrzała by czujnik.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Ja aż tak nie zagłębiał bym się w intencje producenta , i raczej uznałbym to za porażkę , bo w Oplu jak jest 30 to mam 30 , jak 20 to 20 i nie skacze mi temperatura ,czy też nie zmienia się zależnie od słońca, chłodnicy itp itd. Wiem , że gówniana coraz to bardziej nowoczesna elektronika w samochodach może to wymuszać, ale już od dawna wiadomo , że malucha można było naprawić pod blokiem, a teraz bez serwisu w współczesnym samochodzie nawet żarówki nie wymienisz, ba kół nie zmienisz bo czujnik ciśnienia powietrza zaraz wywali ci błąd na desce który , oczywiście serwis skasuję w 2 minuty, no i tez skasuję twój portfel na około 100 zł.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Taka charakterystyka wyświetlania to nie kwestia czujnika tylko algorytmu w oprogramowaniu BCM. U siebie nie zauważyłem tak dużej bezwładności, natomiast nagminne jest zaniżone wskazanie gdy zamoknie. Deszcz lub po myjni i jest 10C mniej. Co wydaje się naturalnym zjawiskiem fizyki, gdy woda odparowując zabiera ciepło.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Umnie jest normalnie. Nie zmienia mi się temperatura po zamoknięciu czujnika. A na pewno nie o 10 stopni.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Musi się zmieniać. Wystarczy ruszyć żeby był wiatr.

-
- Fachman
- Kontakt:
Zmiany rzędu jednego stopnia. Czyli błąd statystyczny. Jak jest wiatr to jest temperatura odczuwalna, a czujnik nie odczuwa tylko mierzy. ;-)
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Mariusz a skąd się bierze temperatura odczuwalna, co to zjawisko oznacza?
Poczytaj. Poczytaj też o takim zjawisku "energia parowania" czy "ciepło parowania", jak działają lodówki, klimatyzatory, ludzki pot a także dlaczego na pustyni skórzane bukłaki na wodę nomadów są ciągle lodowate mimo wysokiej temperatury na zewnątrz.
Wracając do tematu skoro zauważyłeś spadek tylko 1C tzn, że powoli jechałeś.

Poczytaj. Poczytaj też o takim zjawisku "energia parowania" czy "ciepło parowania", jak działają lodówki, klimatyzatory, ludzki pot a także dlaczego na pustyni skórzane bukłaki na wodę nomadów są ciągle lodowate mimo wysokiej temperatury na zewnątrz.
Wracając do tematu skoro zauważyłeś spadek tylko 1C tzn, że powoli jechałeś.

-
- Fachman
- Kontakt:
Masz rację, ale......
Nie wierzę, że przy dzisiejszej temperaturę ( w Opolu -1, -2) komuś pokaże -10. Przecież nasze bolidy tak szybko po mieście nie śmigają.
Sprawdzę w sobotę jak do Krakowa będę jechał.
Nie wierzę, że przy dzisiejszej temperaturę ( w Opolu -1, -2) komuś pokaże -10. Przecież nasze bolidy tak szybko po mieście nie śmigają.
Sprawdzę w sobotę jak do Krakowa będę jechał.
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: kiedyś Cruze :)
- Silnik: 1.6 113KM
- Kontakt:
U mnie pokazałby tyle.
JA: 2018 - Opel Astra J 1.6 115 Darkmoon Blue
-
- Fachman
- Kontakt:
A więc jestem po testach. Przy temperaturze -7 na postoju(teren zabudowany) podczas jazdy było -10(poza terenem zabudowanym).
Więc 3 stopnie różnicy. Podczas jazdy na autostradzie -3 na wyświetlaczu i -2,5 na termometrze na autostradzie. Maksymalna różnica to 1 stopień.
Więc 3 stopnie różnicy. Podczas jazdy na autostradzie -3 na wyświetlaczu i -2,5 na termometrze na autostradzie. Maksymalna różnica to 1 stopień.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:

Może więc wyjaśnię. W fizyce istnieje takie zjawisko jak energia zmiany stanu skupienia. W przypadku przechodzenia cieczy w stan gazowy, czyli parowanie (ale także sublimacja czyli ze stanu stałego w gazowy) pobierana jest z zewnątrz energia(czyli ciepło). Oznacza to, że ośrodek na którym znajduje się ciecz, która zmienia stan skupienia na gazowy automatycznie traci energię = wychładza się. Zjawisko następuje tym szybciej im intensywniej dochodzi do zmiany. Wiatr, nadmuch przyspieszają proces wymuszając szybsze przechodzenie cząsteczek z cieczy w gaz. Z tego zjawiska korzysta rzesza ssaków u których termoregulacja organizmu opiera się na odparowaniu cieczy. U ludzi, koni i jeszcze innych system jest najdoskonalszy bo ogarnia całe ciało (pocimy się). Z tego zjawiska korzystają wszelkie agregaty chłodnicze - czynnik odparowując zabiera ciepło z wymiennika(schładza je). Dlatego też ciecz w trakcie wrzenia ma stałą temperaturę - bo cała dostarczana energia idzie na zmianę stanu skupienia. Bukłaki pustynnych Beduinów zawierają schłodzoną wodę, mimo iż temperatura na zewnątrz sięga 50C. Dlatego, że nie są idealnie szczelne, przesiąkają i na zewnątrz ciągle są wilgotne, ta wilgoć intensywnie paruje, na terenach gdzie żyją wiecznie wieje wiatr, który tworzy z takiego bukłaka niezłą chłodziarkę.
Więc mokry czujnik po myjni, czy w deszczu przekłamuje i to nawet o 10C przy szybkiej wymianie powietrza. Póki nie wyschnie. Zwłaszcza, że system pomiaru reaguje szybciej w dół, jak koledzy pisali. No chyba, że jest mróz to wtedy trudno żeby woda na nim parowała, bo jeśli w ogóle jest to zamarzła

I vice versa w przypadku zmiany stanu skupienia z gazu do cieczy, substancja oddaje energię. Dlatego żebra na tyle lodówki są gorące, a klima w aucie wymaga chłodnicy.