Auto gaśnie podczas jazdy problemy z odpalaniem kontrolka świecy żarowej
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: Cruze LT 2010
- Silnik:
- Kontakt:
Auto gaśnie podczas jazdy problemy z odpalaniem kontrolka świecy żarowej
Witam, od 2 dni borykam się z problemami w Cruze LT 2010 2.0 VCDI 97k przebiegu (W moim posiadaniu przejechane 1,5k). Podczas jazdy na 2 biegu zapaliła się na pół sekundy kontrolka świecy żarowej i po chwili auto zgasło, następnie nie mogłem go odpalić (holowanko do domu i w trakcie odpaliłem). Na drugi dzień objawy jeszcze gorsze. Auto gaśnie na dojazdach do skrzyżowań albo po przekroczeniu ich. Raz zgasło mi nawet na 4 biegu licznik wskazał prędkość 100km/h a pedał gazu nie reagował. Podczas cofania zauważyłem że zapala się kontrolka świecy i słychać jakieś stuknięcie pod maską. Dzieje się tak co pewien czas nie ma reguły. Potrafię przejechać 5 km bez problemu albo 1km w mieście i auto gaśnie 2 razy. Czasami po zgaśnięciu nie da się go odpalić w ogóle nie kręci (słychać jedno kliknięcie i cisza). Auto potrafi zgasnąć w trakcie jazdy i się samo odpalić z efektem jakby przyduszenia. Oczywiście komputer u mechanika nic nie pokazał. Jestem obecnie za granicą nie mam możliwości pojechania do ASO. Wyczytałem, że może to być pompa paliwa w zbiorniku lub wiązka kabli odpowiedzialna za sterowanie silnika. Czy ktoś z Was miał podobne problemy i jak je rozwiązał?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Auto gaśnie podczas jazdy problemy z odpalaniem kontrolka świecy żarowej
Bez diagnozy komputerowej to jest gdybanie. Do twoich pomysłów dołożę jeszcze pęknięcie rury od turbo.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
A najprościej-paliwo? Jest zima , może zatankowałeś trefne paliwo i parafina zatyka przewody?Problemy z elektryką wyjdą w ASo, nie pali się kontrolka check engine?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Zatankowałem lepszego diesla na orlenie, później już w niemczech na stacji na której zawsze tankuje i nigdy nie było problemów. "Kontrolka silnika" gaśnie po odpaleniu silnika i więcej się nie wyświetla.
-
- Świeżak
- Imię: Grzegorz D
- Samochód: cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Część mam podobne objawy ( miałem ) poruszaj kablami podczas pracy silnika pod maską , u mnie problem ustąpił pidczas odpięcia komputera , zaśniedziałe styki ? Sam nie wiem
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Grzegorz oddałem do kolejnego warsztatu i też nic nie znaleźli, ale auto "ozdrowiało". Dziś natomiast na biegu wstecznym zapala się kontrolka od czujników parkowania i nie pikają przy przeszkodzie zawsze coś....
-
- Świeżak
- Imię: Patryk
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 125km diesel
- LPG: nie
- Kontakt:
temat stary ale odswieże, czy ktos map odobne problem i wie jak go rozwiazac.