Nie mam niestety własnego garażu z dostępem do wody - dlatego postanowiłem skorzystać z myjni samochdowej w godzinach późno wieczornych

Przy wykorzystaniu 4 rąk całość zajęła nam 4h.
Poniżej instrukcja obsługi krok po kroku.. może ktoś będzie chciał skorzystać z mojego sposobu

1. Mycie auta myjką ciśnieniową
2. Mycie auta ręcznie na dwa wiadra. W jednym mamy czystą wodę, w drugim wodę z szamponem. Użyłem Shiny Garage ORANGE
3. Osuszenie auta mikrofibrą
4. Zastosowanie środka T&G, który rozpuszcza smołę, asfalt, kleje, etc. Użyłem Shiny Garage Green Tar&Glue
5. Spłukanie oraz osuszenie auta mikrofibrą
6. Zastosowanie środka do usunięcia metalicznych zanieczyszczeń. Użyłem Shiny Garage D-TOX
7. Spłukanie oraz osuszenie auta mikrofibrą
8. Glinkowanie - usuwanie pozostałych zanieczyszczeń na lakierze. Do poślizgu wykorzystałem wodę wraz z szamponem - tym samym, który użyłem do mycia.
9. Spłukanie oraz osuszenie auta
10. Wykorzystanie cleanera - wymycie zanieczyszczeń z zastosowanych środków oraz odtłuszczenie auta. Użyłem Tenzi IPA Cleaner
11. Osuszenie auta mikrofibrą
12. Zastosowanie wosku najlepiej z duża zawartością Carnauby. Użyłem PREMIUM LIQUID WAX od CleanTechCo
Efekt - WOW!

Efekt powinien utrzymać się do 3 miesięcy, na szczęście przy odnowieniu warstwy wosku wystarczy umyć auto, zastosować cleaner i położyć wosk. Powinno zając to zdecydowanie mniej czasu

W międzyczasie można zastosować quick detailer, który nada błysk autu i wyrówna ubytki wosku.