Demontaż osłon bagażnika w Cruze 5d
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Demontaż osłon bagażnika w Cruze 5d
Wie może ktoś, jak zdemontować lewą osłonę bagażnika, aby nie rozbierać całego bagażnika i przy okazji nie pourywać zaczepów?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Demontaż osłon bagażnika w Cruze 5d
Żeby zdjąć boczek, to pół bagażnika trzeba wyjąć.
- najpierw demontujemy górną cześć (jedna śrubą pod napisem airbag) i 5x spinki zatrzaskowe
- proponują demontaż oparcia siedzenia i samego siedzenia
- proponują demontaż nakładki dolnej progu drzwi tylnych (zatrzaski plastikowe trzymają boczek z bagażnika)
- proponują demontaż nakładki progu bagażnika - nie ma śrub same zatrzaski metalowe
a na koniec mamy dostep do boczka
Jest tego sporo i czasem ciężko to opanować.
Po południu postaram się wstawić szkice.
- najpierw demontujemy górną cześć (jedna śrubą pod napisem airbag) i 5x spinki zatrzaskowe
- proponują demontaż oparcia siedzenia i samego siedzenia
- proponują demontaż nakładki dolnej progu drzwi tylnych (zatrzaski plastikowe trzymają boczek z bagażnika)
- proponują demontaż nakładki progu bagażnika - nie ma śrub same zatrzaski metalowe
a na koniec mamy dostep do boczka
Jest tego sporo i czasem ciężko to opanować.
Po południu postaram się wstawić szkice.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki
Tego się właśnie obawiałem. Wcześniej zdążyłem już urwać dwie spinki przy demontażu nakładki progu bagażnika k....mać

Tego się właśnie obawiałem. Wcześniej zdążyłem już urwać dwie spinki przy demontażu nakładki progu bagażnika k....mać

- etac
- Prezes
- Kontakt:
W pierwszym Cruze tez urwalem przy pierwszym demontazu.
Super Glue i działa znowu.
Super Glue i działa znowu.

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Ach jakże ja kocham wszelkiego rodzaju zatrzaski, plastiki i tego typu konstrukcje. Po prostu żyć bez nich nie mogę. Gdy zabieram się do rozbiórki, najpierw odchorowuję to a potem w trakcie następuje rezygnacja albo dewastacja. A wtedy lepiej żeby dzieci i księży nie było w pobliżu.

- maro
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ja po pierwszym boczku drzwi kierowcy pojechalem do aso i kupiłem 10 spinek niebieskich i 10 zielonych...
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Etak! jeszcze raz dzięki za szkice.
Przy demontażu nakładki progu drzwi przednich urwałem jedną spinkę, przy demontażu nakładki progu tylnych drzwi bez strat a przy demontażu nakładki progu bagażnika urwana jedna spinka. Przy demontażu tych trzech elementów udało mi się przeciągnąć kabelek
od radia do tylnej kamery. Problemem jest podłączenie kamery w obwód żarówek cofania. Po przeanalizowaniu szkiców rezygnuję z demontażu boczków bagażnika a przewody do zasilania kamery wepnę w wiązkę biegnącą pod nakładką tylnych drzwi.
Dzisiaj odkryłem jeszcze jeden problem. Chciałem zamontować kamerę cofania i okazało się, że ta jest dedykowana do sedana, do hatchbacka się nie nadaje, bo mocowanie lampek (zatrzaskowe) jest inne
Szukałem w necie kamerki dedykowane do hatchbacka i nie znalazłem. Będę przerabiał mocowanie tej kamerki i zamontuję ją dokładnie pośrodku zderzaka w otworze rewizyjnym zderzaka między lampkami oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Jak skończę z kamerą to na pewien czas dam sobie spokój z wszelkimi modernizacjami auta bo na dzień dzisiejszy czuję duży przesyt takich robót
Przy demontażu nakładki progu drzwi przednich urwałem jedną spinkę, przy demontażu nakładki progu tylnych drzwi bez strat a przy demontażu nakładki progu bagażnika urwana jedna spinka. Przy demontażu tych trzech elementów udało mi się przeciągnąć kabelek
od radia do tylnej kamery. Problemem jest podłączenie kamery w obwód żarówek cofania. Po przeanalizowaniu szkiców rezygnuję z demontażu boczków bagażnika a przewody do zasilania kamery wepnę w wiązkę biegnącą pod nakładką tylnych drzwi.
Dzisiaj odkryłem jeszcze jeden problem. Chciałem zamontować kamerę cofania i okazało się, że ta jest dedykowana do sedana, do hatchbacka się nie nadaje, bo mocowanie lampek (zatrzaskowe) jest inne

Szukałem w necie kamerki dedykowane do hatchbacka i nie znalazłem. Będę przerabiał mocowanie tej kamerki i zamontuję ją dokładnie pośrodku zderzaka w otworze rewizyjnym zderzaka między lampkami oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Jak skończę z kamerą to na pewien czas dam sobie spokój z wszelkimi modernizacjami auta bo na dzień dzisiejszy czuję duży przesyt takich robót

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Pewnie kamera jest taka jak do Aveo T300.
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Całe szczęście, że dałem sobie na wstrzymanie i nie demontowałem boczku bagażnika. Kompletnie straciłem percepcje logicznego myślenia, chyba przez te pourywane zaczepy. Do głowy sobie wbiłem, że lamp cofania jest dwie i są zespolone z kloszami
tylnymi
W hczbeku jest tylko jedna i mieści się w zderzaku z prawej strony. Przewody do niej są w tej samej wiązce, co oświetlenie tablicy rejestracyjnej, czyli super dostęp
tylnymi

W hczbeku jest tylko jedna i mieści się w zderzaku z prawej strony. Przewody do niej są w tej samej wiązce, co oświetlenie tablicy rejestracyjnej, czyli super dostęp