Problem ze sprzęgłem
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Maciek
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 110KM,LPG
- LPG: Tak
- Kontakt:
Problem ze sprzęgłem
Witam,
Jadąc po trasie zapadł mi się pedał sprzęgła do samego dołu, po zatrzymaniu i po chwili zrobil się twardszy i ciężko ale się dało zmienić bieg lecz po chwili jazdy znowu wysprzęglenie nie było możliwe więc na kolejnym postoju wróciła znowu możliwość wysprzeglenia jednak nalezalo docisnąć pedał maksymalnie i z wielkim trudem udało się to lecz dalej po jeździe juz całkowicie straciła się możliwość wysprzeglenia i już nie wróciła. Sprawdziłem stan w zbiorniczku jest pełny przewody suche skrzynia tez w okolicach wejścia przewodu do wysprzęglika centralnego. Jest możliwość ze to pompa ? Jak to zweryfikować?
Jadąc po trasie zapadł mi się pedał sprzęgła do samego dołu, po zatrzymaniu i po chwili zrobil się twardszy i ciężko ale się dało zmienić bieg lecz po chwili jazdy znowu wysprzęglenie nie było możliwe więc na kolejnym postoju wróciła znowu możliwość wysprzeglenia jednak nalezalo docisnąć pedał maksymalnie i z wielkim trudem udało się to lecz dalej po jeździe juz całkowicie straciła się możliwość wysprzeglenia i już nie wróciła. Sprawdziłem stan w zbiorniczku jest pełny przewody suche skrzynia tez w okolicach wejścia przewodu do wysprzęglika centralnego. Jest możliwość ze to pompa ? Jak to zweryfikować?
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 30
- Imię: Bartosz
- Samochód: Evanda
- Silnik: 2.0 L88
- Kontakt:
Re: Problem ze sprzęgłem
zobacz od spodu skrzyni czy nie cieknie płyn hamulcowy. potem pompa a najgorsza rzecz wysprzeglik
-
- Świeżak
- Kontakt:
Wlasnie płynu nie ubyło kompletnie nic tyle co było w zbiorniczku to jest a co dziwne nagle przestało sprzęgło działać bez jakichkolwiek objawów wcześniej
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Odpowietrzyć sprzęgło.
Jeżeli po czasie zrobi się to samo to najczęściej pada wysprzęglik w skrzyni biegów,
Rzadziej pompa ale niewykluczam.
Jeżeli po czasie zrobi się to samo to najczęściej pada wysprzęglik w skrzyni biegów,
Rzadziej pompa ale niewykluczam.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Wczoraj wymieniłem część płynu co była w zbiorniczku na nowy, stary był dosłownie czarny i po kilku pompowaniach sprzęgłem słychać było przepływ płynu w wężyku od pompy do wysprzęglika a następnie sprzęgło stopniowo z każdym pompowaniem twardniało az do uzyskania normalnej twardości i udało się normalnie wysprzęglać skrzynię. Płyn nie był zmieniany conajmniej 8 lat ile posiadam samochod a nawet i dłużej, czy zużycie płynu mogło wpłynąć na tą sytuację?
- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Jak łapał wilgoć to możliwe, jest bardzo higroskopijny. Korek zbiorniczka cały?
- chocisz
- Profesjonalista
- Reputacja: 38
- Imię: wojtas
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
Przy wysprzęgliku też jest odpowietrznik, ale ruszyć go graniczy z cudem 

-
- Świeżak
- Kontakt:
Próbowałem odkręcić ten na wysprzegliku bez szans praktycznie
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Zawsze warto puknąć go od góry lekko młotkiem.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
To w lacetti gdzie jescze jest miejsce do odpowietrzania jak nie na skrzyni przy wysprzęgliku ?
Ja zawsze myslalem że tylko tam ciężki dostęp ale z odkręceniem nigdy nie bylo problemu
Tam przy skrzyni nie pukal bym w niego młotkiem bo jest polączony rurką bezpośrednio z wysprzęglikiem i cały się rusza można coś uszkodzić i dopiero bedzie trzeba skrzynie zrzucać
Jezeli chodzi o to czy stary płyn mógłbyć przyczyną ?
Tak, w przypadku gdy nigdy nie był wymieniany,
Ale cieszyłbym się dopiero jak przez tydzień będzie dobrze
Mozesz zrobić test czy wysprzeglik jest szczelny napewno.
Naciskasz bardzo delikatnie na pedal sprzęgła dosłwnie aby skasować ten martwy ruch pedału, i do czasu gdy czujesz już opór, i tak trzymasz w tej pozycji z minutkę,
Jezeli nie będzie się pomału zapadało sprzęgło to raczej powinno wszystko działać
Ja zawsze myslalem że tylko tam ciężki dostęp ale z odkręceniem nigdy nie bylo problemu
Tam przy skrzyni nie pukal bym w niego młotkiem bo jest polączony rurką bezpośrednio z wysprzęglikiem i cały się rusza można coś uszkodzić i dopiero bedzie trzeba skrzynie zrzucać
Jezeli chodzi o to czy stary płyn mógłbyć przyczyną ?
Tak, w przypadku gdy nigdy nie był wymieniany,
Ale cieszyłbym się dopiero jak przez tydzień będzie dobrze
Mozesz zrobić test czy wysprzeglik jest szczelny napewno.
Naciskasz bardzo delikatnie na pedal sprzęgła dosłwnie aby skasować ten martwy ruch pedału, i do czasu gdy czujesz już opór, i tak trzymasz w tej pozycji z minutkę,
Jezeli nie będzie się pomału zapadało sprzęgło to raczej powinno wszystko działać
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
No dobra , płyn wymieniłeś w zbiorniczku , a reszta trasy do wysprzęglika? Przecież tam też może być woda? Też chcialem odpowietrzyć wysprzęglik ale się poddałem .Wymień cały płyn w układzie hamulcowym na nowy, bo za moment może się okazać , że nie masz czym hamować. Pompa ABS też pracuje na płynie .
VIN >KL1NF35BJ6K335315