XaRaDaS pisze:Będę wymieniał filtr i olej, o ile olej to mam wybrany, to nie wiem jaki filtr wybrać, czy sugerować się ceną tylko, czy też marką, na alldrogo jest tego pełno od jakiś no-name przez bosch, knecht itp. Ceny to od 6 zł. do około 20 zł.

Czy taki bosch lub knecht będzie lepszy niż np. filtron ?
Bosch do lacetti ma 140cm materiału filtracyjnego
Ja kupuję boscha - cena nie jest bardzo wysoka, i nie narzekam
XaRaDaS pisze:Co do uszczelki, to nie wiem jaką wybrać, ostatnio zauważyłem wyciek na górze silnika, jak zdjąłem tą plastikową pokrywę to przy świecach zebrało się troszkę oleju, chyba że to nie wina uszczelki lecz czegoś innego ? Może na weekend podjadę na działkę i cyknę fotki jak to wygląda
Uszczelki czego ?
To o czym mówisz to uszczelka pokrywy zaworów - jeśli nie cieknie mocno - IMHO olać (u mnie też zapocone). Jeśli chcesz robić to w internecie dobre opinie ma erling, a od siebie dodam, że jeśli będziesz uszczelniał to sprawdź czy w miejscach śrub w plastikowym deklu są metalowe tuleki (które trochę wystają od strony głowicy), jeśli tak to delikatnie je spiłuj - ta operacja + posmarowanie sylikonem (EDIT: na rosyjskich stronach pisze, ze nie należy używać sylikonu w lacetti bo może uszkodzić się sonda lambada - więc uwaga) dekla i głowicy (po odtłuszczeniu) wystarczyła żeby przestało ciec (nie w lacetti, ale konstrukcja podobna) - a wcześniej uszczelniał "dobry" mechanik ("da się nową uszczelkę i musi przestać cieć" - taa na pewno

), i samemu raz (drugi raz założyliśmy na tej samej uszczelce, ale zeszlifowałem tuleki i daliśmy sylikon).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.