Swiatła w Cruze

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Reputacja: 20
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Re: Swiatła w Cruze

Post autor: Przemek » 25 sty 2021, o 21:50

barus pisze:
25 sty 2021, o 19:40
A wcześniej pisałeś, że żółty przewód, według instrukcji, ma być wolny niepodłączony?
Pisałeś, że LED-y po zakupie pracowały dobrze, a później zaczęły fiksować a w ostatnim wątku piszesz, że takie takie zjawisko występowało od początku?
To ja już teraz niczego nie rozumiem {:/

Dodano po 4 minutach 52 sekundach:
Mimo wszystko z tego co zdąrzyłem się o tych LED-ach dowiedzieć z twojego opisu to uważam, że Te LED-y są sprawne.
Napisałem że po podłączeniu z instrukcji bez przekaźnika efekt był jak teraz( czyli żarzenie zwał jak zwał) i dlatego poprosiłem o pomoc Mariusz który pomógł mi zainstalować przekaźnik . Na przekaźniku działało wszystkim super przez kilka tygodni i parę dni temu zaczęły się problemy

Dodano po 2 minutach 9 sekundach:
etac pisze:
25 sty 2021, o 19:18
no to złóż oficjalną reklamacje
Montowałem je kilka dni specjalnie robiłem do nich uchwyty z fabrycznej obudowy halogena , demontowalem zderzak lampy , jak miałbym od nowa wszystko robić ustawiać na stacji diagnostycznej itp.itd to chyba bym padł ☹️

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 sty 2021, o 21:54

Da rady. :tak:
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 25 sty 2021, o 21:54

wszim pisze:
25 sty 2021, o 20:20
Żółty do masy!

Dodano po 9 minutach 49 sekundach:
barus pisze:Co do żółtego przewodu to przed połączeniem go z masą, wcześniej bym dokonał pomiaru, czy na nim pojawia się jakiekolwiek napięcie.
Jeżeli ten przewód jest określony jako wejściowy to nie ma ryzyka. Inaczej gdzie sens instrukcji?
Bo pewnie nie dali mu rezystora pull-down tylko zostało wysokoimpendancyjne wejście (już pisałem). Więc pomiar miernikiem wejścia wysokiej impedancji pokaże "cokolwiek". I na tym pewnie polega wada wersji 1 modułu świateł.
Nie zmienia faktu, że Przemek miesza zeznania jak za swoich dobrych czasów. Chyba już wszyscy się pogubili łącznie z reżyserem. :Y
Nic nie mieszam ciągle powtarzam to samo tylko już nie rozumiem co mam zrobić

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 sty 2021, o 21:55

Żółty do masy.

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 25 sty 2021, o 21:55

wszim pisze:
25 sty 2021, o 21:54
Da rady. :tak:
Co da rady?

Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
barus pisze:
25 sty 2021, o 21:25
Teraz już wiem, że żółty przewód służy do włączenia /wyłączenia trybu świateł pozycyjnych.
Podanie napięcia 12V – tryb zał. św. pozycyjnych, 0V – wył. św. pozycyjne.
Teraz trzeba zrobić kilka prób w konfiguracji podłączenia LED, łącznie z połączeniem żółtego
przewodu do masy.
Objaw usterki świadczy o tym, że przy pojawieniu się pulsacji PWM LED-y zaczynają fiksować,
bo przy załączonym zapłonie bez silnika LED-y sprawują się prawidłowo.
Prawie na pewno trzeba coś zmienić w obwodzie przekaźnika, najlepiej kupić taki z diodą zabezpieczającą cewkę, albo wlutować diodę w podstawkę, albo wstawić diodę i kondensator na zasilaniu cewki przekaźnika, tak jak ja mam zrobione.
Trzeba po kolei wykluczać źródła zakłóceń.
Ale jak to zrobić z @Przemkiem skoro cokolwiek mu zaproponujemy to i tak tego nie wykona :zastanawiasie:
Moja podstawka ma diode
Załączniki
IMG_20210124_214838.jpg

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 sty 2021, o 21:58

Dasz radę podłączyć żółty kabelek do masy. I napisać czy pomogło.

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 25 sty 2021, o 22:02

Czyli podłączam jak z instrukcji i żółty do masy akumulatora , a jak nie pomorze to podłączam jak miałem teraz ( wersja Mariusza ) i również daje żółty do minusa akumulatora.
Załączniki
Screenshot_2021-01-25-12-09-33-299_com.android.chrome.jpg

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 sty 2021, o 22:09

Nie wiem która była wersja Mariusza.
To zastosuj.
viewtopic.php?f=29&t=215&start=575#p175437

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 25 sty 2021, o 22:14

Ok czyli fabryczna ( nie będę narazie mieszał bo dokładnie nie pamiętam ale przy niej chyba przekaźnik nie ,,pykał,, czyli się nie załączał,hmm ale może właśnie dlatego że żółty przewód zostawiałem wolny) ale jutro to sprawdzę na 100%, a wersja Mariusza to właśnie wytłuszczone zmiany w tekście.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 sty 2021, o 22:24

Żółty nie mógł mieć znaczenia dla przekaźnika. Mariusz mógł dobrze sugerować polaryzację podłączenia cewki przekaźnika. Bo wg tego co pokazywałeś masz diodę w podstawce, czyli ona wymusza gdzie + a gdzie minus na te dwa piny cewki 85 i 86. W jedna stronę dobrze będzie działać a w drugą będzie robić zwarcie i zapewne krzyk z BCM. Natomiast nie wiem jak tam jest podłączona dioda. Nie wiem czy tu się zachowuje jakieś standardy numeracji tych pinów i włączania diody. Myślę inżyniersko, nie znam standardów elektromotoryzacji.

Dodano po 14 minutach 4 sekundach:
Tak. ten schemat jest zły gdy jest tam dioda. Bo standard podłączonej diody jest taki
Obrazek
Czyli trzeba zasilić cewkę przekaźnika tak jak radził Mariusz. Masa na 85 a na 86 zasilanie postojówki. Wtedy dioda jest podłączona zaporowo i gasi przepięcia a nie tworzy zwarcia na zasilaniu przekaźnika.
A do tego żółty do masy :D

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 25 sty 2021, o 22:44

Obrazek się nie załączył ☹️ ale ok rozumiem że mam podłączyć tak jak miałem tylko żółty mam podpiąć pod minusowa kleme akumulatora i tym sposobem po jakimś czasie przekaźnik nie powinien zacząć świrować . Ok jutro spróbuję dzięki 😉👍

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 sty 2021, o 22:45

Uszkodzić mogłeś diodę. Uszkodzona może robić teraz zwarcie, niezależnie jak się podepniesz. Przekaźnika teoretycznie nie mogłeś zepsuć.

Dodano po 1 minucie 3 sekundach:
Przeczytaj moje wpisy bo je uzupełniłem.

Dodano po 3 minutach 17 sekundach:
Ale chyba pisałeś, że dioda sprawna :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 25 sty 2021, o 22:51

Sprawdzałem wczoraj diodę miernikiem i w jednym kierunku było 0,98 a w drugim nie było wcale więc raczej nie jest uszkodzona. To może nie kupować kolejnego przekaźnika tylko spróbować na tym co mam .

Dodano po 1 minucie 19 sekundach:
No chyba że uszkodzona dioda daje inne ,,objawy,,

Dodano po 3 minutach 27 sekundach:
Ale przekaźnik w aucie załączał się ( bo było słychać charakterystyczne ,,pykanie,, więc rzeczywiście raczej nie jest uszkodzony) tylko ledy się nie załączały ale załączały jak chciały ,ale może rzeczywiście ten problem rozwiąże podpięcie żółtego przewodu do masy

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 sty 2021, o 23:02

Dioda sprawna. Przekaźnik sprawny. Żółty do masy.

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 25 sty 2021, o 23:02

Ok jutro po pracy spróbuję serdeczne dzięki

barus
Wymiatacz
Reputacja: 35
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 26 sty 2021, o 13:30

A to jednak jest dioda w podstawce, czyli schemat podłączenia LED niedostosowany pod tą diodę, bo ona chyba jest podłączona standardowo w podstawce i dlatego zwarcie.
Ciągle mówicie o jakimś schemacie Janusza, którego nigdzie nie widzę :zastanawiasie: .

Czyli to musi zadziałać, bo faktycznie żółty kabelek jest jednak włączony do układu modułów i służy do przełączenia trybów pracy LED, nieuziemiony działa jak antena i zbiera zakłócenia z instalacji.
@Przemek a jak świecą ci światła przeciwmgielne, jaka jest barwa twoich świateł, bo są dwa rodzaje
tych duoledów, biała i żółta, mówią, że żółta lepiej się nadaje do przeciwmgielnych, lepiej widać we mgle, biała zlewa się z kolorem mgły i dużo gorzej widać. Kupiłbym je, ale te, które mam nie chcą się zepsuć :| , a świecą bardzo mocno, ale są tylko jednofunkcyjne. Mi jednak brakuje przeciwmgielnych.
Są takie zakręty gdzie przy mocnym skręcie w prawo nic nie widać po tej stronie, tak mam w Tabaszowej jak skręcam w kierunku szkoły, kompletnie nic nie widać, w jakiej odległości jadę od bocznych słupków z prawej strony, przy deszczu nawet kierunkowskazy nie pomagają.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 26 sty 2021, o 13:44

barus pisze:Czyli to musi zadziałać, bo faktycznie żółty kabelek jest jednak włączony do układu modułów i służy do przełączenia trybów pracy LED, nieuziemiony działa jak antena i zbiera zakłócenia z instalacji.
Dlatego żółty do masy, do masy żółty :punk:

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 26 sty 2021, o 13:52

barus pisze:
26 sty 2021, o 13:30
A to jednak jest dioda w podstawce, czyli schemat podłączenia LED niedostosowany pod tą diodę, bo ona chyba jest podłączona standardowo w podstawce i dlatego zwarcie.
Ciągle mówicie o jakimś schemacie Janusza, którego nigdzie nie widzę :zastanawiasie: .

Czyli to musi zadziałać, bo faktycznie żółty kabelek jest jednak włączony do układu modułów i służy do przełączenia trybów pracy LED, nieuziemiony działa jak antena i zbiera zakłócenia z instalacji.
@Przemek a jak świecą ci światła przeciwmgielne, jaka jest barwa twoich świateł, bo są dwa rodzaje
tych duoledów, biała i żółta, mówią, że żółta lepiej się nadaje do przeciwmgielnych, lepiej widać we mgle, biała zlewa się z kolorem mgły i dużo gorzej widać. Kupiłbym je, ale te, które mam nie chcą się zepsuć :| , a świecą bardzo mocno, ale są tylko jednofunkcyjne. Mi jednak brakuje przeciwmgielnych.
Są takie zakręty gdzie przy mocnym skręcie w prawo nic nie widać po tej stronie, tak mam w Tabaszowej jak skręcam w kierunku szkoły, kompletnie nic nie widać, w jakiej odległości jadę od bocznych słupków z prawej strony, przy deszczu nawet kierunkowskazy nie pomagają.
Mariusza a nie Janusza😉 to taki nasz kolega z forum ma pod opieką dwa Cruze i głowę nie od parady ,pomagał mi podłączać kilka instalacji w Cruze a jak któraś nie działała zawsze potrafił znaleźć problem ,mega pozytywna osoba 👍 Ja mam przeciwmgielne białe( szczerze to że są dwa rodzaje dowiedziałem się niedawno- jak już miałem swoje) ale kilka razy we mgle ich użylem i napewno lepiej świecą niż standardowe a czy gorzej od żółtych led? niestety nie wiem bo nie mam porównania ale teoretycznie masz rację piszą że żółte świecą wyraźniej. Ogólnie cały zestaw jest solidnie wykonany lampy są w soczewce wyraźnie świecą gdyby nie zawirowania z ich działaniem to bardzo bym je polecał a tak.....wiadomo

Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
wszim pisze:
26 sty 2021, o 13:44
barus pisze:Czyli to musi zadziałać, bo faktycznie żółty kabelek jest jednak włączony do układu modułów i służy do przełączenia trybów pracy LED, nieuziemiony działa jak antena i zbiera zakłócenia z instalacji.
Dlatego żółty do masy, do masy żółty :punk:
Zaraz po powrocie do domu biorę się za podłączanie ( kupiłem nowy przekaźnik- w razie czego )jak to nie zadziała to chyba odpuszczam temat i zostawię tak jak jest

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 26 sty 2021, o 14:44

Jeśli chodzi o Janusza to nie była z mojej strony żadnej ukrytej ironii :| , miało być Mariusza :tak:

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 26 sty 2021, o 16:19

Panowie póki co wszystko działa 😁😃👍jak długo zobaczymy w ciągu najbliższych kilku dni. Serdecznie dziękuję za pomoc a na wiosnę wrócimy do pasków LED nad lampami😃😁( hmmm spróbuję do nich zamontować ten stabilizator napiecia ,może uchroni je to przed skokami napięcia😁)

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 26 sty 2021, o 18:45

Będą działać aż się zużyją LED-y. Ja mam już 8 lat i ciągle działają.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 26 sty 2021, o 22:12

Jednak pamięć ludzka bywa zawodna, u mnie też :| . Dzisiaj zaglądnąłem pod maskę, aby zobaczyć
Jak ja 8 lat temu podłączyłem te LED-y ( św. dzienne) u siebie i mocno się zdziwiłem? :H
Okazuje się, iż ja przyjąłem zupełnie inną metodę podłączenia LED-ów. Zamiast przekaźnika w obwodzie świateł pozycyjnych zastosowałem taki patent jak przedstawiam to na rysunku.
IMG_20210120_080128.jpg
Zamieniłem pulsacyjny sygnał pochodzący z świecącej żarówki pozycyjnej na stały, bo po podłączeniu bezpośrednim, LED-y zachowywały się jak stroboskop zamiast być całkowicie wygaszone.
Czyli Wojtka wprowadziłem w błąd, bo mówiłem mu, że wygładziłem napięcie pulsacyjne z żarówki służące do sterowania cewki przekaźnika. Coś mi się pokiełbasiło. :roll:

Czyli jak widać to na schemacie, da się to zrobić bez przekaźnika i będzie działać.

Ja mam zainstalowany przekaźnik, ale na obwodzie zasilania LED po stacyjce i pełni on zupełnie inną rolę. Zmodyfikowałem go i załącza on zasilanie LED dopiero po przekroczeniu 13,5V (napięcie progowe zał. przekaźnika), czyli podaje napięcie na LED-y po paru sekundach zwłoki od uruchomienia silnika, jak zacznie ładować alternator, dodatkowo posiada elektroniczny układ t. zw. zatrzasku elektronicznego, który służy do tego, że po załączeniu przekaźnika napięciem progowym wyłączy się dopiero, gdy napięcie spadnie poniżej 5V, czyli po wyłączeniu zapłonu. To taki mój pomysł na to, aby LED nie załączał się podczas uruchamiania silnika. Ale bez tego przekaźnika można się obejść.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 26 sty 2021, o 22:28

Też miałem podobny pomysł jak ty, żeby odfiltrować PWM dla sygnału kluczującego LEDy, wtedy niepotrzebny jest przekaźnik ale obawiałem się problemów zrozumienia i wykonania po stronie Przemka. Prościej było wykorzystać to co już ma i tylko odnaleźć błąd. I chyba się udało :D

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Post autor: Przemek » 26 sty 2021, o 22:29

To jest dobre rozwiązanie tylko w teorii strasznie skomplikowane moje paski LED nad lampa mają 3 kable jak dobrze pamietam zasilanie , masa i żółty do kierunkowskazów . Chce ich używać jedynie w nocy bo ładnie lampa wyglada tylko chyba skoki napięcia szybko je przepalają bądź zaczynają stroboskopowac dlatego kupiłem ten stabilizator napiecia ( już 3 komplety pasków załatwiłem)☹️https://allegro.pl/oferta/swiatla-do-ja ... e=facebook

Dodano po 2 minutach 44 sekundach:
wszim pisze:
26 sty 2021, o 22:28
Też miałem podobny pomysł jak ty, żeby odfiltrować PWM dla sygnału kluczującego LEDy, wtedy niepotrzebny jest przekaźnik ale obawiałem się problemów zrozumienia i wykonania po stronie Przemka. Prościej było wykorzystać to co już ma i tylko odnaleźć błąd. I chyba się udało :D
Tak chyba się udało mam taką nadzieję zobaczę po kilku dniach i rzeczywiście waszego sposobu raczej bym nie ogarnął

Dodano po 11 minutach 18 sekundach:
Niestety nie jestem elektrykiem , elektronikiem też nie więc nie znam.fachowych symboli możesz napisać jaka diodę dokładnie wlutowales i co tam jeszcze jest?
Załączniki
IMG_20201210_070808.jpg

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 26 sty 2021, o 22:50

Przemek, ale z w instrukcji tych pasków LED pisze, że to są światła do jazdy dziennej, czyli nie możesz ich używać w nocy, bo będą straszne walić po oczach, chyba, że mają opcję świateł pozycyjnych, ale nic o tym nie piszą.

Czy one podpięte pod kierunkowskazy migają światłem żółtym, czy białym?
Jeśli białym to chyba u nas przepisy na to nie zezwalają :zastanawiasie:
A czy Wojtkowi dałeś łapkę w górę? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”