Blokada kolumny kierowniczej
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Blokada kolumny kierowniczej
albo moduł, albo słaby akumulator do wymiany.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Łukasz
- Samochód: -
- Silnik: -
- Kontakt:
Rozumiem, że są to jedyne możliwe opcje?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Innych nie powiem bez diagnostyki auta.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 32
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Dodam swoje trzy grosze,jeżeli wystepuje taki komunikat lub Code 89 to nie ma co zwlekać lecz od razu wymienić przekażnik na płytce modułu.Moduł w metalowej kasecie jest przykręcony 4 srubami do kolumny kierownicy,klucz10,do rozkręcenia obudowy torx 20 .Demontaż zajmuje 20 min , odkręcamy tylko dolną osłonę pod kierownicą tą z regulatorem światełi i schowkiem nasadka 7,i mamy dostep do kolumny kierowniczej i modułu.Zwlekanie i kasowanie przyciskiem komunikatu działa do czasu ,u mnie tak robiłem ok 2 lata aż nagle się zdziwiłem zajechałem pod market ,i tam auto już nie odpaliło.Po naciśnięciu na przycisk start zero reakcji,zadne kontrolki się nie zapaliły.Identyczna reakcja jest przy sytuacji gdy próbujesz odpalić samochód bez kluczyka w zasięgu, ale wtedy jest komunikat .Odpalanie bosterem nic nie daje bo to nie padniety aku tylko blokada elektroniczna zapłonu.Ja na szczęście po ok 30 minutach i iluś próbach odpaliłem jak by nigdy nic.Wlutowanie nowego przekażnika kosztuje w serwisie rtv ok 30-50 zł ,i wszystko powróciło do normy.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Patryk
- Samochód: Chevrolet Cruze
- Silnik: 1.8, F18D4, 141KM, benz.
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: Opel Astra H, 1.6 105KM, benz.
- Kontakt:
Jeśli komunikat „Sprawdź blokadę kolumny kierownicy” pojawia się za każdym razem po odpaleniu, to nie jest to normalne działanie — niezależnie od tego, co mówił sprzedający. Ten układ nie powinien rzucać żadnego błędu, jeśli wszystko działa jak należy.
To może być początek problemu z modułem blokady — najczęściej siada przekaźnik lub czujnik położenia. Dziś jeszcze odpala, ale jeśli zignorujesz temat, może dojść do sytuacji jak u reszty osób w wątku: samochód się zablokuje, nie odpalisz i zostaje tylko laweta albo rozbieranie kolumny.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym, czy ktoś wcześniej już grzebał przy tym (np. nity zmienione na śruby, ślady otwierania). Jeśli nie — i jeśli masz minimalne zdolności manualne — to ogarniesz to sam. Koszt wymiany przekaźnika: grosze. Koszt ignorowania: laweta + 2,5k za nowy moduł + programowanie.
Nie czekaj, aż padnie całkiem.
To może być początek problemu z modułem blokady — najczęściej siada przekaźnik lub czujnik położenia. Dziś jeszcze odpala, ale jeśli zignorujesz temat, może dojść do sytuacji jak u reszty osób w wątku: samochód się zablokuje, nie odpalisz i zostaje tylko laweta albo rozbieranie kolumny.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym, czy ktoś wcześniej już grzebał przy tym (np. nity zmienione na śruby, ślady otwierania). Jeśli nie — i jeśli masz minimalne zdolności manualne — to ogarniesz to sam. Koszt wymiany przekaźnika: grosze. Koszt ignorowania: laweta + 2,5k za nowy moduł + programowanie.
Nie czekaj, aż padnie całkiem.
- sapphir
- Bywalec
- Reputacja: 8
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1,8 F18D4 LPG 140KM
- LPG: LPG BRC
- Inny samochód: Chevrolet Nubira 1.8 CDX+LPG
- Kontakt:
U kolegi pomógł emulator, wcześniej wymieniał przekaźnik pochodziło parę lat i teraz wymiana przekaźnika nie pomogła. Kupił emulator za 18 pln u chinola i sprawa załatwiona, jak mi prześle linka do aukcji z ali to wstawię.