Drążek zmiany biegów ciężko chodzi na boki
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Jacek
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI
- Silnik:
- Kontakt:
Drążek zmiany biegów ciężko chodzi na boki
Witam,
Dzisiaj zauważyłem w moim Cruzie dosyć dziwny objaw, a mianowicie drążek zmiany biegów ciężko chodzi na boki. Jeżeli chce sprawdzić czy jest luz po puszczeniu drążka, drążek sam już nie "odbija" na środek tak samo gdy odchylę go w prawo również nie wraca z powrotem.
Stwierdziłem, że może trzeba przesmarować i tak też zrobiłem, ściągnąłem gałkę wraz z tym pseudo skórzanym poszyciem no i wyczyściłem ze starego smaru, dając nowy. Lecz drążek tak jak nie odbijał tak tez nie odbija. Wcześniej drążek pracował normalnie.
Co może być tego przyczyną?
Dzisiaj zauważyłem w moim Cruzie dosyć dziwny objaw, a mianowicie drążek zmiany biegów ciężko chodzi na boki. Jeżeli chce sprawdzić czy jest luz po puszczeniu drążka, drążek sam już nie "odbija" na środek tak samo gdy odchylę go w prawo również nie wraca z powrotem.
Stwierdziłem, że może trzeba przesmarować i tak też zrobiłem, ściągnąłem gałkę wraz z tym pseudo skórzanym poszyciem no i wyczyściłem ze starego smaru, dając nowy. Lecz drążek tak jak nie odbijał tak tez nie odbija. Wcześniej drążek pracował normalnie.
Co może być tego przyczyną?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Re: Drążek zmiany biegów ciężko chodzi na boki
Z tego co pamietam uklad w cruze jest na linkach, ale jaki by nie byl problemu szukalbym w dalszej kolejnosci w zewnetrznym ukladzie zmiany biegow. Tam pod maska na skrzyni sa elementy ruchome. Popatrz tam, przesmaruj. Byc moze cos sie ulamalo, wytarlo...
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Najlepiej zrob to z kims, niech jedna osoba rusza drazkiem zmiany biegów, a druga sprawdza czy mechanizm się rusza na skrzyni.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem tak w orlando. Z tym ze drazek blokowal sie nawet podczas jazdy i by zmienic bieg trzebabylo sie siłowac. Z tym ze objaw byl bardzie gora dol a nie lewo prawo. W opel kanclerz wymienili jakies elementy na gwarancji. Wczesniej problem zglaszalem w delta w chorzowie to przesmarowali tylko mechanizm i pomoglo na "jakis czas" tyle ze dokładnie nie wiem co wymienili:-/
-
- Świeżak
- Imię: Jacek
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI
- Silnik:
- Kontakt:
Szewim obecnie bardzo sporadycznie jeżdżę, lecz dzisiaj zrobiłem nim ok 100km myśląc, że "się wyrobi" i będzie jak dawniej. Niestety nie pomogło. Jest to bardzo uciążliwe podczas jazdy, gdyż zmieniając z dwójki na trójkę nie wystarczy aby popchnąć lewarka aby wskoczył na luz i następnie na trójkę, lecz z dwójki muszę go sam równo ułożyć w pozycji luz. Przy większej ilości czasu pojadę do znajomego mechanika i zobaczymy o co chodzi. Będę informować
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Jeszcze sprawdź poziom oleju w skrzyni
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
WYROBIŁ SIĘ WYBIERAK NA SKRZYNI - TEMAT DOBRZE ZNANY W ASO
NA ALLEGRO OKOŁO 300 zł POMOŻE DOPÓKI SIĘ KOLEJNY NIE ZACZNIE ZACIERAĆ 

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Ja co roku w poprzednich autach zawsze smarowałem mechanizmy wybieraka, nawet dostawałem się pod mieszek i tam też ładowałem smaru. Zawsze biegi dzięki temu wchodziły jak w masło, także wygląda na to że w Cruze trzeba tę tradycję utrzymać. (polecam)