Widzę, że znalazłeś firmę dte.com, właśnie chciałem Ci podesłać kilka pdf'ów - wskazówek z ich strony:
http://www.dte.com.pl/s6-do-pobrania.html: jest tam siedem części do pobrania. (jeśli chodzi o wysokie ciśnienie paliwa to zobacz na część 3, problem z kodowaniem wtryskiwaczy: część 4.)
Odpowiadając na pytanie co oznacza obciążenia silnika. Ja przeczytałem kiedyś tutaj:
https://mechanics.stackexchange.com/que ... determined.
Przejrzałem pomiary, które wykonałeś.
1. Film z pomiarami ciśnienia paliwa.
Jeżeli silnik się uruchamia bez większego problemu, nie gaśnie, nie falują obroty to raczej nie masz problemu z utrzymaniem stałego ciśnienia (regulator ciśnienia, czujnik wysokiego ciśnienia). Film przedstawia tylko dane w formie liczbowej, więc ciężko wyciągnąć coś więcej nie widząc wartości sygnałów w czasie i porównując je do warunków pracy.
Do pompy niskiego ciśnienia chyba nie ma czujników, trzeba by było się wpinać w przewody manometrem.
Podsumowując, na tę chwilę zostawiłbym temat problemów z ciśnieniem paliwa na koniec.
2. Pomiary ciśnienia doładowania.
Zgodzę się, czujnik MAP do sprawdzenia, ale ciężko powiedzieć czy jest uszkodzony, ponieważ warunki pracy jakie nagrałeś, rzadko kiedy przekraczały 3000obr/min czy też maksymalne obciążenie, a wg książki "Układy wtryskowe common rail w praktyce warsztatowej, Hubertus Gunther" pomiary ciśnienia doładowania podczas swobodnego przyspieszania może dać tylko orientacyjną informację.
Zauważ, że na jednym filmiku, gdy obroty przekraczały 2500, wartości z MAP i zadane się zrównały. Ale z drugiej strony, w pozostałych stanach obciążenia, odczyt z MAP jest zaniżany, średnio o 20-25kPa, wg. mnie to dużo.
Patrząc też na wykresy żądanego ciśnienia powietrza i zmierzonego, to wydaje się mi, że nie działa dobrze obwód regulacji ciśnienia doładowania. Tak jakby się spóźniał, czasami nawet o 4s, i w ogóle miał problem z wytworzeniem zadanego ciśnienia (pomijając sytuacje, gdy startuje z małych obrotów).
Ja bym się zajął właśnie od sprawdzenia obwodu regulacji ciśnienia doładowania. Co mi przychodzi do głowy to pasowałoby sprawdzić:
- wspomniany czujnik MAP
- czy nie ma nieszczelności w obwodzie wysokiego ciśnienia
- te aktuatory sterowane podciśnieniem, głównie ten co steruje turbiną, sprawdzić czy jest szczelny, czy lekko chodzi jego cięgno, czy łopatki turbiny też lekko się przestawiają
- szczelność całego obwodu podciśnienia, rurki itp
- sprawdzić ten elektrozawór, który zamyka/otwiera podciśnienie do aktuatora zmiennej geometrii
- czy nie ma nieszczelności na kolektorze wydechowym - spaliny mogłyby uciekać bokiem pomijając turbo
Dzisiaj chciałem nagrać w swoim silniku zmierzone i zadane ciśnienie powietrza, ale u mnie ten vxdiag cały czas zrywał połączenie z silnikiem ... Jedynie co zauważyłem, to że zadane i zmierzone się pokrywały w stabilnych warunkach pracy, tzn, po osiągnięciu zadanego ciśnienia, i dość szybko reagował.