Witam,
Sprawa wygląda tak od zakupu(1,5roku) mam problem z świecącym ABS, raz jest raz nie ma( w sumie to on się żarzy), gdy go potrzebuję w trakcie gwałtownego hamowania to działa nawet jak świeci, chyba, że moje oko nie uchwyciło momentu gdy gaśnie kontrolka w takim momencie. Ogólnie byłem łącznie u 13 mechaników w Krakowie- 8 mi powiedziało, że nic nie poradzą bo nie znają się na chvroletach, a reszta brała i paru zwróciło po paru dniach nie biorąc kasy, bądź coś zrobili co dało spokój na tydzień do miesiąca. Wymieniali czujniki, czyścili co tam mogą jakieś masy robili z bezpiecznikami się bawili. W każdym razie nic to nie dało. Usłyszałem od znajomego, że mogę odpiąć bezpiecznik i wywalić ten ABS w pizdu. Tylko wspomniał, że wtedy może się cały czas palić. Wspomniał też, że mogę go usunąć komputerowo. Chciałbym poznać stanowisko innych posiadaczy co zrobić bo przegląd się zbliżą.
Dla dociekliwych z obserwacji: często zapala się gdy jest mokro, gdy jeżdżę z brudnymi nadkolami- gdy umyje to problem znika na może dzień/2, gdy samochód stał przez dłuższy czas na ręcznym, lub gdy w korku lekko zdusiłem samochód
Mechanicy dokładniej robili: czyszczenie i izolowanie czujników, czyszczenie hamulców i tarcz, czyszczenie i tworzenie masy, wymiana śrub, wymiana czujników, czyszczenie skrzynki bezpieczników oraz sprawdzanie działania bezpieczników. Tyle mam wypisane, aczkolwiek wiem, że jeszcze elektryk się z tym bawił, ale nie mówił dokładniej co robił.
kontrolka ABS Aveo t250 1.2 2006r sedan
-
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Imię: Jakub
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.2 72KM
- LPG: nie
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: kontrolka ABS Aveo t250 1.2 2006r sedan
Załatw sobie interfejs KKL, koniecznie na chipie FTDI i interfejs trzeba trochę zmodyfikować, i ściągnij program Chevrolet Explorer, oryginalnie po rosyjsku ale u nas w dziale "Diagnostyka" jest do pobrania częściowo spolszczona wersja, albo ściągnij program CASCADE, jest po angielsku.
Będziesz mógł sprawdzić czy w sterowniku ABS są jakieś błędy i jakie parametry on widzi.
viewtopic.php?f=34&t=14251
viewtopic.php?f=34&t=1383
viewtopic.php?f=34&t=1287
viewtopic.php?t=8212
Będziesz mógł sprawdzić czy w sterowniku ABS są jakieś błędy i jakie parametry on widzi.
viewtopic.php?f=34&t=14251
viewtopic.php?f=34&t=1383
viewtopic.php?f=34&t=1287
viewtopic.php?t=8212
-
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Imię: Jakub
- Silnik: 1.2 72KM
- LPG: nie
- Kontakt:
Nie posiadam komputera do tego, jestem dość zielony w tej sytuacji. Bardziej po takim czasie zastanawiam się nad odłączeniem systemu. Myślisz, że wystarczy odpiąć bezpiecznik, czy elektryk musi mi to skasować komputerem? Ewentualnie jakby ktokolwiek wiedział co jeszcze mogę zrobić z tym to chętnie wysłucham, ale podkreślam, że po takim czasie i męczeniu się z mechanikami mam trochę dość.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Bez diagnostyki kompem bedziesz błądził w ciemnościach.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe