Wyswietlacz radia gasnie

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
pawez88
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Paweł
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Wyswietlacz radia gasnie

Post autor: pawez88 » 23 cze 2016, o 17:40

Witam. W aveo 1.2 86 km rocznik 2011 pojawil mi sie problem z radiem. Po zapaleniu silnika kilka minut dziala a potem wyswietlacz radia wbudowanego gasnie. Muzyka gra normalnie i pelna funkcjonalnosc dziala tzn. Glosnosc, zmiana zapisanych stacji. Tylko ciemno na wyswietlaczu. Problem pojawil sie po 2 miesiecznym postoju auta i rozladowaniu sie w tym czasie akumulatora. Ma ktos jakis pomysl?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Wyswietlacz radia gasnie

Post autor: etac » 23 cze 2016, o 18:08

Jakie Aveo, jaki wyswietlacz?

Może po prostu padło podświetlenie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 23 cze 2016, o 18:28

Dziwne, czy wyświetlacz na początku świeci normalnie, czy na nim widać jakieś "błędy" ? Podejrzewałbym tutaj taśmy od wyświetlacza, ale to by też były błędy takie jak brak jakiejś linii czy też wyblaknięcie.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

pawez88
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: pawez88 » 23 cze 2016, o 18:46

Dzieki za odzew Panowie. Po zgaszeniu silnika na postoju jakims a potem odpaleniu radio swieci. Normalnie swieci bez problemow, wyswietla wszystkie dane normalnie. Po kilku minutach gasnie wyswietlacz a radio sobie normalnie gra. Wlasnie nie wiem gdzie zaczac szukac. Samochod po rozladowaniu odpalany byl z kabli. Na razie daje dzwiek to chyba pojezdze poczekam czy sie nowe objawy pojawia zanim zaczne w desce rozdzielczej grzebac:) a aveo t255 sedan. Radio fabryczne wbudowane.

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz » 23 cze 2016, o 23:52

jakieś ustawienia w menu w podświetleniu radia może są? Odpalane z kabli mówisz auto było,chmm skok napięcia i uszkodzenie jakiegoś elementu elektroniki?

pawez88
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: pawez88 » 24 cze 2016, o 06:25

Zobaczymy co sie bedzie dzialo dalej. W menu chyba nie ma takiej opcji ale jeszcze sprawdze, chociaz wczesniej przez 3 lata nic takiego sie nie dzialo wiec nagle sie chyba taka opcja nie wlaczyla. Tez mi jednak przyszlo do glowy uszkodzenie jakiejs elektroniki. Chociaz dziwne ze przez kilka minut dziala po odpaleniu.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 26 cze 2016, o 13:13

Działa przez kilka minut i następuje przegrzanie elementu i gaśnie wyświetlacz, tak ja to widzę. Mam amplituner i on też grał normalnie przez kilka minut potem było pyknięcie i wywalało error na wyświetlaczu. Musiałem przelutować kilka diod i problem zniknął. Tak więc bez rozbebeszenia i sprawdzenia się nie obejdzie.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”