Dziękując jednocześnie kolegom z Rosji https://www.drive2.ru/users/mrgrey/
przekazuje tok postępowania:
1. kupujemy licznik z wybranym wyświetlaczem i dopasowaniem rodzaju silnika: benzyna lub diesel (niestety nie wiem, czy dla diesla można brać licznik z start/stop czy nie, ale podejrzewam, ze patrząc na dalsze kroki, programowanie będzie możliwe, a konieczna będzie tylko wymiana tarczy obrotomierza)

2. montujemy zakupiony licznik w samochodzie (demontaż licznika jest opisany w watku viewtopic.php?f=29&t=2378&view=unread#unread )
3. udajemy sie do zaprzyjaźnionego serwisu posiadającego moduł MDI

i tam poprzez program serwisowy wykonujemy programowanie:
- podłączamy komputer do pojazdu
- robimy SPS, i tutaj w miejsce uzyskanego naszego VIN, musimy podać VIN pojazdu który ma podobną konfiguracje w roczniku MY2014 (tutaj podziękowania dla kolegi thomasdg)
- kolejne komputer pozwala nam na konfiguracje pojazdu w zakresie podobnym jak pojazd dawca, w tym kroku jest możliwe włączenie tez funkcji ECO
- po udanym programowaniu, uzyskujemy działający w pełni licznik, ale BCM/ECM nie wskazuje przebiegu pojazdu i wskazuje -------.
- na tym kończymy wizytę w serwisie (myślę ze nasz śląski serwis będzie w stanie to robić, cena nie znana)
4. wymontowujemy ponownie licznik, rozbieramy jego tylną cześć, aby dostać się do układu eeproom
5. odlutowujemy ten eeprom i wkładamy go do programatora jtag i tam odpowiednim programem odnajdujemy VIN pojazdu użytego do konfiguracji i wstawiamy tam nasz VIN i programujemy kość eeprom.
6. wlutowujemy ponownie układ w licznik, montujemy go w pojazd i cieszymy się nowymi funkcjami w naszym starym samochodzie.
7. Powyższy licznik pasuje do Orlando i sposób postępowania jest identyczny.
8. Minus, ale to muszę sprawdzić, to z MY2014 posiadam układ TPMS, którego dezaktywacja jest niemożliwa (jak na razie), wiec każdego ranka mam informacje o sprawdzeniu ciśnienia w kołach.