Witam wcześniej w wątku o przewodach lamp wplótł się nowy temat o podłączeniu czujnika zmierzchu ,a że już wcześniej myślałem nad jego instalacją a dodatkowo poznaję auto coraz bardziej i przekonałem się że pierwotnie w założeniu projektantów miał być wyposażony w wszystkie możliwe udogodnienia dostepne w owym czasie (nawet moduł cisnienia w oponach) to doposażam go w miarę możliwości częściowo w orginalne podzespoły ale tutaj posłużyłem się dostawką.
1.Kupiłem taki czujnik http://allegro.pl/czujnik-zmierzchu-wla ... RhMjkzOQ==
2.Montaż najlepiej umocować go przy lewej lampie po lewej stronie niestety trzeba wiercić i wkręcać blachowkręta
3 Podłączenie;w instrukcji jest napisane że moduł może być sterowany minusem lub plusem , ponieważ chciałem mieć nadal możliwość włączenia świateł manetką podłączyłem do plusa.Moduł ma dwa zestawy kabli-zasilanie wtyczka z 5 przewodami i fotorezystorem i drugi zestaw do podłączeni pod światła.I tak
a.zasilanie sterowaniem żółty i czerwony łączymy razem na zdjęciu w czarnej plastikowej osłonce podłaczyłem bezpośrednio pod klemę aku
a przewody czerwony (zasil św.mijania) i pomarańczowy(zaś. świateł .post) w plecionce po dodaniu bezpieczników 10A
podpiołem tutaj
Czarny wiadomo minus gdzie komu wypadnie
b.podłączenie świateł przewody wychodzące z modułu, nie z wtyczki- czarne światła mijania i tak- prawy łączymy z przewodem fioletowo białym a lewy z żóltym analogicznie zielone postojowe- prawy z brązowo białym a lewy z fioletowym. Na zdjęciu jest pokazane podłączenie prawej lampy (dochodzace przewodyw innych kolorach to moje przedłużki)
Pozostałe przewody można zaizolować i zostawić kto chce może podłaczyć zielony przewód z wtyczki zasilającej pod hamulec ręczny wtedy światła załaczą sie dopiero po zwolnieniu np zimą na parkingu.
c.dioda fotczujnika ma trochę krótki przewód ja go rozciołem przedłuzyłem i wciagłem do kabiny pod lewym nadkolem a zamontowałem obok regulacji oświetlenia i reflektorów.
Doświetlanie drogi do domu 25 s z zegarkiem w ręku.
Włączają się automatycznie w tunelach pod ciemnymi przejazdami itp
Czujnik zmierzchu -Proxima
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 32
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Czujnik zmierzchu -Proxima
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Czujnik zmierzchu -Proxima

- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Błagam Cię jako stary elektryk, NIGDY nie łącz niczego w samochodzie BEZPOŚREDNIO do klem akumulatora !!!kjas9 pisze: ... podłaczyłem bezpośrednio pod klemę aku ...
NIGDY !!!
Zawsze przez bezpiecznik !
Klema to nie jest "jakiś tam plus do sterowania", to potencjalne źródło olbrzymiej energii, które na domiar złego nie ma wyłącznika awaryjnego.
https://www.youtube.com/watch?v=4a5XtJbKiQc
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Tomek ma świętą rację, jak nie wstawiłeś bezpiecznika to duży błąd, który może być przyczyną tragedii.
Samochód jest bardzo łatwopalny.

-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Macie rację koledzy sam się skapłem po niewczasie że brakuje mi tutaj zabezpieczenia błąd usunięty ale nie dodałem tego w opisie bo limit załączników i się pogubiłem więc dopisuję teraz
a.zasilanie sterowaniem zółty i czerwony lączymy razem na zdjęciu w czarnej plastikowej osłonce podłączyłem bezpośrednio pod klemę aku i zabezpieczyłem 10A
a.zasilanie sterowaniem zółty i czerwony lączymy razem na zdjęciu w czarnej plastikowej osłonce podłączyłem bezpośrednio pod klemę aku i zabezpieczyłem 10A
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
UWAGA!!!
Niestety po dwóch miesiącach bezproblemowego działania cuś pierdykło i straciły się pozycyjne.Po wizycie u elektryka okazało się że było jakieś przepięcie ,obejrzał schemat podłączenia modułu , moje dzieło i stwierdził że ogólnie wszystko było ok ale prawdopodobnie dodatkowo trzeba by było odseparować orginalne zasilanie świateł od tego z modułu.Więc manual nie jest 100% pewny i proszę moderatora o usunięcie.
Niestety po dwóch miesiącach bezproblemowego działania cuś pierdykło i straciły się pozycyjne.Po wizycie u elektryka okazało się że było jakieś przepięcie ,obejrzał schemat podłączenia modułu , moje dzieło i stwierdził że ogólnie wszystko było ok ale prawdopodobnie dodatkowo trzeba by było odseparować orginalne zasilanie świateł od tego z modułu.Więc manual nie jest 100% pewny i proszę moderatora o usunięcie.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
zostanie jako przestroga