Panel sterowania radia

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Rocker
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8, 141KM, benz
LPG: tak, brc
Kontakt:

Panel sterowania radia

Post autor: Rocker » 10 kwie 2020, o 19:51

Witam :)
Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.
Niedawno kupiłem Cruza 1.8 z fabrycznym LPG z 2012 roku.
W aucie jest zamontowane nieoryginalne radio i nie ma z niego dostępu do ustawień samochodu.
Na ten moment chciałem tylko ustawić dobrą datę i godzinę na wyświetlaczu (tym na samej górze w środkowym panelu bo wyświetla 2008 rok).
W przyszłości dostęp do takich ustawień może się znowu przydać więc pomyślałem że kupię panel sterowania radia. I tutaj mam pytanie, na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego panela? Chodzi tylko o to aby dało się go podłączyć i wejść na chwilę w ustawienia auta.

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Re: Panel sterowania radia

Post autor: dokia » 10 kwie 2020, o 19:55

U mnie jest też nieoryginalne radio, tj jakiś zestaw multimedialny chiński, ale moje oryginalne cd400 jest wpięte i wisi sobie tam na kablach wewnątrz gdzieś (tzn Pan elektryk mówił że jest pomiędzy schowkiem pasażera a wyłącznikiem poduszki pasażera). I ja mam wszystkie funkcjonalności zachowane chyba właśnie dlatego. To może kup panel od takiego radia, które było tam oryginalnie i też Ci elektryk to tam wepnie w obwód :)
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 10 kwie 2020, o 20:25

Rocker pisze:
10 kwie 2020, o 19:51
Witam :)
Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.
Niedawno kupiłem Cruza 1.8 z fabrycznym LPG z 2012 roku.
W aucie jest zamontowane nieoryginalne radio i nie ma z niego dostępu do ustawień samochodu.
Na ten moment chciałem tylko ustawić dobrą datę i godzinę na wyświetlaczu (tym na samej górze w środkowym panelu bo wyświetla 2008 rok).
W przyszłości dostęp do takich ustawień może się znowu przydać więc pomyślałem że kupię panel sterowania radia. I tutaj mam pytanie, na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego panela? Chodzi tylko o to aby dało się go podłączyć i wejść na chwilę w ustawienia auta.
Pokaż zdjęcia tego cuda.

Może lepiej rozejrzeć się za czymś co działa w 100% z autem.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Rocker
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Rocker » 10 kwie 2020, o 21:45

Dokia raczej szedłbym albo w takie doraźne rozwiązanie czyli kupno panelu sterowania radia który można dostać dosłownie za kilkanaście złotych albo kupno nowego zestawu który działa w 100% z autem. Aktualnie chciałbym rozwiązanie nr 1 bo mam dużo innych wydatków więc radio może zaczekać, tym bardziej że to obecne jest wystarczające, irytuje tylko ten 2008 rok na wyświetlaczu ale zawsze mogę go po prostu odłączyć :)

etac nie za bardzo mam jak teraz zrobić zdjęcia. Aktualnie jest zamontowany jakiś stary zestaw multimedialny Pioneer AVH-X8500BT, nawet ciężko znaleźć o nim jakieś informacje :) Na prawdę jest wystarczający na tą chwilę ale docelowo będę zmieniał właśnie na taki działający w 100% z autem.

Na prawdę chodzi mi tylko o to czy jak kupię panel sterujący radiem wyglądający identycznie jak ten który był u mnie oryginalnie tylko np: z auta z 2011 diesel i je podłączę u siebie (2012 benzyna) to czy dam radę ustawić ten zegarek? I czy to np nie wywoła jakichś błędów?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 10 kwie 2020, o 21:57

no to jak masz tego Pioneera, to do zakupu masz cały kompletny zestaw:
- panel
- silverbox (moduł radia).

Inaczej nie odpalisz sterowania
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Rocker
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Rocker » 10 kwie 2020, o 22:11

Racja, nie pomyślałem.
W takim razie na ten moment odłączę ten wyświetlacz żeby nie denerwował i zacznę się rozglądać za czymś dedykowanym do Cruzea.
Dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”