wypalanie dpf?
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Emil
- Samochód: Cruze LTZ
- Silnik: 2.0 VCDI , 163 KM,
- Kontakt:
wypalanie dpf?
Witajcie, przed chwilą dołączyłem do forum, od tygodnia jestem posiadaczem cruze kombi 2.0 vcdi. Poniżej opisze objawy jakie zaobserwowałem, wiem, że tematów o pdf było sporo, większość czytałem, ale proszę o opinie i porady. Kupiłem auto w łodzi, jest to ok 300 km ode mnie, trasa drogami szybkiego ruchu do wawy i później na białystok. Na drugi dzień ( w piątek), gdy jeździłem po mieście zauważyłem, że nie reaguje start-stop, później po zgaszeniu załączyły się wentylatory co mnie zdziwiło bo po trasie się nie załączyły a po 15km po mieście tak, przy kolejnym odpaleniu świeciła kontrolka dpf - już wiedziałem, że chodziło o wypalanie filtra. Zrobiłem ok 30km ze zwiększonymi obrotami, aż kontrolka zgasła. Poźniej jeździlem trasy ok 120km - dwukrotnie, i normalnie po mieście do sklepów itp. Wczoraj i dzisiaj zauważyłem, ze jak odpalam auto, od razu jest załączony nawiew na przednia szybę, spalanie na postoju 1,2 - 1,5 l/godz. Przed chwilą jeździłem po mieście i to samo, włączony nawiew (później go wyłączyłem ) i start-stop nie reaguje. Czy dobrze rozumiem, że jak przy odpaleniu auta mam włączony samoistnie nawiew to trwa procedura wypalania? Nie podłączałem się jeszcze do programu, żeby sprawdzić w jakim stanie jest filtr. Czy w Opcomie jest możliwość wyboru cruza?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: wypalanie dpf?
Opcom nie wspiera tego silnika, chyba że oryginał.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
podłączyłem się elmem i aplikacja opl dpf monitor. wg wskazań filtr zapchany 78%, pora na regenerację...albo out
- scott
- Specjalista
- Reputacja: 2
- Imię: Scott
- Samochód: Cruze LS+ 2010
- Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
- Inny samochód: Lexus IS 300h
- Kontakt:
Ten wskaźnik procentowy to nie działa tak jak myślisz.
Na forum jest kilka tematów o DPF. Poczytaj dobrze, a dużo się wyjaśni.
Na forum jest kilka tematów o DPF. Poczytaj dobrze, a dużo się wyjaśni.
-
- Świeżak
- Kontakt:
moze sprecyzuję o co mi chodzi: czy podgrzewanie tylnej szyby załącza się automatycznie po odpaleniu auta? np. z powodu, że jest zima i jest jakiś czujnik, przez co ogrzanie tylnej szyby jest włączone zaraz po odpaleniu auta. Czy jednak jeśli wsiadam, odpalam samochód i jest z autmatu włączone grzanie tylnej szyby świadczy to o problemie z dpf? obrroty wtedy ok 1,3 - 1,5 l/h obroty nieco ponad 1000 rpm, grzanie szyby wyłącza się samoistnie po ok 20minutach jazdy, spalanine spada poniżej 1l/godzine obroty ok 900
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Jak masz ustawione automatyczne odszranianie, to przy 5 stopniach i niżej załącza się tylna szyba.
Przy DPF szyba załącza się bez kontrolki na panelu.
Przy DPF szyba załącza się bez kontrolki na panelu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- scott
- Specjalista
- Reputacja: 2
- Imię: Scott
- Samochód: Cruze LS+ 2010
- Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
- Inny samochód: Lexus IS 300h
- Kontakt:
Zazwyczaj jeżdżę na trybie automatycznym, i mnie się włącza ogrzewanie tylnej szyby zaraz po uruchomieniu gdy jest ku temu powód (niska temperatura).ehe3 pisze: ↑2 sty 2020, o 17:11moze sprecyzuję o co mi chodzi: czy podgrzewanie tylnej szyby załącza się automatycznie po odpaleniu auta? np. z powodu, że jest zima i jest jakiś czujnik, przez co ogrzanie tylnej szyby jest włączone zaraz po odpaleniu auta. Czy jednak jeśli wsiadam, odpalam samochód i jest z autmatu włączone grzanie tylnej szyby świadczy to o problemie z dpf? obrroty wtedy ok 1,3 - 1,5 l/h obroty nieco ponad 1000 rpm, grzanie szyby wyłącza się samoistnie po ok 20minutach jazdy, spalanine spada poniżej 1l/godzine obroty ok 900
W zimowe dni, podwyższone obroty do 1000obr/min zaraz po uruchomieniu zimnego silnika są normalnym zjawiskiem. Komputer wspomagając się EGR próbuje szybko ogrzać komory spalania w celu uzyskania wymaganych warunków do poprawnego spalania diesela.
System nie powinien wznawiać regeneracji DPF zaraz po uruchomieniu zimnego silnika. Temperatura cieczy chłodzącej musi osiągnąć jakąś wartość, i chyba jest to niżej niż dla wpełni rozgrzanego silnika.
Gdy będziesz miał wypalanie DPF to spalanie podczas jazdy jest masakrycznie wysokie i włączają się wentylatory przy chłodnicach jak stoisz przed światłami / w korku, i dziwnie śmierdzą spaliny.