wypalanie dpf?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
ehe3
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Emil
Samochód: Cruze LTZ
Silnik: 2.0 VCDI , 163 KM,
Kontakt:

wypalanie dpf?

Post autor: ehe3 » 27 gru 2019, o 14:18

Witajcie, przed chwilą dołączyłem do forum, od tygodnia jestem posiadaczem cruze kombi 2.0 vcdi. Poniżej opisze objawy jakie zaobserwowałem, wiem, że tematów o pdf było sporo, większość czytałem, ale proszę o opinie i porady. Kupiłem auto w łodzi, jest to ok 300 km ode mnie, trasa drogami szybkiego ruchu do wawy i później na białystok. Na drugi dzień ( w piątek), gdy jeździłem po mieście zauważyłem, że nie reaguje start-stop, później po zgaszeniu załączyły się wentylatory co mnie zdziwiło bo po trasie się nie załączyły a po 15km po mieście tak, przy kolejnym odpaleniu świeciła kontrolka dpf - już wiedziałem, że chodziło o wypalanie filtra. Zrobiłem ok 30km ze zwiększonymi obrotami, aż kontrolka zgasła. Poźniej jeździlem trasy ok 120km - dwukrotnie, i normalnie po mieście do sklepów itp. Wczoraj i dzisiaj zauważyłem, ze jak odpalam auto, od razu jest załączony nawiew na przednia szybę, spalanie na postoju 1,2 - 1,5 l/godz. Przed chwilą jeździłem po mieście i to samo, włączony nawiew (później go wyłączyłem ) i start-stop nie reaguje. Czy dobrze rozumiem, że jak przy odpaleniu auta mam włączony samoistnie nawiew to trwa procedura wypalania? Nie podłączałem się jeszcze do programu, żeby sprawdzić w jakim stanie jest filtr. Czy w Opcomie jest możliwość wyboru cruza?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: wypalanie dpf?

Post autor: etac » 27 gru 2019, o 14:49

Opcom nie wspiera tego silnika, chyba że oryginał.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

ehe3
Świeżak
Kontakt:

Post autor: ehe3 » 27 gru 2019, o 15:50

podłączyłem się elmem i aplikacja opl dpf monitor. wg wskazań filtr zapchany 78%, pora na regenerację...albo out

Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Reputacja: 2
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott » 27 gru 2019, o 16:59

Ten wskaźnik procentowy to nie działa tak jak myślisz.
Na forum jest kilka tematów o DPF. Poczytaj dobrze, a dużo się wyjaśni.

ehe3
Świeżak
Kontakt:

Post autor: ehe3 » 2 sty 2020, o 17:11

moze sprecyzuję o co mi chodzi: czy podgrzewanie tylnej szyby załącza się automatycznie po odpaleniu auta? np. z powodu, że jest zima i jest jakiś czujnik, przez co ogrzanie tylnej szyby jest włączone zaraz po odpaleniu auta. Czy jednak jeśli wsiadam, odpalam samochód i jest z autmatu włączone grzanie tylnej szyby świadczy to o problemie z dpf? obrroty wtedy ok 1,3 - 1,5 l/h obroty nieco ponad 1000 rpm, grzanie szyby wyłącza się samoistnie po ok 20minutach jazdy, spalanine spada poniżej 1l/godzine obroty ok 900

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 2 sty 2020, o 17:29

Jak masz ustawione automatyczne odszranianie, to przy 5 stopniach i niżej załącza się tylna szyba.

Przy DPF szyba załącza się bez kontrolki na panelu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Reputacja: 2
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott » 2 sty 2020, o 20:05

ehe3 pisze:
2 sty 2020, o 17:11
moze sprecyzuję o co mi chodzi: czy podgrzewanie tylnej szyby załącza się automatycznie po odpaleniu auta? np. z powodu, że jest zima i jest jakiś czujnik, przez co ogrzanie tylnej szyby jest włączone zaraz po odpaleniu auta. Czy jednak jeśli wsiadam, odpalam samochód i jest z autmatu włączone grzanie tylnej szyby świadczy to o problemie z dpf? obrroty wtedy ok 1,3 - 1,5 l/h obroty nieco ponad 1000 rpm, grzanie szyby wyłącza się samoistnie po ok 20minutach jazdy, spalanine spada poniżej 1l/godzine obroty ok 900
Zazwyczaj jeżdżę na trybie automatycznym, i mnie się włącza ogrzewanie tylnej szyby zaraz po uruchomieniu gdy jest ku temu powód (niska temperatura).

W zimowe dni, podwyższone obroty do 1000obr/min zaraz po uruchomieniu zimnego silnika są normalnym zjawiskiem. Komputer wspomagając się EGR próbuje szybko ogrzać komory spalania w celu uzyskania wymaganych warunków do poprawnego spalania diesela.

System nie powinien wznawiać regeneracji DPF zaraz po uruchomieniu zimnego silnika. Temperatura cieczy chłodzącej musi osiągnąć jakąś wartość, i chyba jest to niżej niż dla wpełni rozgrzanego silnika.
Gdy będziesz miał wypalanie DPF to spalanie podczas jazdy jest masakrycznie wysokie i włączają się wentylatory przy chłodnicach jak stoisz przed światłami / w korku, i dziwnie śmierdzą spaliny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”