Problem z napięciem w Aveo T300

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cole
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 7 sie 2017, o 14:29
Imię: Kamil
Chevi: Aveo
Silnik: 1.4, R4, 101KM
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: cole » 6 lis 2019, o 13:55

Witajcie!

W ostatnim czasie miałem problemy ze słabym akumulatorem. Dlatego, postanowiłem wymienić fabryczny- siedmioletni akumulator na nowy. W tym celu udałem się do wyspecjalizowanego sklepu. Gościu zmierzył mi napięcie w samochodzie przed i po wymianie akumulatora, wskazywało ono 15 woltów. Stwierdził, że to za dużo, że powinno być 14 z hakiem.Znajomy mi podpowiada, że 15 woltów to normalny wynik, bo podobno chevrolet wykorzystał inteligentny alternator. Jakie jest Wasze zdanie? Przepraszam, jesli był już poruszany podobny temat. Używałem szukajki, ale niestety nic mi nie wskazała.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 13028
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: wszim » 6 lis 2019, o 15:27

Tak masz inteligentny system ładowania i napięcie 15V przez pewien okres czasu jest normą.
viewtopic.php?f=29&t=2843&hilit=intelig ... 82adowanie

Awatar użytkownika
C77
Fachman
Posty: 2133
Rejestracja: 29 mar 2015, o 00:20
Imię: Miłosz
Chevi: Cruzak 1.8
Silnik: 18XER
Lokalizacja: Red Moon
Kontakt:

Re: Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: C77 » 6 lis 2019, o 15:36

Twój kol. ma rację, a sprzedawcy w praktyce niczego nie wiedzą.
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... 7&start=45
+ link o co dokładnie kaman po ost. poście

Kurde 10 lat minęło, a niektórzy sprzedawcy, mechanicy etc. niczego się nie uczą
i nadal gromadnie wystawiają błędne diagnozy :twisted:
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG PW tylko przez Sekretariat
Obrazek
Obrazek
Ja na Drive2

Awatar użytkownika
cole
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 7 sie 2017, o 14:29
Imię: Kamil
Chevi: Aveo
Silnik: 1.4, R4, 101KM
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: cole » 6 lis 2019, o 21:22

Dzięki Panowie za odpowiedź, oraz za linki! Dziś niestety trudno o dobrego specjalistę na mieście. To smutne. :c

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Specjalista
Posty: 473
Rejestracja: 31 lip 2015, o 00:15
Imię: Daniel
Chevi: AVEO T300
Silnik:
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Re: Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: rajtkezjusz » 27 lis 2019, o 14:22

Miałem AVEO T300 86 KM i diesel 95 KM. Ten pierwszy to klasyczny silnik bez SS, ten drugi to z SS i tam trzeba stosować akumulator SS lub SSready. Te specjalne akumulatory są odporne na zwiększone ładowanie, rozładowywanie itd bo to robi nasze ulubione StartStop :( , zwykły aku szybko padnie ). Wersja bez SS może mieć zwykły aku, tam nie ma zwiększonych ładowań w dłuższym czasie z tego co mi wiadomo.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2019, o 14:39 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa interpunkcji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości