Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
PiotrCI
Świeżak
Posty: 4
Rejestracja: 3 paź 2019, o 19:35
Imię: Piotr
Chevi: Epica 2007r
Silnik: 2.0 CDVI 110KW (150km) DIESEL
Lokalizacja: Żyrardów
Kontakt:

Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: PiotrCI » 9 paź 2019, o 20:10

Przeglądając forum natknąłem się na zdjęcie jednego z użytkowników który w swojej epice ma zaimplementowaną stacje multimedialną, od razu się zakochałem. Sam fakt odtwarzania tylko płyt audio mi nie przeszkadza ponieważ jestem kolekcjonerem płyt audio CD. Jednak taka stacja multimedialna wygląda wręcz fantastycznie!

Mam trzy pytania do was przyjaciele:

1. Posiadając wersje Epici która w miejscu stacji multimedialnej ma schowek, mogę go wyciągnąć i wstawić stacje?
2.Czy zakupić oryginalną stacje czy są jakieś zamienniki godne uwagi?
3.Czy po takiej przeróbce będę musiał wgrywać nową mapę??

Pozdrawiam.

EDIT:

https://allegro.pl/oferta/radio-pioneer ... YBEALw_wcB

Ta mnie zainteresowała, cena jest bardzo przystępna, no i jest to Pioneer więc raczej nie wyczuwam smrodku z tej strony.

Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Posty: 644
Rejestracja: 23 lis 2014, o 23:46
Imię: Michał
Chevi: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: Kraviec » 10 paź 2019, o 12:20

Tylko dedykowana stacja wejdzie w miejsce schowka - do kupienia na Aliexperess.
To co podesłałeś to będzie pasowało w miejsce oryginalnego radia, ale bez dedykowanej ramki też nie będzie jakoś super wyglądać.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 637
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: KonradMaster » 29 paź 2019, o 20:44

Przy dzisiejszym kursie dolara, stacja dedykowana wyniesie Cię min 1200 zł. Duża szansa, że nasi "kochani" celnicy przyłapią Cię na cle i podatku, jeśli dużo zamawiasz zza granicy, więc będzie dodatkowo kilka stówek. Montaż też nie jest zbyt prosty, musiałem nabyć dodatkowo specjalną przejściówkę do anteny, żeby w ogóle radio działało (bez pomocy miejscowego sklepu Car-Audio bym poległ). Od razu mówię, że radio nie ma RDSu, bo w Azji tego nie używają i nawet nie wiedzą co to jest (pytałem o RDS Chińczyka), ale mi to nie przeszkadza. Do tego domyślnie przysłali mi wtyczkę od Captivy (czarna podwójna) i musiałem czekać dodatkowo miesiąc na pasujący wtyk (pojedynczy niebieski) :)
Najlepiej poczytaj sobie na orgu, wszystko tam opisałem. Fakt, efekt końcowy jest super, ale trochę zachodu z tym miałem.

Aha, no i bez dodatkowego wzmaka, szału nie ma, wbudowany wzmacniacz jest po prostu baaardzo chiński :) Na szczęście u mnie to nie był problem, bo mam 2 zewnętrzne wzmacniacze.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 17899
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: etac » 29 paź 2019, o 20:50

KonradMaster pisze:
29 paź 2019, o 20:44
Od razu mówię, że radio nie ma RDSu, bo w Azji tego nie używają i nawet nie wiedzą co to jest (pytałem o RDS Chińczyka), ale mi to nie przeszkadza.
jak kupujesz najtańsze to nie ma RDS, a wydasz 100 zł więcej i dostaniesz z prockiem co RDS już rozpoznaje i ładnie przekazuje dane i nie tylko nazwy stacji.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 637
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: KonradMaster » 29 paź 2019, o 20:56

Jak kupowałem tę stację w 2016 roku, to nie miałem możliwości wyboru... Były tylko jakieś standardowe jednordzeniowe procki, 1GB RAMu i WinCE. Zero możliwości wyboru. Były tylko różnice w cenie mieszczące się w jakiś 10$, ale wszystkie z takim samym hardwarem i softem. Po montażu, jak się zapytałem Chińczyka, czy mogę sobie jakoś aktywować RDS, to się mnie zapytał: a co to jest? Pamiętam, że mu wtedy wysyłałem linka z angielskiej wikipedii.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbi
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Chevi: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: Arbi » 20 gru 2019, o 10:02

Podłącze się do tematu. Mi też już od jakiegoś czasu chodzi po głowie stacja z androidem. Na razie zbieram info. Podaję linki poniżej. Czy dużo lepsza będzie ta z Ali? Chodzi mi o model K6 high

https://allegro.pl/oferta/radio-nawigac ... e=facebook

https://a.aliexpress.com/msZ381v3d

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Chevi: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: kamyk119 » 20 gru 2019, o 13:15

W pierwszej Epice miałem stację. Kupowałem i montowałem w Wawie na Wolskiej. Firmy już nie ma. Ogarnęli wszystko w jeden dzień łącznie ze ściągnięciem z innego miasta ramki do Epiki, zgubili za to te metalowe zatrzaski pod ramką na których się trzymała i zamawiałem do potem w ASO. Bez problemu wszystko działało, łącznie ze sterowaniem z kierownicy (to nie była stacja dedykowana ale i tak podłączyli sterowanie bez żadnych interfejsów itp.). Co do użytkowania, to oczywiście kwestia indywidualna ale wtedy bajerem był odblokowany Win CE 4.2 a co za tym idzie Automapa, radio nie grało wiele lepiej od oryginału, filmy chodziły normalnie, bez problemu czytała SD, płyty nagrywane itp. Nawet mi wgrali logo Cheviego przy odpalaniu. A tak po kilku miesiącach użytkowania... fabryczne miejsce po radiu w Epice jest za nisko na stację. Nie da się jej obsłużyć nie odwracając wzroku jadąc, filmy to raczej bajer bo nikt z tylnych rzędów nie będzie oglądał ekranu zamontowanego z przodu, z pozycji kierowcy ciężko dokładnie trafić paluchem w żądaną opcję jadąc, nawigacja właściwie też informacyjna bo za nisko żeby na nią patrzeć. Dla mnie stacja, może za wyjątkiem wbudowanego zestawu głośnomówiącego, jako samodzielne urządzenie była właściwie zbędnym bajerem. Co innego jeśli zechcemy ją doposażyć. Miała wyjścia na wszystko ale nie chciałem pakować kilku tysięcy w sprzęt bo nie jestem audiofilem. Można do niej podłączyć ekrany w zagłówkach i dzieciaki mają frajdę, do tego kamerkę w tablicy i mamy wspomaganie parkowania tyłem, rejestrator nagra na SD karty to co przed nami itp. Jako samo urządzenie, przy sześciopłytowej zmieniarce albo radiu mp3 z późniejszych Epic nie widziałem po roku sensu trzymania jej i wróciłem do fabrycznego radia. Ale każdy oczywiście ma inne upodobania. Podsumowując jeśli stacja to jako podstawa centrum multimedialnego, początek do rozbudowy, jeśli sama, można się spokojnie obyć bez niej.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 637
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: KonradMaster » 20 gru 2019, o 13:36

Zgadzam się z kolegą kamyk119. Ja również nie montowałbym stacji z wyświetlaczem w miejscu oryginalnego radia 2DIN. Jak montowałem swoją (ekran w miejscu schowka), to w podobnych, albo nawet w mniejszych pieniądzach mógłbym takową zamontować, ale nie chciałem tego robić, właśnie z uwagi na zbyt niskie położenie ekranu. Do tego, tak jak kolega wyżej pisze, dochodzi jakość dźwięku. Podłączyłem moją chińską stację, tak tylko na próbę, bezpośrednio pod głośniki, no i mówiąc krótko: to nie grało! Nie dało się tego słuchać, grało jak z głośników Bluetooth, ale takich za max 10$. Zaznaczam, że nie jestem żadnym audiofilem, ale mimo to słyszałem różnicę, porównując do tego kiedy wcześniej słuchałem pod fabrycznym radiem. Gdyby nie moje 2 piecyki, pod które mam podłączone głośniki i sub, nigdy w życiu bym mojej stacji nie zachował. Fabryczne radio gra o wiele lepiej. Możliwe, że Chińczycy teraz już polepszyli wzmacniacze, które pakują w stacje multimedialne, ale to już by trzeba było testować samemu, ewentualnie zagadać do kogoś, kto już to za nas zrobił :)
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbi
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Chevi: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: Arbi » 20 gru 2019, o 13:54

Dlatego pytam o nowe produkty. W miejscu gdzie macie schowek, ja mam fabryczną navi, więc jej raczej bym nie ruszał, mimo że jest bezużyteczna. Stacja, którą podałem w linku posiada LTE i wydaje mi się to super wygodną sprawą. Android też daje dużo większe możliwości niż Win CE. Czekam jeszcze na inne wypowiedzi, ale dziękuję za szybką i wyczerpująca odpowiedź.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 637
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: KonradMaster » 20 gru 2019, o 14:12

Chyba się nie zrozumieliśmy... W miejscu, gdzie fabrycznie jest schowek, albo NAVI, to ja mam coś takiego:
Obrazek

Chodzi o to, że gdybym miał wymieniać fabryczne radio na stację multimedialną z ekranem w miejscu oryginalnego radia, to bym tego nie zrobił, z racji niskiego położenia ekranu. Nie ważne, czy miałbym na tej stacji używać nawigacji, puszczać filmy, czy tylko słuchać muzyki, ponieważ moim zdaniem jest to strasznie niewygodne i trochę też niebezpieczne odrywać wzrok od drogi i spoglądać tak nisko. Ale to wszystko zależy od człowieka, jeden woli córkę, drugi teściową ;)
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbi
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Chevi: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: Arbi » 20 gru 2019, o 14:23

Jak najbardziej się zrozumieliśmy Konrad, znam wątek z Twoim autem. Po prostu fabryczne umiejscowienie nie jest dla mnie problemem.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 637
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: KonradMaster » 20 gru 2019, o 14:45

To w takim razie, na Twoim miejscu, ja bym brał tą 9-calową z ali :)
Cena, jak za te bebechy, moim zdaniem jest przystępna.
Wesołych!
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbi
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Chevi: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: Arbi » 20 gru 2019, o 15:17

Tylko ciekawe czy uda się ominąć cło i VAT. No i jeszcze muszę przekonać żonę, że to niezbędny wydatek

Awatar użytkownika
szczuplin
Wymiatacz
Posty: 1854
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Chevi: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: BRC STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Dolina biedy
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: szczuplin » 20 gru 2019, o 16:14

Pamiętaj o kuponach. Generalnie pamiętam, że tylko jeden podatek powinien cię złapać (bodajże Cło). Ja zapłaciłem 127 zł więc tragedii nie ma.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1356
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Chevi: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Stacja Multimedialna. Pytania ogólne.

Post autor: bubu1769 » 20 gru 2019, o 16:47

O ile w ogóle złapią. Coraz więcej sprzedawców oferuje wysyłkę z magazynów w Polsce czy innych krajach EU.
Pomóż mi pomóc sobie. :ok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Nadwozie / Wnętrze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości