[Lacetti] Korekta przebiegu
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Kamil
- Samochód: Lanos
- Silnik:
- Kontakt:
[Lacetti] Korekta przebiegu
Witam,
mam lanosa i ostatnio zamontowałem w nim zegary od Lacetti, wszystko jest ok, tylko licznik jest w milach:(
Czy jest możliwość zmiany przebiegu z mp/h na km/h? a potem ewentualnie wpisanie mojego oryginalnego przebiegu z lanosa?
Pozdrawiam.
mam lanosa i ostatnio zamontowałem w nim zegary od Lacetti, wszystko jest ok, tylko licznik jest w milach:(
Czy jest możliwość zmiany przebiegu z mp/h na km/h? a potem ewentualnie wpisanie mojego oryginalnego przebiegu z lanosa?
Pozdrawiam.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: [Lacetti] Korekta przebiegu
Jako, że masz licznik w milach i chcesz przeprowadzić korektę tego licznika, to musisz przeliczyć mile lądowe tj. jakieś 1,6 km. i niestety musisz rozebrać licznik.
Ej, zaraz licznik od laćka do lanosa ? przecież w laczku jest cyfrowy miernik odległości, a w lanosie jest analogowy na trybikach. Daj może fotki jak to wygląda.
Ej, zaraz licznik od laćka do lanosa ? przecież w laczku jest cyfrowy miernik odległości, a w lanosie jest analogowy na trybikach. Daj może fotki jak to wygląda.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Z rozebraniem tego licznika nie będzie problemu. Pojęcie o elektronice jako takie mam i trochę zdolności manualnych
Licznik wszedł bez problemu, bo wymiary podobne
z kabelkami troszkę roboty było, ale wszystko działa bez problemu, odległość też mierzy bez problemu tylko, że w milach
Niedługo wychodzę do pracy to zrobię kilka fotek i wrzucę jutro:)
Przykładowa fotka

Przykładowa fotka

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale jazda, gdybym wiedział, to bym kupował do lanka licznik od laczka, a nie kupowałem z obrotomierzem oryginał 
Co do samego licznika, to może być problem wyświetlacza przebiegu, bo on pewnie będzie wskazywał tylko w milach. Ale zerknę w TIS, może tam są jakieś mądrości co do ustawień przebiegu, chociaż wątpię, bo wymianę licznika wpisywało się w książkę.

Co do samego licznika, to może być problem wyświetlacza przebiegu, bo on pewnie będzie wskazywał tylko w milach. Ale zerknę w TIS, może tam są jakieś mądrości co do ustawień przebiegu, chociaż wątpię, bo wymianę licznika wpisywało się w książkę.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mi na obrotomierzu bardzo zależało, oryginalne od lanosa kosztują koło 100 zł, a te udało mi się kupić za 15 zł
Jest obrotomierz i do tego bardzo fajnie wyglądają te zegary:) Jak jeszcze uda się ogarnąć ten przebieg to będzie idealnie i wrzucę opis ze zdjęciami co i jak
W środku był tylko jeden większy układ scalony, żadnej małej pamięci eeprom tam nie widziałem 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
W TIS nic nie mogę znaleźć odnośnie licznika, więc korekta musi być robiona raczej przez OBD, ale w lanku nie pamiętam jak wygląda kostka. Ale widzę, że nawet na forum dajevo nie mają dla Ciebie recepty i może być ciężko z zmianą tego. Schematy w TIS są strasznie kiepskie, ale jest ten moduł ECM MR-140/VH-240, nie wiem czy on odpowiada za to.
TIS:
TIS:
I to tyle, jest schemat + kostki, ale to nic nie zmieni. Podejrzewam, że niestety musisz liczyć w milach i przebieg to tylko przez kompa programować jakoś.Prędkościomierz/licznik przebiegu/licznik przebiegu dziennego
Prędkościomierz wskazuje prędkość pojazdu w km/h (w niektórych krajach m/h). Składa się ze wskaźnika, który połączony jest z czujnikiem prędkości pojazdu (VSS) na wałku wyjściowym skrzyni biegów.
Licznik przebiegu wskazuje całkowity przebieg pojazdu w kilometrach (w niektórych krajach w milach) od chwili produkcji. Składa się ze wskaźnika połączonego z czujnikiem prędkości pojazdu (VSS) na wale wyjściowym skrzyni biegów.
Licznik przebiegu dziennego wskazuje ilość kilometrów przejechanych od czasu ostatniego wyzerowania. Składa się ze wskaźnika połączonego z czujnikiem prędkości pojazdu (VSS) na wale wyjściowym skrzyni biegów. Licznik przebiegu dziennego można wyzerować w każdej chwili, a zatem kierowca ma możliwość rejestrowania odległości od dowolnego punktu początkowego.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Kolego - a nie lepiej było kupić europejski ?
Bo i tarczki musisz zmieniać i problem z przebiegiem...
Bo i tarczki musisz zmieniać i problem z przebiegiem...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
W zegarach znalazłem pamięć 93c46, programator do niej jest banalnie prosty w budowie, ze zmianą przebiegu bym sobie jeszcze poradził, ale co zrobić żeby on liczył w kilometrach?
Dam sobie z tym spokój, w sumie nie jest to wielki problem, tylko fajnie by było mieć swój przebieg na zegarach
Kupiłem taki licznik, bo cena mnie zaskoczyła, a zorientowałem się dopiero jak zapłaciłem. Na całe szczęście są dwie skale, więc da się jeździć
Dam sobie z tym spokój, w sumie nie jest to wielki problem, tylko fajnie by było mieć swój przebieg na zegarach

Kupiłem taki licznik, bo cena mnie zaskoczyła, a zorientowałem się dopiero jak zapłaciłem. Na całe szczęście są dwie skale, więc da się jeździć

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Obiecana fotka, niestety robiona wieczorem, jutro wrzucę zrobioną w dzień
Jeśli się uda to za chwilkę filmik wrzucę.

Jest i filmik
Ciężko odpalał, bo immo nie zawsze łapie, dopiero po chwili się zorientowałem, że miga dioda 
https://www.youtube.com/watch?v=nr7N2gI ... e=youtu.be

Jest i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=nr7N2gI ... e=youtu.be
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
miałem kiedyś w Lanosie właśnie tak, że immo nie zawsze zadziałał - znajomy coś tam pogrzebał przy stacyjce, coś dokręcił chyba i już nigdy problem się nie powtórzył. Było to dawno i już nie pamiętam o co konkretnie chodziło 

- AdamT
- Zasłużony dla forum
- Imię: Adam
- Samochód: Octavia III FL
- Silnik:
- Kontakt:
Pod kierownicą było złącze z immo które trzeba było przeczyścić.
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto

był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
- karpior
- Profesjonalista
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
u mnie chyba stacyjka również miała bardzo delikatny "luz" i może przy okazji tej "naprawy" złącze również zostało przeczyszczone... nie mam pojęcia 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Z ciekawości dziś zaglądnę do tego złącza:) A co do zegarów, został mi jeden mały problem:( konkretnie nie działa wskaźnik paliwa i temp:( same wskaźniki są sprawne. Podejrzewam, że idą inne sygnały:(
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Aktywny
- Samochód: LaNOcetti
- Silnik:
- Kontakt:
na pewno idą inne sygnały. w lanosie był przecież wskaźnik paliwa z "pamięcią" że po wyłączeniu nadal wskazywał 
nie mam schematu kostki, ale może da się jakieś Piny poprzekładać i chociaż temperatura by działała?

nie mam schematu kostki, ale może da się jakieś Piny poprzekładać i chociaż temperatura by działała?
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawa została wyjaśniona.
Aby zmienić mile na kilometry należy wgrać nową pamięć z licznika europejskiego. Robię to na co dzień z tym że liczniki lądują w lanosach
Od razu ustawiam nowy przebieg.
Aby zmienić mile na kilometry należy wgrać nową pamięć z licznika europejskiego. Robię to na co dzień z tym że liczniki lądują w lanosach