[T300 1.6] Zapalona kontrolka ASR + kod 84

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Pasza
Świeżak
Posty: 3
Rejestracja: 13 cze 2019, o 18:07
Imię: Rafał
Chevi: Aveo t300 2011
Silnik: 1.6 115 KM PB+LPG
LPG: Lovato RIDUTT. RGJ-3.2L
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

[T300 1.6] Zapalona kontrolka ASR + kod 84

Post autor: Pasza » 13 cze 2019, o 21:04

Witajcie forumowicze,
Jest to mój pierwszy post. Przeglądałem forum w poszukiwaniu podobnego problemu ale nie znalazłem, dlatego zdecydowałem się założyć temat.
Do rzeczy: +- miesiąc temu kupiłem moje Aveo. Niedawno pierwsza usterka - włącznik wstecznego padł (światło wsteczne świeciło na każdym biegu). Zauważyłem że dostęp jest dobry, więc zdecydowałem się wymienić go na własną rękę. Kupiłem nowy włącznik w intercars... i jak to u nich bywa za pierwszym razem dostałem niepasujący. Kiedy się zorientowałem, wypiąłem stary i pojechałem z nim do sklepu żeby dobrać taki sam. Wtedy pojawił się problem poraz pierwszy (pewnie dałem ciała, ale przez jeden dzień jeździłem z wypiętym czujnikiem). Samochód w trakcie jazdy bez czujnika wyświetlił kod 84 + lampka kontroli trakcji. Zauważalnie spadła moc, co chyba świadczy o trybie serwisowym. Zakupiłem nowy czujnik, wkręciłem, ale problem pozostał. Co ważne nie jest on stały! raz zapala się jeszcze przed rozruchem, raz nie zapala się podczas trasy ok 25 km, raz zapala się podczas parkowania po przejechaniu danego dystansu.
Czy ktoś miał podobny problem? Mój ELM nie widzi żadnego błędu, mechanik wyczytał na komputerze jakieś problemy z napięciem + dodatkowo niezgodność otwierania przepustnicy względem wciśnięcia pedału gazu (16% do 11% - tak powiedział). Czy to może powodować taką usterkę?

Trochę się rozpisałem, wierzę że znajdzie się ktoś kto potrafi mi pomóc. Pozdrawiam serdecznie :papa:

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 11698
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: [T300 1.6] Zapalona kontrolka ASR + kod 84

Post autor: wszim » 14 cze 2019, o 21:12

Wygląda na zbieg okoliczności i drugą niezależną od pierwszej usterkę.

Pasza
Świeżak
Posty: 3
Rejestracja: 13 cze 2019, o 18:07
Imię: Rafał
Chevi: Aveo t300 2011
Silnik: 1.6 115 KM PB+LPG
LPG: Lovato RIDUTT. RGJ-3.2L
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: [T300 1.6] Zapalona kontrolka ASR + kod 84

Post autor: Pasza » 17 cze 2019, o 12:49

dzięki,
A czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Boje się że mechanik zacznie od przepustnicy (bo jak komputer pokazał przepustnicę to trzeba ją zrobić/wymienić), a straszył mnie że nowa może być dość droga - wspomniał o cenie około 800zł.

Pasza
Świeżak
Posty: 3
Rejestracja: 13 cze 2019, o 18:07
Imię: Rafał
Chevi: Aveo t300 2011
Silnik: 1.6 115 KM PB+LPG
LPG: Lovato RIDUTT. RGJ-3.2L
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: [T300 1.6] Zapalona kontrolka ASR + kod 84

Post autor: Pasza » 15 lip 2019, o 16:40

Problem (prawie) rozwiązany.
Okazało się że przyczyna była zupełnie niezwiązana z włącznikiem światła wstecznego. Przyczyną miał być pedał gazu. Mechanik wymontował stary i widać że był włożony używany i z wersji 1.2 (podpisany białym korektorem). Zamówił nowy w Oplu i po wymianie wszystko było super... Do dzisiaj. Znowu te same objawy. Cóż muszę znowu pojechać i szukać rozwiązania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości