ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 17 kwie 2019, o 13:38

Zakupiłem jak w temacie kabel diagnostyczny , z przełącznikiem .
Na rosyjskiej stronce: moylacetti.ru https://moylacetti.ru/chevrolet-explorer/ , doczytalem się I obejrzałem adaptację pinów . Okazuje się , że mój kabelek jest na chipie (FTDI) i wystarczy , że przelutuję tylko jeden kabel z Pin-u 3 na Pin13-ty i wszystko ma działać: SRS, ABS, SILNIK .
Po przeczytaniu wszystkich starszych postów na forum , jestem trochę zdezorientowany co do podłączenia kabli we wtyczce OBD{:/ . Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat? Czy ktoś z was posiada taki interfejs po przeróbce?
Tylko krowa nie zmienia poglądów

Awatar użytkownika
papieju
Profesjonalista
Posty: 649
Rejestracja: 28 sty 2018, o 15:18
Imię: Marcin
Chevi: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Lokalizacja: Włoszczowa
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: papieju » 17 kwie 2019, o 14:34

Który kupiłeś, podrzucisz linka?

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 17 kwie 2019, o 14:54

Jak wpiszesz: Interfejs do fiata, lanci ,Alfy z przełącznikiem , to ci wyskoczy .Kolega mi zamawiał z firmy: POKWAP Paweł , Jaroszowiec.Gość jest na allegro .Koszt 45,90 zł z przesyłką.I on sprzedaje na FTDI ( żadna podróba , bo już przelutowałem i sprawdziłem pod lupą). Z tego co wiem to są w niższych cenach. Tylko nie dam sobie ręki uciąć ,czy są na tym chipie co napisałem , czy jeszcze na układach scalonych (gdzieś widziałem na forum) . Otwórz tę stronę co podałem w poście . Jak klikniesz prawym myszy , to stronkę tłumaczy na nasz język.
Niestety , program chevi-explorer pisany krzaczkami.Ściągnąłem z tej strony i lipa . Tak samo z forum , żadnego spolszczenia tylko intuicyjnie trzeba szukać ( chyba , że źle szukam na forum)
Co do interfejsu , to w tej chwili można kupić już skaner za ok 140 zł . Ja sie trochę pospieszylem.
Tylko krowa nie zmienia poglądów

Awatar użytkownika
papieju
Profesjonalista
Posty: 649
Rejestracja: 28 sty 2018, o 15:18
Imię: Marcin
Chevi: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Lokalizacja: Włoszczowa
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: papieju » 17 kwie 2019, o 16:32

Źle szukasz. Jest i program i spolszczenie

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 17 kwie 2019, o 17:30

Papieju , może jakaś podpowiedź? Dopóki nie znajdę programu , to ni jak nie mam szans sprawdzenia kabelka i opisania na forum , czy to lutowanie daje pozytywny efekt.Wydaje mi się że sprawdziłem wszystkie stare posty , w tym temacie :zastanawiasie:
Znalazłeś na alledrogo ten interfejs? Jak będziesz zamawiał , to mów , że ci chodzi o chip FTDI . Do gazu też mam na tym chipie, z firmy Projekt Tech.Połączył się błyskawicznie :ok:
Tylko krowa nie zmienia poglądów

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 18 kwie 2019, o 09:58

To jest link do interfejsu , Teraz doczytalem się , że pasuje do GM Tools. https://allegro.pl/oferta/kabel-interfe ... 7905673844 .
Papieju, podrzuć link do spolszczonego programur Chevi. Komputer nie jest najmocniejszą moją stroną i błądzę jak we mgle.Jak się dobrze orientujesz w kompie , to podam ci tylko nazwę do pragramu całego DAEWOO i GM- nazywa się" HiSCAN" ( dostałem ją od gościa z servisu tego sklepu co kupowałem kabel). Ponoć wszystko czyta i jest całkowicie po naszemu ,tylko trzeba go znaleźć. Ja niestety nie potrafię,cienki bolek ze mnie :ocochodzi:
P.S. W przedmiotach sprzedającego jest jeszcze jeden kabel. 2 w 1 ( 68 zł)-do lpg też pasuje ,tylko pytanie jak z przeróbką pinów?

Dodano po 2 godzinach 45 minutach 52 sekundach:
Nareszcie znalazem program na forum !!! I znowu mam obawy co do mojego przełożenia kabli, bo w jednym poście Marek3 ,tak namieszane z lutowaniem , że zgłupiałem .
Spróbuję dzisiaj odpalić program i sprawdzę o co chodzi
Tylko krowa nie zmienia poglądów

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 18 kwie 2019, o 16:34

Dobra , sprawdzone na SRS i skasowany błąd 0202 ( co to za błąd ? Nie wiem -pisało krzaczkami pomimo spolszczonego programu).
Czyli to przelutowanie jednego kabla z PIN 3 na PIN 13 dało efekt .Na przełączniku pozycja 3.
Tylko krowa nie zmienia poglądów

Awatar użytkownika
papieju
Profesjonalista
Posty: 649
Rejestracja: 28 sty 2018, o 15:18
Imię: Marcin
Chevi: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Lokalizacja: Włoszczowa
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: papieju » 18 kwie 2019, o 17:14

Tego hiscan do gm/Daewoo nie znajdziesz raczej bo nikt tego nie ma od dawna, są na chomiku ale Hyundai i kia

kjas9
Specjalista
Posty: 498
Rejestracja: 26 sty 2015, o 22:31
Imię: Krzysztof
Chevi: lacetti 1,6SX lpg
Silnik:
Lokalizacja: sosnowiec
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: kjas9 » 18 kwie 2019, o 21:36

A co sprawdzałeś poduszki -tutaj błędy są oznaczane od 1 do 87 i w spolszczeniu jest. Błąd 0202 dotyczy silnika i oznacza usterkę wtryskiwacza nr 2.Sprawdż połączenie pinów w kablu bo coś mi nie pasuje.

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 18 kwie 2019, o 22:30

Kjas9 ,bawiłem się przełącznikiem , bo mi nie mrugała kontrolka poduszek ( był błąd ale nieaktywny).Błąd wykasowałem i teraz z kontrolką jest wszystko ok. Czyli mruga 8 -em razy i gaśnie .Jakimś cudem na dole tabeli pokazały się cyfry 0202 ale opisane krzaczkami. Widocznie podczas przełączania (jeszcze nie ogarniam tego programu ) przełącznikiem ,trafiłem na silnik i wyskoczył błąd wtryskiwacza .Obudowę interfejsu skręciłem dobrze ,ale przełącznik jest od strony pedałówi przełączałem na czuja. Natomiast dioda jest od strony kierownicy i muszę to jakoś przerobić na odwrót. ( przełącznik ma cztery pozycje i za pierwszym razem nie mogłem utrafić )
Tak jak pisałem wcześniej , odlutowałem przewód z PIN-u 3 (podpowiedź z ruskiej stronki) i przylutowałem do PIN-u 13 . Jakby było coś nie tak , to bym poduszek nie skasował :ocochodzi: .
Zrobię zdjęcia ,to obejrzysz i zdjagnozujesz , czy jest dobrze polutowane ,czy trzeba poprawić
Mam dwa programy do diagnozy: jeden z forum -CheviExplorerPL_2, a drugi ( ze sterownikami) ściągnięty z https://moylacetti.ru/chevrolet-explorer/. Jest jeszcze jakiś o którym nie wiem?
A o co może chodzić z wtryskiem nr 2 ? Laciek pracuje normalnie i dobrze pracuje na LPG ,nie mam kłopotów z odpaleniem i jazdą na obu paliwach.Choć mi się wydaje , że trochę za dużo pije LPG -ok. 11L w cyklu mieszanym. :piwo3:
Tylko krowa nie zmienia poglądów

kjas9
Specjalista
Posty: 498
Rejestracja: 26 sty 2015, o 22:31
Imię: Krzysztof
Chevi: lacetti 1,6SX lpg
Silnik:
Lokalizacja: sosnowiec
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: kjas9 » 18 kwie 2019, o 23:37

Zwykły kabel Vag kkl tak ma być podłaczony.
1-rozcinamy pierwsze połączenie płytki drukowanej z wtyczką obd
2-do odciętej nóżki z płytki lutujemy przewód i łaczymy w przełączniku do stałego połączenia
3-przewody z pin7 ,12,13, wtyczki obd do styków np 1,2,3 w przełaczniku , ważne jest aby każde przełaczenie przełacznika lączyło tylko 1 pin z wtyczki z płytką .
Ja nie miałem jednego przełącznika więc zrobiłem na dwóch.
Sprawdzone i działa od co najmniej 4 lat.

Dodano po 8 minutach 36 sekundach:
Podstawowy to ch ex 1,7 i polski 2,1.najpierw instalujesz orginał a pózniej nasz,po instalacji właczasz polski.
Co do błędu to tutaj https://www.autocats.ws/manuals/chevrol ... cetti.html
Widocznie był w pamięci komputera jako były ,i przy okazji go skasowałeś.
Załączniki
20190418_225328.jpg
20190418_225145.jpg
20190418_225126.jpg

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 18 kwie 2019, o 23:51

Hmmm u mnie z oryginalnym przełącznikiem wygląda to trochę inaczej .Może coś zmienili albo ruscy znaleźli nowy patent.
Co do błędu , to jadąc autostradą na LPG ( w lutym), zapalił mi się check i długo nie chciał zniknąć. Samoistnie kontrolka zgasła po trzech tygodniach i już sie nie zapaliła . {:/ A dzisiaj skasowałem nieświadomie błąd. :shock:
A jak sprawdzić jeszcze ABS tym kablem? Skoro dwie pozycje "działają "?
Tylko krowa nie zmienia poglądów

kjas9
Specjalista
Posty: 498
Rejestracja: 26 sty 2015, o 22:31
Imię: Krzysztof
Chevi: lacetti 1,6SX lpg
Silnik:
Lokalizacja: sosnowiec
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: kjas9 » 19 kwie 2019, o 00:06

Po iluś zapłonach nie wystąpił i kontrolka zgasła sama a w pamięci pozostało.ten kabel to pierwszy model po przerobieniu, dopiero póżniej ktoś wyczaił te fiatowskie z przełącznikami i też przerobił.

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 19 kwie 2019, o 10:26

Znalazłem coś takiego, tylko jak wgrać program od chevroleta?https://allegro.pl/oferta/tester-diagno ... 7561651678
Macie jakieś pomysły?
Mam pytanko . Gzie jest opisany błąd poduszki w tabeli, podczas sprawdzania interfejsem ?
Wczoraj syn za szybko kliknął i nie zauważyłem .Zobaczyłem tylko ten błąd od wtryskiwacza na dole.Też się pokaże w tym samym miejscu?
Tylko krowa nie zmienia poglądów

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Posty: 3555
Rejestracja: 12 sie 2013, o 22:45
Imię: Sebastian
Chevi: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: Sebastian » 19 kwie 2019, o 11:55

Pin 13 poduszki, pin 7 - silnik
Dotyczy Lacetti.

W Aveo na pin 7 jest ABS.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 19 kwie 2019, o 12:50

Zrobiłem parę zdjęć. Proszę o opinię.
Załączniki
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Tylko krowa nie zmienia poglądów

kjas9
Specjalista
Posty: 498
Rejestracja: 26 sty 2015, o 22:31
Imię: Krzysztof
Chevi: lacetti 1,6SX lpg
Silnik:
Lokalizacja: sosnowiec
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: kjas9 » 19 kwie 2019, o 16:04

Na przełączniku jest napisane 1/9 i 12/13 czy to znaczy że jak przełączysz to odczytuje dane z tych dwóch pinów jednocześnie jeżeli tak to musisz je rozdzielić .Pin 12 abs osobno i pin 13 poduszki też.Najlepiej jak byś odłączył 1/9 w ogóle aby nie mieszały.

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 19 kwie 2019, o 16:50

Na początku przepraszam za jakość zdjęć ,dlatego jest ich tak dużo .kjas9 nie wiem czy się dopatrzyłeś , ale zwarte są piny 11 i 12 , jest fabryczna zwora z cyny ( po co?). Jedyne co zrobiłem , to przelutowałem jeden kabel ( pisałem wyżej w poście dlaczego?) . Na zdjęciu wtyczki , przełącznik jest w pozycji 3 i tu mam poduszki.Dzisiaj sprawdzę ,na których pozycjach w przełączniku jest reszta, czyli ABS ,Silnik, oraz co jest na pozycji 7 . Muszę jeszcze raz dokładnie przeczytać tą rosyjską stronę wg której przelutowałem kabel .Cały czas się zastanawiam , czy to moje lutowanie ma jakiś związek z tym nowym Chipem FTDI na płytce?
Tylko krowa nie zmienia poglądów

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 25 kwie 2019, o 23:57

Dzisiaj sprawdziłem prawidłowość przełączania.
NA PRZEŁĄCZNIKU :
Pozycja 7-silnik -tu pokazały się po rosyjsku jakieś wykresy np. z temperaturą itp
Pozycja 3- SRS( poduszki)
Pozycja 12/13 - ABS .
Jutro sprawdzę jeszcze raz dla pewności ,bo nie zobaczyłem co jest na 1/9
Czyli teraz jest nawet zgodnie z opisem na wtyczce.
Przerobiłem jeszcze po swojemu gniazdo OBD .Odwróciłem o 180 stopni , tylko musiałem dorobić dwie tulejki metalowe i dać dłuższe wkręty do zamocowania. :tak: ze względu na odsadzenie . Gniazdo ma dziwny kształt.
Zostało jeszcze przełożenie diody we wtyczce , tu gdzie jest przełącznik , bo teraz jej nie widać :zastanawiasie: . Za to widać przełącznik :D
Tylko krowa nie zmienia poglądów

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 26 kwie 2019, o 21:38

Udało mi się zrobić lepsze zdjęcia przełącznika i połączeń . Przełącznik jest wbudowany w płytkę.
Przerabiał z was ktoś już tak zbudowany interfejs?Obrazek .Bo i mnie coś nie pasuje ,jak odpaliłem program ,to pokazł się na dole linijki poprzedni błąd 0202 -drugi wtryskiwacz :zastanawiasie: A ponoć go wykasowałem z pamięci :ocochodzi:
Załączniki
20190426_140630.jpg
20190426_140744.jpg
20190426_140836.jpg
20190426_141033.jpg
Tylko krowa nie zmienia poglądów

chrobot
Bywalec
Posty: 145
Rejestracja: 5 gru 2014, o 22:06
Imię: jan
Chevi: lacetti
Silnik:
Lokalizacja: słupsk
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: chrobot » 27 kwie 2019, o 09:46

ktoś możne coś powiedzieć na temat tego scanera ?

Obrazek

link do aukcji

https://pl.aliexpress.com/item/High-Qua ... 45579.html

Chinol reklamuje wyrób jako "Opel skaner diagnostyczny " , czy bedzie pasował do laczka ?

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Posty: 3555
Rejestracja: 12 sie 2013, o 22:45
Imię: Sebastian
Chevi: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: Sebastian » 27 kwie 2019, o 13:12

OpCom próbowaliśmy się kiedyś łączyć i się nie udało.

Panowie - jeśli udałoby się nam w pełni spolszczyć program chevrolet Explorer, do mamy naprawdę ogromne narzędzie do diagnostyki i obsługi ;) Więc.może lepiej iść w tym kierunku, a nie kombinować z niewiadomym.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

pitersik74
Aktywny
Posty: 64
Rejestracja: 28 kwie 2016, o 21:11
Imię: Piotr
Chevi: Lacetti 1.6 16V
Silnik:
Lokalizacja: Bochnia
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: pitersik74 » 27 kwie 2019, o 16:39

Ja się wziąłem za wersję 1,8 ale jeszcze sporo brakuje.
Więc na razie nie udostępniam, ale jak chcecie to mogę wasz poprawić. :)
Więcej info na PW
Załączniki
Zrzut ekranu (16).jpg

krzych1b
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 28 lis 2017, o 19:24
Imię: Krzysztof
Chevi: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: krzych1b » 27 kwie 2019, o 21:30

No to poprawiaj , byle dobrze pracował dla naszych autek
Znalazłem sprzedawcę ." Skaner do wszystkich aut w tym amerykańskich( czyli naszych też) w cenie 226zł " Będę do nich pisał z zapytaniami .Niepotrzebny ponoć laptop i nasz program chevrolet expl.https://24a-z.pl/skanerinterfejs-diagno ... -4924.html Zapraszam do dyskusji czy jest coś wart dla nas
Tylko krowa nie zmienia poglądów

Awatar użytkownika
papieju
Profesjonalista
Posty: 649
Rejestracja: 28 sty 2018, o 15:18
Imię: Marcin
Chevi: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Lokalizacja: Włoszczowa
Kontakt:

Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze

Post autor: papieju » 27 kwie 2019, o 21:39

Tylko że to tylko diagnoza. Adaptacji przepustnicy na przykład tym nie zrobisz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość