Błąd ABS po wymianie łożyska koła
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Mateusz
- Samochód: Epica 2.0 D, Automat
- Silnik:
- Kontakt:
Błąd ABS po wymianie łożyska koła
Cześć,
Ostatnio troszkę zainwestowałem w zawieszenie, przy okazji zostały wymienione łożyska koła. Domyślam się, że to może mieć z tym związek ale nie jestem pewny. Po jakimś tygodniu od odebrania z warsztatu w Epice wyświetlił się błąd ABS podczas hamowania z bardzo małej prędkości. Zostawiłem samochód, po kilku godzinach odpaliłem - po przejechaniu kilkuset metrów błąd sam zniknął, a ABS przy testach działał sprawnie. Następnego dnia również wszystko było w porządku, zrobiłem też awaryjne hamowanie i ABS odpowiednio zadziałał. Po wyjściu z pracy po odpaleniu samochodu kontrolka ponownie się zapaliła i już tak zostało. Podłączałem pod złączkę, żadnego błędu komputer nie pokazuje. Czy miał ktoś podobny problem?
Ostatnio troszkę zainwestowałem w zawieszenie, przy okazji zostały wymienione łożyska koła. Domyślam się, że to może mieć z tym związek ale nie jestem pewny. Po jakimś tygodniu od odebrania z warsztatu w Epice wyświetlił się błąd ABS podczas hamowania z bardzo małej prędkości. Zostawiłem samochód, po kilku godzinach odpaliłem - po przejechaniu kilkuset metrów błąd sam zniknął, a ABS przy testach działał sprawnie. Następnego dnia również wszystko było w porządku, zrobiłem też awaryjne hamowanie i ABS odpowiednio zadziałał. Po wyjściu z pracy po odpaleniu samochodu kontrolka ponownie się zapaliła i już tak zostało. Podłączałem pod złączkę, żadnego błędu komputer nie pokazuje. Czy miał ktoś podobny problem?
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Błąd ABS po wymianie łożyska koła
To jakby po wymianie przewód nie łączył, więc sprawdź kostkę, ewentualnie popatrz czy nie jest gdzieś naruszona ciągłość.
O partsy pisz PW.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli świeci kontrolka to musi być błąd, na pewno łączyłeś się z modułem ABS, a nie komputerem silnika ?
Moim zdaniem coś z czujnikiem lub/i okablowaniem.
Moim zdaniem coś z czujnikiem lub/i okablowaniem.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Reputacja: 13
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Pewnie łączyłeś się ELMem, a on ABSu w Epice nie przeczyta.
Wymieniałeś nie łożyska tylko całe piasty ze zintegrowanym czujnikiem abs, napisz jakiej firmy piasty? Podejrzewam ich niską jakość.
Wtyczka ma blokadę i wypiąć się sama nie może, a zapiąć ją nieprawidłowo też jest ciężko.
Wymieniałeś nie łożyska tylko całe piasty ze zintegrowanym czujnikiem abs, napisz jakiej firmy piasty? Podejrzewam ich niską jakość.
Wtyczka ma blokadę i wypiąć się sama nie może, a zapiąć ją nieprawidłowo też jest ciężko.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Firma to SKF.Kraviec pisze: ↑18 sty 2019, o 16:35Pewnie łączyłeś się ELMem, a on ABSu w Epice nie przeczyta.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
Skoro SKF to nie powinno być problemu, drogo musiała Cię ta piasta kosztować...
Jakieś zmiany w opisanym problemie? Byłeś u mechanika, który robił?
Jakieś zmiany w opisanym problemie? Byłeś u mechanika, który robił?
- MrFabulous
- Profesjonalista
- Reputacja: 17
- Imię: Conradus
- Samochód: 21' Chrysler Voyager
- Silnik: 3.6 Pentastar
- LPG: BRC Sequent P&D
- Inny samochód: 2013' Chevrolet Orlando LT+ 1.4 A14NET
- Kontakt:
Może piasta jest od złego rocznika. Poliftowa wersja miała inne ze względu na ESP, którego nie było w pierwszych rocznikach.
W latach 2010-2025 aktywny użytkownik samochodów marki Chevrolet.
Aktualnie posiadam 2021 Chrysler Voyager LXi

STOP HYBRID, GO V6
Aktualnie posiadam 2021 Chrysler Voyager LXi

STOP HYBRID, GO V6
- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
Tylko piasta ze złego rocznika powinna sypnąć błędem od razy po wyjeździe od mechanika, a tu dopiero po tygodniu zaczęło sygnalizować.
-
- Świeżak
- Imię: Kamila
- Samochód: Camaro
- Silnik:
- Kontakt:
Podjedź do warsztatu, który robił ci wymianę, może po prostu nie podłączyli dobrze wtyczki, miałam taki przypadek, że stykało, ale nie do końca. Może w tym tkwi problem.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli pamiętam to jeśli ma złą to niekoniecznie od razu wychwytuje to. Z kolegą z forum walczyliśmy snrem ale co dokładnie było to nie pamiętam.
O partsy pisz PW.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Moze w innym kole przegnił wieniec ABS sprawdź dokladnie czy nie sa pęknięte w którymś z kół czy sie nie ruszają czujniki
poodczepiaj wtyczki psiknij do nich np wd-40 i powpinaj
jak nie masz kanału to jedz na diagnostyke zaplacisz 30 zł i popros czy mozesz wejsc pod samochód z gosciem
A Jak szkoda ci bo dopiero co robiles zawieszenie to daj do mechanika on Cie skasuje 50zl za niewiadomo co xD
poodczepiaj wtyczki psiknij do nich np wd-40 i powpinaj
jak nie masz kanału to jedz na diagnostyke zaplacisz 30 zł i popros czy mozesz wejsc pod samochód z gosciem
A Jak szkoda ci bo dopiero co robiles zawieszenie to daj do mechanika on Cie skasuje 50zl za niewiadomo co xD
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Ale tam nie ma wieńca jak w Lacetti tam ma ABS zintegrowany razem z piasta łożyska
O partsy pisz PW.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
W sobotę będę u mechanika, telefonicznie się skontaktowałem i część jest do poliftowej wersji. Podepniemy pod komputer u niego i sprawdzimy. W dniu dzisiejszym rano przed trasą kontrolka zgasła, lecz zapaliła się przy lekkim hamowaniu (ABS zadziałal); więc wychodzi na to jakby czujnik wariował, bo włączył mi ABS przy delikatnym hamowaniu z 20 km/h i pewnie w tą stronę trzeba będzie iść. ESP sprawdziłem i działa poprawnie.