Słabo grzeje

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 14 sty 2019, o 08:57

Jest zima a więc i zimno. Podpiąłem elm do autka i stwierdziłem że temperatura płynu nie wzrosła do 70 stopni. Więc i zimno. Ile powinna wynosić temperatura pracy silnika? U mnie w t250 po 40 minutach jazdy utrzymywała się w okolicy 67-69 stopni. Czy ktoś to mierzył? Czy wymienić termostat? Może za wczas się otwiera? Proszę o pomoc i poradę bo zimno w kabinie mam. W razie co proszę moderatora o przeniesienie posta tam gdzie trzeba jeśli nie trafiłem😉

zed
Bywalec
Posty: 160
Rejestracja: 17 maja 2016, o 16:04
Imię: Zenon
Chevi: Aveo
Silnik:
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: zed » 14 sty 2019, o 15:15

termostat do wymiany lub do sprawdzenia. temperatura silnika powinna być w granicach 90 stopni. przy okazji sprawdz poziom płynu - może masz go za mało.

Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 14 sty 2019, o 20:43

Kupiłem termostat z temperaturą otwarcia 82 stopnie. W wolnej chwili wymienię bo to nie dużo roboty. Napiszę czy ciepłej w autku.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2019, o 11:09 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Autku

Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 15 sty 2019, o 20:29

Po wymianie termostatu jest tak samo. Temperatura dochodzi do 55 stopni i zatrzymuje się lub spada. I tak wiele kilometrów. W korku po 25 km doszło do 78 stopni. Termostat otwiera się za wczas. A jest nowy. Stary też otwierał się za wcześnie. Co może być nie tak? Proszę o pomoc , bo ja nie mam pomysłu.

Bunioopl
Fachman
Posty: 2490
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Bunioopl » 15 sty 2019, o 21:07

Pytanie zasadnicze. Czy w tych termostatach(obudowach) nie ma czasami grzałki, która może być cały czas załączona i powoduje wcześniejsze otwarcie termostatu.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 15864
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: etac » 15 sty 2019, o 21:09

Niestety nie wiemy jaki tam silnik ma :)
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 16 sty 2019, o 23:48

Mam 1.2 84 km. Z 2011 roku. Nie ma żadnej grzałki w termostacie. Zwykły termostat. Pasuję z Matiza i innych Koreańczyków. Kupiłem wkład tj.stalowy grzybek co się wkłada do środka. Wymiana to 20 minut. Na starym pisze :87 stopni. Na nowym 82. Działają tak samo.

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Posty: 2545
Rejestracja: 24 lis 2013, o 19:12
Imię: Konrad
Chevi: Nubira x2
Silnik:
Lokalizacja: EBE
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: konradoo » 17 sty 2019, o 07:29

Noo nie działają tak samo. Stary trzymał zamknięcie do 87 stopni, a Ty kupiłeś by otwierał czyli schładzał cały obieg już przy 82°. Sprawdź czujnik czy aby on nie szwankuje.
O partsy pisz PW.

Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 17 sty 2019, o 18:00

Stary nie trzymał bo otwierał się przy 50 stopniach. Kupiłem nowy bo myślałem że stary się zepsuł i za wczas otwiera. Ale nowy robi to samo. I na tym polega problem. Mam zimno w aucie bo nigdy nie osiągnął temperatury 90stopni. Temperatura oscyluje w okolicy 60-70 stopni. Zależy od jazy. Korek to 70. Trasa to 60. Czyli jest otwarty termostat. A jak go zamknąć? Powinien trzymać do 87 lub 82 stopni i się otwierać. A ten dziad otwiera się za wcześnie.

Awatar użytkownika
tdon
Wymiatacz
Posty: 1520
Rejestracja: 2 sty 2014, o 11:56
Imię: Tomek
Chevi: Aveo T300LT+, 2013.
Silnik: A12XER 1,2 16V 86KM
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: tdon » 17 sty 2019, o 21:01

Zrób taką próbę: zapal zimne auto, otwórz maskę i co chwilę dotykaj wąż do chłodnicy. Przy prawidłowym działaniu termostatu powinien on pozostawać zimny aż do chwili otwarcia termostatu, wówczas bardzo szybko robi się gorący. Jeśli termostat szwankuje, wtedy wąż rozgrzewa się powoli, ale niemal od początku pracy silnika. Jest to prosty sposób aby się definitywnie przekonać co do sprawności termostatu. Fakt, że go wymieniłeś nie dowodzi, że teraz jest sprawny.

Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 18 sty 2019, o 15:07

Termostat działa. W taki sposób go sprawdzałem. Ale on otwiera przy niskiej temperaturze. Za niskiej. I tutaj problem . Czy to możliwe że dwa różne termostaty działają podobnie? Oba otwierają się za wcześnie?

Awatar użytkownika
tdon
Wymiatacz
Posty: 1520
Rejestracja: 2 sty 2014, o 11:56
Imię: Tomek
Chevi: Aveo T300LT+, 2013.
Silnik: A12XER 1,2 16V 86KM
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: tdon » 18 sty 2019, o 21:06

Może Konradoo ma rację, może termostat jest OK tylko szwankuje czujnik temperatury i masz błędny odczyt ???
Spróbuj sprawdzić rzeczywistą temperaturę płynu.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 15864
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: etac » 18 sty 2019, o 21:09

Tomasz, ale poza wskazaniami na kompie, kolega ma zimno w aucie :)
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

zed
Bywalec
Posty: 160
Rejestracja: 17 maja 2016, o 16:04
Imię: Zenon
Chevi: Aveo
Silnik:
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: zed » 18 sty 2019, o 21:46

jest jeszcze jedna ewentualność- zakamieniony układ chłodzenia czyli nagrzewnica lub zagięty przewód.

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Posty: 2545
Rejestracja: 24 lis 2013, o 19:12
Imię: Konrad
Chevi: Nubira x2
Silnik:
Lokalizacja: EBE
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: konradoo » 18 sty 2019, o 21:53

Albo nienależycie odpowietrzony. A pytanie czy kiedyś wymieniałeś płyn?
O partsy pisz PW.

Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 19 sty 2019, o 08:07

Płynu nie wymieniałem, jest stary. Temperature mierzyłem urządząkiem elm 327 i pokrywa się że wskazaniami na desce rozdzielczej. Proszę o uważne czytanie. W korku temperatura rośnie a w aucie robi się cieplej. To nie tak że nic ciepłem nie dmucha, ale jeśli temperatura płynu ma 60 stopni to na nagrzewnicy będzie 50 a w kabinie cieplej po 30 minutach jazdy. Miałem Fiata Pandę z 2008, z 2015 i po 5 minutach jazdy temperatura zaczynała dochodzić do 50 , a po 15 osiągała 85 i tak się utrzymywała. A teraz 30 minut jazdy i temperatura 60-70. I to przy temperaturze zewnętrznej +3. A jak teraz zapowiadają mrozy to ile będę czekał? Silnik się szybko nagrzewa do elm pokazuje stały wzrost temperatury. Ale do 50-55 stopni i stop. Albo potem spada , albo powolutku rośnie. Ale tak wolno że nie osiągnąłem nominalnej temperatury pracy. Wg mnie termostat za wcześnie się otwiera.Auto nie zdąży się nagrzać a tu pełny obieg płynu. Ale stary i nowy idą tak samo?????? A u was jaka jest temperatura płynu? U mnie ledwo przekracza 1/4 skali na desce. ( Odpowiada 60stopniom) Do połowy nigdy nie doszło.

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Posty: 2545
Rejestracja: 24 lis 2013, o 19:12
Imię: Konrad
Chevi: Nubira x2
Silnik:
Lokalizacja: EBE
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: konradoo » 19 sty 2019, o 08:41

Jakiej firmy termostat? Z całym szacunkiem, ale wymieniłeś bez zmiany płynu- wiedzac, że jest stary? Czasami się zdarza, że nowy termostat jest wadliwy. Jest też kolejna opcja, że masz wyrobioną obudowę. Nie może się wtedy do końca uszczelnić i z tego powodu puszcza płyn mimo, że jest zamknięty .
O partsy pisz PW.

Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 19 sty 2019, o 09:16

Płynu nie puszcza bo przewód górny jest zimny aż do czasu otwarcia termostatu. Kupiłem nowy koreański( firmy nie pamiętam) i nie wymieniłem płynu. Goście w sklepie powiedzieli że z Matiza pasuje. Numery się zgadzały. I taki mi sprzedali. Spróbuję poszukać innego z jeszcze wyższą temperaturą otwarcia. Może o to chodzi.

Awatar użytkownika
tdon
Wymiatacz
Posty: 1520
Rejestracja: 2 sty 2014, o 11:56
Imię: Tomek
Chevi: Aveo T300LT+, 2013.
Silnik: A12XER 1,2 16V 86KM
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: tdon » 19 sty 2019, o 10:17

Dawidowski pisze:
19 sty 2019, o 08:07
Temperature mierzyłem urządząkiem elm 327 i pokrywa się że wskazaniami na desce rozdzielczej. Proszę o uważne czytanie.
Proszę o włączenie myślenia.
W jaki sposób MIERZYSZ temperaturę ELMem ? Czy ELM ma swój czujnik temperatury ??? Moim zdaniem ELM nie służy do POMIARU temperatury, lecz tylko odczytuje to, co pokazuje czujnik auta (chyba że się mylę, to przepraszam i proszę o wyprowadzenie mnie z błędu). Jeśli zatem zwalony jest czujnik temperatury auta, to zarówno na desce jak w ELMie wartość będzie błędna.
Jeśli dodatkowo nałoży się na to jakaś inna usterka (koledzy sugerują możliwości), to w aucie może być zimno... właśnie czasem najgorzej, jak dwie drobne usterki się nałożą i ciężko się zorientować o co chodzi.

Bunioopl
Fachman
Posty: 2490
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Bunioopl » 19 sty 2019, o 10:19

Na forum był kiedy# podobny problem. Uszkodzona była pompa wody. Ale na początek warto sprawdzić inne rzeczy.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2019, o 10:59 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: drobna zmiana ortograficzna :)

zed
Bywalec
Posty: 160
Rejestracja: 17 maja 2016, o 16:04
Imię: Zenon
Chevi: Aveo
Silnik:
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: zed » 19 sty 2019, o 20:48

tylko że jakby siedziała pompa to temperatura silnika była by ok. ale słabo bedzie grzać. w tym przypadku jest cały układ zimny. wygląda to na wadliwy termostat (lub obudowa), słaby przepływ przez nagrzewnice lub zagięty wąż. z tymi termostatami różnie bywa- kiedyś musiałem zmienić 3 zanim było ok (wszystkie nowe).

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Posty: 2545
Rejestracja: 24 lis 2013, o 19:12
Imię: Konrad
Chevi: Nubira x2
Silnik:
Lokalizacja: EBE
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: konradoo » 19 sty 2019, o 20:53

Mam nadzieję, że nie sprawdzasz termostatu gotując go w garnku?
O partsy pisz PW.

Bunioopl
Fachman
Posty: 2490
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Bunioopl » 19 sty 2019, o 21:11

,, tylko że jakby siedziała pompa to temperatura silnika była by ok. ale słabo bedzie grzać. w tym przypadku jest cały układ zimny. wygląda to na wadliwy termostat (lub obudowa), słaby przepływ przez nagrzewnice lub zagięty wąż. z tymi termostatami różnie bywa- kiedyś musiałem zmienić 3 zanim było ok (wszystkie nowe)."

Dla tego napisałem żeby też sprawdzić inne elementy układu chłodzenia.

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Posty: 2545
Rejestracja: 24 lis 2013, o 19:12
Imię: Konrad
Chevi: Nubira x2
Silnik:
Lokalizacja: EBE
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: konradoo » 19 sty 2019, o 22:54

A może gdzieś z LPG jest lipa. Z reduktorem ? Może on jest takim odbiorca ciepłego płynu że auto nie może się dogrzac? Kilka rzeczy naraz jak się nałoży to problem gotowy
O partsy pisz PW.

Dawidowski
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, o 13:15
Imię: Dawid
Chevi: Aveo T250
Silnik:
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Słabo grzeje

Post autor: Dawidowski » 20 sty 2019, o 16:15

Mnie osobiście wygląda to na termostat. Tak jak by się za wcześnie otwierał. LPG firmy BRC jest ok. Nie ma problemu a załącza się od 45 stopni. Dzisiaj zrobiłem test. Zapaliłem i stałem godzinę. Auto nagrzane. Temperatura 87 stopni. W środku piekarnik.Ale osiągnięty po 35 minutach. Bo przy 55 stopniach przestał się nagrzewać i wyglądało to jak by się otwarł termostat. Ale po 10 minutach znowu zaczął się grzać. Nagrzał chłodnice. Więc pompa wody też jest ok.Do pracy mam 25 km, jadę autostradą 20 minut więc nie ma mowy żeby się nagrzał przy otwartym termostacie. Na postoju to co innego. Dlatego kluczowa jest dla mnie informacja że ktoś trafił na dobry termostat za trzecim razem. Może ja jeszcze nie trafiłem. Z drugiej strony lipa że na dobry termostat trzeba celnąć. Dziękuję za pomoc. Kupię następny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Nadwozie / Wnętrze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości